Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η έκθεση "Μετοίκησις" της Λίζης Καλλιγά




Την Τρίτη ,στις13-12-2010,στις 8μ.μ. έγιναν στο μουσείο   Μπενάκη, στο κτήριο της οδού  Πειραιώς, τα εγκαίνια της ατομικής  έκθεσης της εικαστικού Λίζης Καλλιγά
με τίτλο "Μετοίκησις".
Η έκθεση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (24 Απριλίου-6 Ιουνίου2010) από το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματός του σε σύγχρονες γυναίκες εικαστικούς. Η έκθεση εντάχθηκε επίσης, στη φετινή Φωτομπιενάλε που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν 25 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης. Η φωτογράφηση άρχισε λίγο πριν την προετοιμασία για τη μεταφορά των εκθεμάτων του στο Νέο  Μουσείο της Ακρόπολης  (2007). Η Λίζη Καλλιγά είχε την ευκαιρία να περιδιαβεί και να απαθανατίσει το χώρο ο οποίος για χρόνια προσέφερε στέγη στα μοναδικά έργα της αρχαίας γλυπτικής του Ιερού Βράχου.Ο φακός της εστιάζε  κυρίως στα ίδια τα γλυπτά, τυλιγμένα  μέσα σε λευκά υφάσματα, έτοιμα για μεταφορά.Επιλέγει ολόσωμες απόψεις ή ορισμένα μέλη τους, ενώ σπανιότερα απαθανατίζει μια συνάθροιση αγαλμάτων. Δεν πρόκειται για μια φωτογράφηση τεκμηρίωσης, αλλά για μια ιμπρεσιονιστικής αντίληψης απόδοση μιας κρίσιμης στιγμής  στο "βίο" των συγκεκριμένων  αγαλμάτων.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών,φίλοι της Λίζης και του έργου της,  και σπετσιώτες φίλοι. 
Εμείς χαρήκαμε πολύ που δε χάσαμε το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός. 
Συνήθως  δεν ξέρουμε με τί ακριβώς ασχολούνται οι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας . Η Λίζη περνάει ένα  μεγάλο μέρος του χρόνου στις Σπέτσες , στο σπίτι της στην περιοχή του αγίου Νικολάου ,όπου και δημιουργεί καλλιτεχνικά. Της ευχόμαστε να είναι καλά και να έχει πάντα  καλλιτεχνική έμπνευση, δημιουργία κι επιτυχίες.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις   από τις επιμελήτριες της έκθεσης  , παρουσία της κυρίας Καλλιγά.
1. Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 από την Ιστορικό Τέχνης κ. Χριστίνα Πετρηνού
2.Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 από τη Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κ. Συραγώ Τσιάρα.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ όλους που ήρθαν.
    Θα σας δώ στις Σπέτσες σύντομα.
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και καλή ΘΗΤΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή