Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ο εορτασμός της Επανάστασης των Σπετσών.



                          


Γιορτάστηκε σήμερα με δοξολογία κατάθεση στεφάνων, χορούς και ομιλία ,η Επανάσταση των Σπετσών που έγινε στις 3 Απριλίου 1821, όταν οι νέοι του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους , παραμερίζοντας τους δισταγμούς των γεροντοτέρων.
Στις 10,30 π.μ.έγινε δοξολογία με την παρουσία των Αρχών στο μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου  και αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο.
Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, με παραδοσιακές φορεσιές, έφεραν τη σημαία της Επανάστασης και την Ελληνική σημαία  και έγινε έπαρση στους ιστούς του καμπαναριού , ενώ η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου έψαλε τον Εθνικό ύμνο και άλλον έναν ύμνο.Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες από το χορευτικό πρόγραμμα της Μαρίας Θυμαρά  παρουσίασαν τρεις παραδοσιακούς χορούς.
Κάθε χρόνο, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των Αθηνών έρχεται και παίζει στην πλατεία του Αγίου Νικολάου ένα θεατρικό για τη ζωή της Μπουμπουλίνας. Συνέπεσε λοιπόν σήμερα και αυτό και έδεσε ωραία με τον εορτασμό της μέρας.
Ακολούθησε στην Καποδιστριακή η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου με την ομιλία του φιλολόγου καθηγητή κ. Βασίλη Μπακίρα και συζήτηση .. Τόσο η ομιλία , όσο και η συζήτηση είχαν πολύ ενδιαφέρον και στο τέλος ακούστηκαν διαμαρτυρίες για το γεγονός πως δε συνεχίστηκε για περισσότερη.
Η μέρα της 3ης Απριλίου , για μας τους Σπετσιώτες δεν πρέπει να περνάει  απαρατήρητη, παρά το γεγονός ότι πέφτει πολύ κοντά στον εορτασμό της  25ης Μαρτίου.Το γεγονός ότι φέτος έπεσε σε μέρα αργίας , Κυριακή, βοήθησε ιδιαίτερα.Ο σημερινός εορτασμός ήταν μια καλή αφορμή να μην ξεχνάμε και να μη ξεχνιόμαστε.

Ο χορός των παιδιών:
http://www.youtube.com/watch?v=tF63enZiFfQ

Η ομιλία του κ. Βασίλη Μπακίρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου