Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο επιτάφιος του αγίου Γεωργίου.




Φέτος για δεύτερη χρονιά ντύθηκε ο μικρός επιτάφιος στον άγιο Γεώργιο και λιτανεύτηκε τη Μ. Παρασκευή νωρίς το απόγευμα το κοιμητήριο του αγίου Αδριανού. Από  τη νύχτα της Μ. Πέμπτης που τον στολίζαμε , κάποια παρέα νέων που περνούσε ,έριξε την ιδέα να τον κατεβάσουμε το βράδυ της Μ. Παρασκευής μαζί με τους άλλους στη Ντάπια.Τη Μ. Παρασκευή αυτό το ζήτησαν επίμονα οι κάτοικοι του Καστελιού και τελικά ο επιτάφιος κατέβηκε και ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής τον επιτάφιο του αγίου Αντωνίου, της ενορίας δηλαδή στην οποία ανήκει το παρεκκλήσι του αγ. Γεωργίου.
Η διαδικασία του στολίσματος ήταν πολύ ωραία. Συμμετείχαν αρκετά παιδιά που συγκέντρωσαν κατά το έθιμο λουλούδια κι έμειναν μέχρι το τέλος, κατά το ξημέρωμα.
Μικρά κοριτσάκια, νέες κοπέλες και πιο μεγάλες γυναίκες, μαδούσαν και περνούσανμε τη βελόνα βιολέτες στην κλωστή . Στη συνέχεια τα λουλουδένια κορδόνια "πλέχτηκαν"σα δαντέλα στον επιτάφιο.Προστέθηκαν και μωβ λουλουδένιες πινελιές , τοποθετήθηκαν και τα κεριά, χειροποίητα από γνήσιο μελισοκέρι, κατασκευασμένα από την Ελένη -Κεφαλωνίτου-Θυμαρά,και το αποτέλεσμα ήταν ωραίο κι ευωδιαστό.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου