Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Το κάψιμο της βάρκας στην Ανάληψη και του Ιούδα μπροστά από τη Ντάπια.

Ένα παλιό έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο στην ενορία της Ανάληψης είναι το κάψιμο της βάρκας .
Μετά το "Χριστός Ανέστη"  καίνε μια βάρκα που έχουν γεμίσει από πριν με εκρηκτικά.Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό οπτικοακουστικά.
Το εθιμο αυτό, όπως ισχυρίζονται οι "λιμανιώτες" , έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία.Πρόκειται για μια πράξη με έντονο συμβολισμό. Άλλωστε κατά την Τουρκοκρατία στο "Χριστός Ανέστη"κρύβανε και την ευχή για την ανάσταση του γένους, οπότε  πολλές από τιες αναστάσιμες εκδηλώσεις είχαν έντονα επαναστατικό συμβολισμό.Οι φωτογραφίες από τη φετινή καύση είναι από το profile του Νίκου Μαρματσούρη στο  facebook.









Η δεύτερη καύση που γίνεται τη μέρα της Ανάστασης είναι του Ιούδα. Ένα ομοίωμα του Ιούδα κρεμιέται κάπου ψηλά και του βάζουν φωτιά και το καίνε.( Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια και τη Χριστ. παράδοση, ο Ιούδας μετά το θάνατο του Χριστού μεταμελήθηκε και απελπισμένος κρεμάστηκε από μια συκιά. Μάλιστα έσπασε το κλαδί της και ξεχύθηκαν τα εντόσθιά του καθώς έπεσε στο γκρεμό).Το έθιμο αυτό που ετηρείτο για αρκετά χρόνια με πρωτοβουλία της οικογένειας του Παν. Μαθιού..στην πλατεία έξω από το σπίτι τους, είχε μάλλον ατονήσει τα τελευταία χρόνια . Φέτος η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε από το Δήμο Σπετσών και ο Ιούδας κάηκε στη δεξιά άκρη της πλατείας του Πωσειδωνίου. Το έθιμο αυτό τηρείτε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας  όπου καίγεται αλλού μεν τη Μ. Παρασκευή μετά την περιφορά των επιταφίων, αλλού δε μετά την Ανάσταση ή τη Δευτέρα του Πάσχα .Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ψυχολογική ερμηνεία του.Θεωρείται πως εκφράζει μια βαθιά ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου να φορτώνει σε κάποιον όλες τις ευθύνες για το κακό που συμβαίνει και να τον τιμωρεί για να το εξορκίσει στο πρόσωπό του . . Αυτό που στη λατρεία των Εβραίων γινόταν με τον "αποδιοπομπαίο τράγο", όταν  στη γιορτή του εξιλασμού ο αρχιερέας απήγγειλε τις αμαρτίες του λαού θέτοντας τα χέρια του πάνω σ'ένα τράγο τον οποίο στη συνέχεια έδιωχνε σε μέρος έρημο κι ακατοίκητο.
Και  τις φωτογραφίες από το κάψιμο του Ιούδα, τις πήραμε από το profile toy Νίκου Μαρματσούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου