Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αναβάλλεται ο καθαρισμός του μονοπατιού.



 Από τον κ. Φοίβο Τσαραβόπουλο λάβαμε το παρακάτω μήνυμα:

"Αγαπητοί φίλοι,

Σας πληροφορούμε πως λόγω της λάσπης που οφείλεται στην πρόσφατη κακοκαιρία δυστυχώς αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε τον προγραμματισμένο για το Σάββατο 2 Απριλίου καθαρισμό του Βυζαντινού μονοπατιού από τον Βρέλλο στη Ζογεριά. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν νεώτερης ανακοίνωσης.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η βράβευση της μεγάλης γλύπτριας Ναταλίας Μελά-Κωνσταντινίδη, από την Ακαδημία Αθηνών.



Στις 24 Μαρτίου 2011, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τη μεγάλη γλύπτρια Ναταλία Μελά, απονέμοντάς της το αριστείο των καλών Τεχνών.Για μας τους Σπετσιώτες, η κυρία Μελά, είναι ένας δικός μας άνθρωπος, όχι μόνον γιατί ζει  ανάμεσά μας μεγάλο μέρος του χρόνου, αλλά γιατί τα έργα της κοσμούν το χώρο πάνω από το κανονιοστάσιο που αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο. Εκτός από σημαντική καλλιτέχνις, είναι και σπουδαίος άνθρωπος,υπόδειγμα δημιουργίας και εργατικότητας.
Πέρσι το καλοκαίρι, συμμετείχε στο συνέδριο για τη σπετσιώτικη Ναυτιλία που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών και μάγεψε κυριολεκτικά το ακροατήριο με τον ποιητικό λόγο της.  Θέμα της ήταν οι ‘‘θαλασσινές μορφές της Ιστορίας  και του μύθου στις Σπέτσες‘’, δηλαδή  οι δημιουργίες της ,  τα γλυπά έργα τηςτων ιστορικών και μυθικών προσώπων που ευρίσκονται στις Σπέτσες ,η Μπουμπουλίνα, ο Μπαρμπάτσης κι η γοργόνα.
«Η αληθινή τέχνη» ,είπε, « είναι μίμησις της φύσεως»
«Ξεκίνησα να φτιάχνω το άγαλμα της Μπουμπουλίνας, που ήταν ηρωΐδα, διότι θυμόμουν τη μητέρα μου που ήταν επίσης ηρωΐδα.Η Μπουμπουλίνα έβλεπε μακριά κι εγώ εσκίασα τα μάτια της με το αριστερό της χέρι για να ατενίζει πέρα από τα πελάγη τις αλύτρωτες πατρίδες μας.Το δεξί χέρι είναι έτοιμο ν’αρπάξει την κουμπούρα. Ο σταυρός έχει τοποθετηθεί στο στήθος.Άφησα τα πόδια της γυμνά, διότι έτσι στέκουν οι καπεταναίοι στα καράβια τους.Το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού το έκανα  μακρύτερο, για να μοιάζει με τ’αρχαία μας αγάλματα.τη θέλησα καμαρωτή και λεβέντισσα. Όλες τις λεπτομέρειες του αγάλματος τις έχω μελετημένες… με λογισμό και μ’όνειρο.. Με τον ίδιο τρόπο προσπάθησα να φτιάξω το άγαλμα του Μπαρμπάτση. Μόνο που τότε δεν είχε κυκλοφορήσει το πολυτιμότατο βιβλίο του Ανδρέα Αν. Κουμπή και στηρίχτηκα μόνο στο μύθο που έλεγε πως ο Μπαρμπάτσης ήταν ένας νεαρός μούτσος, ένα θαλασσοπούλι δηλαδή, που έκανε το ηρωϊκό ανδραγάθημα να κάψει την τουρκική ναυαρχίδα. …βοήθησε πάλι ο μύθος. Ήταν νέος, ωραίος κι ηρωϊκός. Τα κόκκινα φέσια των σπετσιωτών άνθισαν σαν τριαντάφυλλα γύρω από το ξωκκλήσι της Παναγιάς της Αρμάτας.. Μα τι πιο ωραίο από τους μύθους των Σπετσών;;….
Ο λόγος της μεγάλης καλλιτέχνιδας, που τα έργα της κοσμούν και διδάσκουν το νησί μας, συγκίνησε και γοήτευσε το ακροατήριο.

Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής.

Αύριο στις 17,30 μ.μ. στο Δημαρχείο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης για τα παρακάτω  θέματα:
  1. Δημιουργία ΜΚΟ Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής με συνεργασία Δήμου και φορέων.\
  2. Υλοποίηση προγράμματος μετεκπαίδευσης περιόδου κατάρτισις 2011-2012.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση, που μάλλον άτυπη ήταν , ακούστηκαν διάφορες απόψεις ωραίες, από πολλούς παρισταμένους. Ο κ. Πάτραλης, διάβασε μια εισήγηση που όπως είπε είναι καρπός έρευνας και πρόταση της εταιρείας στην οποία είχε εναθέσει προεκλογικά η παράταξή του την έρευνα για το θέμα. ( Αυτό το αφήνουμε  ασχολίαστο και το παραδίδουμε στην κρίση των αναγνωστών). Η εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής που έκανε την έρευνα δεν παρίστατο, αλλά  ο κ. Πάτραλης είπε ,πως θα είναι παρούσα στην επόμενη συνεδρίαση. Αυτό θα είναι πολύ καλό και θα είναι ευκαιρία να λύσει κάποιες απορίες.

Θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το επόμενο Σάββατο,την Κυριακή και τη Δευτέρα,2,3,4 Απριλίου αντίστοιχα, το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών, θα ανεβάσει το θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ "Ο Γλάρος", που σκηνοθετεί ο κ. Γιώργος Σταματίου, φιλόλογος, συγγραφέας και σκηνοθέτης πολλών θεατρικών έργων.
Η θεατρική ομάδα, δουλεύει φιλότιμα εδώ και μήνες για την παράσταση αυτή.
Το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών, έχει στο ενεργητικό του πλήθος θεατρικών παραστάσεων και τα τελευταία χρόνια ανεβάζει μια ή δύο  κάθε χρόνο.
Ευχόμαστε να έχει επιτυχία και αυτό το έργο  και να μη μείνει κανείς Σπετσιώτης και καμία Σπετσιώτισσα που να μην το δει, όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο ευχάριστα έργα του Τσέχωφ, αλλά γιατί  αποτελεί καρπό του ζήλου και της προσπάθειας πολλών συμπολιτών μας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Από το Φθινόπωρο είχαμε επικοινωνήσει με την κα Λυδία Καρρά από την Ελληνική Εταιρεία και είχαμε ανταλλάξει άπόψεις για την αξιοποίηση των μονοπατιών του δάσους, τα οποία η Ελληνική Εταιρεία θα χαρτογραφήσει.
Αυτό το διάστημα ευρίσκονται στο νησί μας δυο άνθρωποι από την Ελληνική Εταιρεία και οργανώνουν για το Σάββατο στις 10 το πρωΐ, καθαρισμό του μονοπατιού που οδηγεί από το Βρέλλο στον Παλιογιώργη στη Ζωγεριά. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μας έστειλε αυτό το κείμενο που δημοσιεύουμε και προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους  να πλαισιώσουν την ωραία αυτή προσπάθεια.
Αγαπητοί φίλοι,
Στα πλαίσια της ανάδειξης των μονοπατιών της νήσου Σπετσών από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Σπετσών, διοργανώνουμε το Σάββατο 2 Απριλίου διάνοιξη και καθαρισμό ενός ιστορικού βυζαντινού μονοπατιού που μας υπέδειξε ο κ. Άδωνις Κύρου, από την παραλία του Βρέλλου στη Ζογεριά. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη δράση αυτή, που θα γίνει υπό την καθοδήγηση του συνεργάτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ κ. Φοίβου Τσαραβόπουλου, καθώς και έμπειρων σπετσιωτών εργατών. Πρόκειται για την πρώτη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε!
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ρούχα εργασίας, κλειστά παπούτσια, κλαδευτήρια, γάντια κηπουρικής, πριόνι χεριού (ει δυνατόν) καπέλο και νερό.

Σας περιμένουμε

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

- Τον κ. Φοίβο Τσαραβόπουλο (Υπεύθυνο Προγράμματος μονοπατιών πολιτισμού στις Σπέτσες):
Κιν. 69 37 66 83 38, e-mail: fivo_t@yahoo.gr
- Την Κα Κατερίνα Στεμπίλη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ):
Τηλ. 210 32 25 245 (Εσωτ.: 2), e-mail : sepi@ellinikietairia.gr


- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -

 

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κρητική βιολογική... ασπιρίνη



Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει
 το 1 ευρώ. Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.


Κρητική σφραγίδα φέρει η νέα ασπιρίνη, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προστασία της 
υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη.

Η κρητική ασπιρίνη, συσκευασμένη σε κάψουλα, είναι ένα φυσικό προϊόν που αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών
 βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο. 

Τη «μαγική» κάψουλα παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα 
ευρεσιτεχνίας. Η ασπιρίνη συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η 
σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.

Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος 
Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική 
φαρμακοβιομηχανία Gallenica.

Οι προοπτικές της κρητικής ασπιρίνης, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΦ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας 
και το φάρμακο να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από την αμερικανική FDA (Food and drug administration). 
Τα μαγικά βότανα
Αν και τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι 
συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί.

Οι ιδιότητές του, οι οποίες απορρέουν από τα κρητικά βότανα, θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Και τα τρία «μαγικά» βότανα είναι διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
 Παρ' όλα αυτά, ο Ηλίας Καστανάς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη συνταγή της κάψουλας.

«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το 
φαινόμενο της τηλεοπτικής "φραπελιάς", όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ. Αυτό το
 "φάρμακο" που προοριζόταν για πάσαν νόσον και μαλακίαν, κάθε άλλο παρά φάρμακο ήταν», συμπληρώνει σκωπτικά ο Ηλίας
Καστανάς.

Η έρευνα του πανεπιστήμιου εστίασε στους κατοίκους της νότιας Κρήτης. Πληροφορίες των επιστημόνων που βασίζονταν σε λαϊκές 
παραδόσεις, μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο κρητικό αφέψημα χρησιμοποιείτο από παλιά στις ντόπιες κρητικές συνταγές και
προστάτευε τους Κρητικούς από τη γρίπη.

Η επιστημονική παρατήρηση ήλθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Η δωδεκάχρονη έρευνα που έγινε από την επιστημονική 
ομάδα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των Κρητικών που κατανάλωναν το κοκτέιλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα 
κρυολογήματα και στις λοιμώξεις. 
Από τη φύση
Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη, αλλά να προωθήσουν στην αγορά ένα φυσικό 
φάρμακο, το οποίο θα είναι βγαλμένο από την κρητική γη.

«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα 
συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα», δηλώνει ο Ηλίας Καστανάς.

Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει 
το 1 ευρώ.
Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.

Η αγάπη για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων δεν ήταν το μόνο κίνητρο για τους επιστήμονες, ώστε να παρασκευάσουν
το φάρμακο.

Το σημαντικότερο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτέλεσε η αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στους 
ελαιοκαλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς τους θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.

«Η πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την 
παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία», 
τονίζει ο Ηλίας Καστανάς.

Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί έν από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης, που 
παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το φάρμακο αυτό:

-Προστατεύει από τις λοιμώξεις αναπνευστικού

-Ανακουφίζει από το κρυολόγημα< /B>

-Καταπολεμά την κοινή γρίπη

-«Ρίχνει» τον πυρετό

-Έχει αναλγητικές ιδιότητες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

O χάρτης του παππού.



Μεγάλη συμμετοχή  είχε η ομιλία -συζήτηση που διοργάνωσε απόψε στην Καποδιστριακή Στέγη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπετσών , με κύριο ομιλητή τον Ψυχολόγο-συγγραφέα κ. Γ. Πιντέρη και θεμα:Ο χάρτης του παππού χρειάζεται ένα λίφτιγκ.
Ο ομιλητής είπε πράγματα ενδιαφέροντα . Μια σοκαριστική αλήθεια που είπε μιλώντας για την ανάγκη να αφιερώνουμε  στον εαυτό μας  κάποιο χρόνο μέσα στη μέρα,είναι ότι "το αντίθετο του "εγωιστής" είναι το καρκινοπαθής", υποστηρίζοντας πως ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών είναι άνθρωποι που αρνούνται στον εαυτό τους την ανάγκη να έχουν στιγμές χαλάρωσης ,κάνοντας πράγματα γι αυτούς.
 Η επόμενη εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου θα γίνει την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 11,30 στην Καποδιστριακή Στέγη, τιμώντας την επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης των Σπετσών, που σηματοδότησε την έναρξη του κατά θάλασσαν αγώνα του 1821.Κύριος ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος καθηγητής του Λυκείου κ. Βασίλης Μπακίρας και θέμα :3 Απριλίου, μέρα μνήμης και συλλογικής ευθύνης.

Ο Ματρόζος


Με αφορμή την Εθνική επέτειο, που φέτος ειδικά φέρνει στο νου μας περισσότερο από ποτέ την εθνική "επαίτειο",παραθέτουμε το ποίημα του Γ. Στρατήγη "Ματρόζος" που αναφέρεται στο σπετσιώτη ήρωα, που με το πυρπολικό του  κατατρόπωσε τον εχθρό σε πολλές ναυμαχίες και κατέληξε, όπως οι περισσότεροι αγωνιστές να πεθαίνει στην ψάθα, λησμονημένος και πάμπτωχος.Ο Ματρόζος έλαβε μέρος ως πυρπολητής, σε πολλές ναυμαχίες,όπως αναφέρει και το ποίημα, ( στις εκστρατείες της Σάμου, τη ναυμαχία του Γέροντα, στη Χίο και αλλού). Το ποίημα αυτό έχει συνδεθεί στη μνήμη μας με τις σχολικές  γιορτές της 25ης Μαρτίου, που  μας γέμιζε με σπετσιώτικη περηφάνεια.

Ο Ματρόζος, ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη.
Ένας Σπετσιώτης γέροντας, σκυφτός από τα χρόνια,
με κάτασπρα μακριά μαλλιά, με πύρινη ματιά,
σαν πλάτανος θεόρατος γυρμένος απ’ τα χιόνια,
περνούσε πάντα στο νησί τα μαύρα γηρατειά.
Είναι από κείνη τη γενιά κι ο γερο- Καπετάνιος,
που ακόμα και στον ύπνο του τον έτρεμε ο Σουλτάνος.
Είναι από κείνους που έχυσαν τ’ αθάνατό τους αίμα,
από τους χίλιους που έβγαλες Πατρίδα μου χρυσή,
είναι από εκείνους που έβαλαν στη κεφαλή σου στέμμα
και άγνωστοι σβηστήκανε στο δοξαστό νησί.
Είχες αστέρια ολόλαμπρα στον ουρανό σου κι  άλλα,
μα κείνα που δεν έλαμψαν ήτανε πιο μεγάλα.
Σαν έγραψαν με το δαυλό την ιστορία μόνοι,
χωρίς γι’ αυτούς τους ήρωες μια λέξη αυτή να πει,
με την πληγή τους για σταυρό κι ατίμητο γαλόνι,
άλλοι στα δίκτυα εγύριζαν και άλλοι στο κουπί.
Κι οι στολοκάφτες των Σπετσών, τ’ ατρόμητα λιοντάρια,
με τις βαρκούλες έπιαναν στο περιγιάλι ψάρια.
Ο γέρος μας παράπονο ποτέ δε λέει κανένα,
με καπετάνιους σαν ιδεί μες στα βασιλικά,
εκείνους που ‘χε ναύτες του, με μάτια βουρκωμένα
στα περασμένα εγύριζε και στα πυρπολικά.
Και ξαπλωμένος δίπλα μου, μου ‘λεγε εκεί στην άμμο
πόσα καράβια εκάψανε στην Τένεδο, στη Σάμο.
» Παιδί μου, τώρα εγέρασα, παιδί μου θ’ αποθάνω»,
στο τέλος πάντα μου ‘λεγε μ’ έν’ αναστεναγμό,
» Ένας Ματρόζος δεν μπορεί να κάνει το ζητιάνο,
μα να βαστάξω δεν μπορώ της πείνας τον καημό.
Κλαίω που αφήνω το νησί, θα πάω στην Αθήνα,
πριν πεθαμένο μ’ εύρετε μια μέρα από την πείνα…
Μου λεν, ο καπετάν Κωνσταντής απ’ τα Ψαρά κει πέρα,
πως υπουργός εγίνηκε μεγάλος και τρανός
κι αν θυμηθεί πως τη ζωή του έσωσα μια μέρα
απ’ έξω απ’ την Τένεδο, μπορούσε ο Ψαριανός
να κάνει κάτι και  για με κι ίσως να δώσουν κάτι
σ’ εκείνον που’ χε τάλαρα τη στέρνα του γεμάτη».
Πέντε – έξι ημέρες ύστερα εμπήκε στο βαπόρι
κι ακουμπιστός περίλυπος επάνω στο ραβδί,
ωσπου στην Ύδρα έφθασε, εγύριζε στην πλώρη
το λατρευτό του το νησί ο γέροντας να δει.
Και σκύβοντας τα κύματα δακρύβρεχτος ερώτα,
πως φεύγει τώρ’ απ’ το νησί και πως ερχόταν πρώτα.
» Εδώ τι θέλεις, γέροντα;» ρωτά τον καπετάνιο
στο υπουργείον εμπροστά κάποιος θαλασσινός
ντυμένος στα χρυσά. «Παιδί μου, είναι πάνω
ο Κωνσταντής;». «Ποιός Κωνσταντής;». «Αυτός..ο... Ψαριανός».
«Δε λεν κανένα Ψαριανό, εδώ είναι  υπουργείο,
να ζητιανέψεις πήγαινε στο φτωχοκομείο! «.
Ο γέρος ανασήκωσε το κάτασπρο κεφάλι
και τα μαλλιά του εσάλεψαν σαν χαίτη λιονταριού
και με σπιθόβολη ματιά μες απ’ τα στήθια βγάνει
με στεναγμό βαρύγνωμο φωνή παλληκαριού:
» Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα,
οι καπετάνιοι σαν και σε δε θα φορούσαν στέμμα! «.
Τότε ο Κανάρης που άκουσε φιλονικία κάτου,
στο παραθύρι πρόβαλε να ιδεί ποιος τον ζητεί
και το νησιώτη βλέποντας λαχτάρησε η καρδιά του
και να ‘ρθει επάνω διέταξε με τον υπασπιστή.
Κάτι η φωνή του γέροντα του εξύπνησε στα στήθη,
κάτι που μοιάζει μ’ όνειρο μαζί και παραμύθι.
Τον κοίταξε, τα μάτια του μες τα μακριά του φρύδια,
που μοιάζανε σαν αετούς κρυμμένους στη φωλιά,
στον καπετάνιο εφάνηκαν με τη φωτιά την ίδια,
όταν τα εφώτιζε ο δαυλός τα χρόνια τα παλιά.
Κι ένας τον άλλο κοίταζαν κατάματα οι δυο γέροι,
ο ημίθεος το γίγαντα, ο ήλιος το αστέρι.
» Δε με θυμάσαι Κωνσταντή; » σε λίγο του φωνάζει,
» γλήγορα συ με ξέχασες, μα σε θυμάμαι εγώ!…»
«Ποιος το ‘λπιζε να δει ποτές «, ο γέροντας στενάζει,
«τον καπετάνιο ζήτουλα, το ναύτη υπουργό!…»
Και σκύβοντας την κεφαλή στα διάπλατά του στήθη,
τη φτώχεια του ελησμόνησε, τη δόξα του εθυμήθη.
» Ποιος είσαι καπετάνιο μου; Και ποιο ‘ναι το νησί σου; «.
ο Ψαριανός τον ερωτά με πόνο θλιβερό.
» Πενήντα χρόνια, μια ζωή, περάσανε θυμήσου
απ’ της καλής μου εποχής, εκείνης τον καιρό «.
» Μήπως στη Σάμο ήσουνα την εποχή εκείνη;
Στη Κω, στην Αλεξάνδρεια, στη Χιο, στη Μυτιλήνη;».
«Απ’ έξω απ’ τη Τένεδο…πενήντα πέντε χρόνια
επέρασαν απ’ τη στιγμήν εκείνη, σαν φτερό.
Σαν να σε βλέπω, Κωνσταντή, δε θα ξεχάσω αιώνια..
Ακόμα στο μπουρλότο σου καβάλα σε θωρώ…
Χρόνος δεν ήταν που ‘καψες στη Χιο τη ναυαρχίδα,
κι ήταν η πρώτη μου φορά εκείνη που σε είδα…»
Απ’ έξω απ’ την Τένεδο, θυμάσαι; Μια φρεγάδα
σ’ έβαλε εμπρός μ’ αράπικου αλόγου γληγοράδα
μ’ οχτώ βατσέλα πίσω της εμοιάζαν περιστέρια
και συ γεράκι γύρω τους…επάνω στο μπουρλότο,
που την κορβέτα τίναξες πρωτύτερα στ’ αστέρια,
σαν δαίμονας μες στον καπνό γλιστρούσες και στον κρότο.
Σε καμαρώνω από μακριά…κι οι ναύτες κι οι λοστρόμος
μ’ εξόρκιζαν να φύγουμε, τους είχε πιάσει τρόμος,
γιατί η αρμάδα ζύγωνε .Απάνω στο τιμόνι,
θάρρος στους ναύτες σου έδινες…δεν βάσταξε η καρδιά μου,
σε μια στιγμή χανόσουνα, σε μια στιγμή και μόνη
και "Όρτσα! Μάϊνα τα πανιά! » φωνάζω στα παιδιά μου.
Στο στρίψιμο του τιμονιού μας σίμωσες…μ’αντάρα,
ο Τούρκος κοντοζύγωνε, η μαύρη μου καμπάρα
αστροπελέκια και φωτιές και κεραυνούς πετούσε,
μα σα δελφίνι γρήγορα και κείνος εγλιστρούσε.
Οι ναύτες μου φωνάζανε: «Τι κάνεις Καπετάνιο;»
Και ‘γω τους λέω: «Τον Ψαριανό να σώσω κι ας πεθάνω…»
Και σου πετώ τη γούμενα…. και δένεις το μπουρλότο..
Κάνω τιμόνι δεξιά…το φλογερό το χνώτο
του Τούρκου θα σε βούλιαζε, θυμάσαι; σου φωνάζω,
» Πρώτος απ’ όλους ν’ ανεβείς «, μα δεν μ’ ακούς κι αφήνεις
άλλους ν’ανέβουν…τότε έσκυψα κι απ’ τα μαλλιά σ’ αδράζω
και σ’ έσωσα κι εφύγαμε…μα δάκρυα βλέπω χύνεις!…».
» Ματρόζε μου! » δακρύβρεχτος ο Κωνσταντής φωνάζει
και μες στα στήθη τα πλατιά σφιχτά τον αγκαλιάζει.
Κι ενώ οι δύο γίγαντες με τα λευκά κεφάλια
στ’ άσπρα τους γένια δάκρυα κυλούσαν σαν κρυστάλλια,
δυο κορφοβούνια μοιάζανε γεμάτα από το χιόνι,
όταν του ήλιου το φιλί την Άνοιξη το λειώνει.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η παρέλαση των σχολείων.

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε με τη μπάντα που παιάνισε τη μέρα. Από τις 5 τα ξημερώματα οι πανηγυρικές τυμπανοκρουσίες και οι ήχοι των σαλπίγγων γέμισαν το νησί μας . Εκτός από μαθητές,  τη μπάντα πλαισίωσαν και βοήθησαν  κάποιοι μεγάλοι. Η Βάσω Γιδοπούλου, η Μεταξία Ευσταθίου,ο Γιώργος Νεοφώτιστος, ο Γιάννης  Ν. Θυμαράς,και άλλοι. Εκτός από αυτούς και κάποιοι άλλοι μεγάλοι έπαιξαν  (τύμπανα κυρίως) , και στην παρέλαση. ( Καραμπουρνιώτης, Παρασκευάς, Κυριακίδης κ.α.).
Στην παρέλαση όλα ήταν πολύ καλά, και η Ανοιξιάτικη μέρα τα έκανε ακόμα καλύτερα. Καμαρώσαμε τα νιάτα του νησιού μας και μετά, στο Δημαρχείο, παρακολουθήσαμε τη βράβευση από το ίδρυμα Παπαδημητρίου και από τον ίδιο τον ιδρυτή του κ. Παπαδημητρίου που παρευρέθηκε, του Θεόφιλου Μανιταρά, που πήρε με άριστα το πτυχίο του από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο-τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, και τον κ Σκούρτη, απόφοιτο του  ΤΕΙ που μέχρι πέρσυ στεγαζόταν στην Α.Κ.Σ.Σ.
Τους ευχόμαστε και μεις καλή σταδιοδρομία.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τα σχολεία μας τιμούν την εθνική επέτειο.


Σήμερα το πρωΐ τα σχολεία του νησιού μας έκαναν τις γιορτές τους για την εθνική επέτειο .
Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν και να συνεχίζουν την ιστορία μας.
Αύριο τα παιδιά μας θα παρελάσουν  στην πλατεία του Πωσειδωνείου.

κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για ν'ακούσετε ένα απόσπασμα από τραγούδι της χορωδίας του Λυκείου μας.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ομιλία δάσκαλου για την 25η Μαρτίου.

-Αυτά τα λόγια απηύθυνα στους µαθητές µου, στο 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Σκέφτηκα να σου µιλήσω για τον Καραϊσκάκη,
Αλλά το µυαλό σου θα πάει στο γήπεδο.
Σκέφτηκα να σου µιλήσω για το 21,
Αλλά ο νους σου θα πάει στην Ορίτζιναλ.
Συλλογίστηκα πολύ, για να καταλήξω αν αξίζει
Να σε ταλαιπωρήσω για κάτι τόσο µακρινό, τόσο ξένο.
Δύο αιώνες πίσω κάποια γεγονότα
Τι να λένε σε σένα; Σε εσένα που βιάζεσαι να φύγεις,
Να πας για τσιγάρο, για καφέ ή για κάτι άλλο.
Θα σου µιλήσω λοιπόν προσωπικά.
Εγώ ο δάσκαλος που δούλεψα ένα χρόνο σε αυτό το σχολείο
Και σε δεκαπέντε µέρες φεύγω για αλλού
Σε εσένα που είσαι εδώ ένα, δύο, τρία
Ή και περισσότερα χρόνια,
Θα σου µιλήσω σταράτα
Για να σου εκφράσω δυο σκέψεις µου.
Οι µαθητές που συνάντησα µέσα στις τάξεις,
Οι µαθητές που δίδαξα φέτος
Στην συντριπτική τους πλειονότητα µε σεβάστηκαν,
Αν και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του µαθήµατος.
Πολλοί όµως από τους υπόλοιπους µαθητές
Δε µε σεβάστηκαν, µε προσέβαλαν κατ’ επανάληψη.
Με έργα, µε λόγια, µε ύβρεις,
Δείχνοντας ένα χαρακτήρα και ένα ήθος
Που µε σόκαρε, που µε έβαλε σε µελαγχολικές σκέψεις.
Αυτό το φαινόµενο αποδεικνύει
Πως κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτό το σχολείο,
Πως εκτός του γνωστικού ελλείµµατος
Το συγκεκριµένο σχολείο χωλαίνει δραµατικά
Και στο ηθικοπλαστικό του έργο,
Στη διαµόρφωση δηλαδή των µαθητικών ψυχών και πνευµάτων.
Και η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία
Είναι ευθύνη αποκλειστικά δική µας,
Των δασκάλων σας και των γονιών σας.
Δεν έχουµε κατορθώσει να σας δείξουµε
Πως χωρίς αρχές η ζωή σας αύριο θα είναι µια κόλαση,
Πως χωρίς όνειρα και στόχους θα χρειαστείτε υποκατάστατα,
Θα καταφύγετε πιθανόν σε επιλογές που θα σας ξεφτιλίσουν,
Θα σας κάνουν να σιχαίνεστε τον εαυτό σας,
Θα σας γεµίσουν τη ζωή πλήξη και κούραση,
Θα σας γεράσουν πρόωρα.
Αν όµως θέλετε µια συµβουλή από ένα δάσκαλο,
Σκεφτείτε το παράδειγµα του Μακρυγιάννη,
Που έφτασε αγράµµατος µέχρι τα πενήντα σχεδόν,
Για να καταλάβει τότε πως η µόρφωση, η καλλιέργεια
Ήταν το όπλο που έλειπε από την προσωπική του θήκη.
Και κάθισε µε πολλή δυσκολία και χωρίς δάσκαλο
Και έµαθε πέντε κολλυβογράµµατα,
Για να µας πει την ιστορία του βίου του,
Το παραµύθι της επανάστασης των υπόδουλων Ρωµιών.
Αυτό το παράδειγµα είναι για σένα το πιο κατάλληλο,
Και µπορείς τριάντα χρόνια νωρίτερα από το στρατηγό Μακρυγιάννη
Να ακολουθήσεις το δρόµο που εκείνος έδειξε,
το µονοπάτι της καλλιέργειας, το δρόµο της παιδείας,
Τη λεωφόρο της προσωπικής σου προκοπής.
Δεν είστε σε τίποτε λιγότερο ικανοί από
Τον µπάσταρδο γιο της καλογριάς, τον Γιώργη Καραϊσκάκη.
Ήταν κι αυτός αθυρόστοµος σαν κι εσάς,
Αλλά είχε αυτό που από τα αλβανικά µάθαµε σαν µπέσα,
Ήταν πάνω απ´ όλα µπεσαλής.
Αυτό θα ‘θελα να έχετε κι εσείς.
Υπευθυνότητα, µπέσα, τσίπα.
Να αναλαµβάνετε τις ευθύνες σας,
Να απεχθάνεστε την υποκρισία, να σιχαίνεστε το συµφέρον,
Να µισείτε το ψέµα και την ευθυνοφοßία.
Η αγάπη για τον τόπο του, η λατρεία για την πατρίδα του
Ήταν αυτό που χαρακτήριζε τη ζωή του Νικήτα Σταµατελόπουλου,
του Νικηταρά.
Αγωνίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης,
Συνέßαλε στην απελευθέρωση της πατρίδας του
Κι έπειτα φυλακίστηκε,
Για να χαθεί σ’ ένα στενοσόκακο του Πειραιά,
Σχεδόν τυφλωµένος, πάµπτωχος και εγκαταλειµµένος από όλους,
Δε ζήτησε τίποτε από την ελεύθερη Ελλάδα
Κι όταν οι γύρω του τον παρακινούσαν να απαιτήσει
Από την κυβέρνηση µια πλούσια σύνταξη,
Απαντούσε πως η πατρίδα τον αµείβει πολύ καλά,
Λέγοντας ψέµατα, για να µην προσβάλει την πατρίδα του.
Είναι δύσκολο, το κατανοώ, το παράδειγµα του Νικηταρά.
Αλλά νοµίζω πως κι εσείς είστε ικανοί για τα δύσκολα,
Μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόµο της αξιοπρέπειας,
Να προσπαθήσετε τίµια και µε αγωνιστικότητα
Για εσάς και για το µέλλον της οικογένειας που
Αύριο θα κάνετε.
Ξέρω, καταλαβαίνω, αντιλαµβάνοµαι
Πως σας προτείνω µια διαδροµή ζωής δύσκολη και απαιτητική,
Όταν δίπλα σας κυριαρχεί ο εύκολος δρόµος
των γονιών, των δασκάλων, των πολιτικών,
της εποχής στην οποία µεγαλώνετε.
Όµως κάθε εποχή ελπίζει στους νέους της,
Περιµένει από αυτούς να σηκώσουν ψηλά
Και µε επιτυχία τη σηµαία του αγώνα
και να οδηγήσουν την πατρίδα τους, τον τόπο τους
σε καλύτερες µέρες, σε πιο φωτεινές σελίδες.
Κι όταν βλέπω την εποχή µας
Να µαραζώνει χωµένη στην αλλοτρίωση,
Να ξεψυχά από την τηλεοπτική ανία,
Να µουχλιάζει από το κυνήγι της ευκολίας,
Μόνο σε εσάς ελπίζω,
Στην ειλικρινή σας διάθεση
να αγωνιστείτε,
να αντισταθείτε,
να πολεµήσετε,
να νικήσετε.
Μη µας απογοητεύσετε.

Καθαρό σπίτι με οκτώ βήματα

Καθαρό σπίτι με οκτώ βήματα

Δημοτικό Συμβούλιο 23-3-2011

Με τρεις απόντες συνεδρίασε απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, έγινε η χωροθέτηση για την τοποθέτηση των δυο περιπτέρων. Το ένα ,που ήδη το έχει νοικιάσει κάποιος συμπολίτης μας, ορίστηκε να τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο του αφανούς ναύτη.
Το άλλο της Κουνουπίτσας, στο παρτέρι που είναι κάτω από τον άγιο Γιώργη.
Στα θέματα που αφορούσαν αιτήματα συμπολιτων μας για διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Θετικές στα αιτήματα Λευτέρη Μπρατόπουλου, Λάμπρου Μπρατόπουλου, Βασ. Βαλάκη,Λευτ. Τσάνα, και Γ. Μιχελή, αρνητικές στα αιτήματα Τσαμάζ Μιχ. και Ορλώφ Χρήστου. Αρνητική ατο αίτημα Κυρ. Ανδρομιδά.
Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων του Δήμου ( Λιμενικού ταμείου και παιδικού σταθμού).
Ψηφίστηκαν ομόφωνα τα σχετικά με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ενώ στην ψήφιση των δαπανών του καρναβαλιού και οι δυο πλευρές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν το παράπονο πως δεν ενημερώθηκαν καν . Η μείζων αντιπολίτευση καταψήφισε και εμείς ψηφίσαμε παρών-παρούσα, εξηγώντας πως δε διαφωνούμε με την ίδια τη δαπάνη αλλά γιατί εκ των υστέρων καλούμαστε να ψηφίσουμε, όχι μόνον την δαπάνη , αλλά και τις εκδηλώσεις.Είπαμε πως πιστεύουμε πως αυτό δεν βαρύνει προσωπικά τον αντιδήμαρχο , αλλά όλη την συμπολίτευση , διότι κανείς δεν του υπενθύμισε  και δεν του υπέδειξε να το φέρει στο δημοτικό Συμβούλιο;
Η συγκρότηση Συμβουλίου ένταξης μεταναστών αναβλήθηκε, διότι δεν υπήρξε  ενδιαφέρον συμμετοχής μεταναστών, ενώ ο δήμος είχε αναρτήσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Είπαμε πως ούτε εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί και συμφωνήσαμε να το αναβάλλουμε  ώστε να ενημερωθούν καλύτερα άνθρωποι που  ίσως έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

Μουσεία online

Δείτε αυτή την ιστοσελίδα!
Μπείτε μέσα και πατήστε το + για να δείτε τα έργα τέχνης σε μεγέθυνση.

 
 
 

Ας είναι καλά η τεχνολογία και σε καιρούς κρίσης,
μπορούμε να επισκεφτούμε τα μουσεία του κόσμου
και να θαυμάσουμε τα αριστουργήματα της τέχνης…

 

 
 
 

 
 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 23-3-2011

Την Τετάρτη 23-3-2011, στις 18,30 μ.μ.θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών, με τα παρακάτω 17 θέματα ημερήσιας διάταξης:
  1. Συγκρότηση Τοπικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπετσών.
  2. Συγρότηση Συμβουλίου ένταξης Μεταναστών Δήμου Σπετσών.
  3. Έγκριση κανονισμού πληροφόρησης πολιτώνΔήμου Σπετσών.
  4. Έγκριση χάρτας υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του πολίτηΔήμου Σπετσών.
  5. Έγκριση κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Σπετσών.
  6. Έγκριση προϋπολογισμού του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σπετσών για το 2011.
  7. Έγκριση προϋπολογισμού του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Σπετσών για το 2011.
  8. Απόφαση για το υπ'αρ. 540/11-02-2011 αίτημα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Κ.Σ.Σ. σχετικά με τη διαχείριση και λειτουργία του γηπέδου της .
  9. Απόφαση σχετικά με το αίτημα του κ. Τσαμάζ Μιχάλη για έγκριση διαμόρφωσης σε κοινόχρηστο χώρο , στην περιοχή Καστέλλι με δαπάνες του.
  10. Απόφαση σχετικά με το αίτημα του κ. Ελευθερίου Μπρατόπουλου για έγκριση διαμόρφωσης σε κοινόχρηστο χώρο , στην περιοχή Άγ. Ελευθέριος, έξω από το κατάστημά του,με δαπάνες του.
  11. Έγκριση τοποθέτησης ξύλινων πινακίδων στο κτήριο του καταστήματος του κ. Λάμπρου Δ. Μπρατόπουλου στην περιοχή Αγ. Μάμα.
  12. Απόφαση σχετικά με το αίτημα του κ. Χρήστου Ορλώφ για έγκριση διαμόρφωσης σε κοινόχρηστο χώρο , έξω από το κατάστημά του,με δαπάνες του.
  13. Απόφαση σχετικά με το αίτημα του κ. Βασ. Βαλάκη, για έγκριση διαμόρφωσης σε κοινόχρηστο χώρο , έξω από το κατάστημά του,με δαπάνες του.
  14. Έγκριση κατασκευής "τοιχίου"σε κοινόχρηστο χώρο , έξω από την οικία κ. Ελευθ. Τσάνα στην Κουνουπίτσα, μετά από αίτησή του με δαπάνες του.
  15. Έγκριση τσιμεντόστρωσης -διαμόρφωσης δημοτικού δρόμου, στην περιοχή Κοκκινάρια, έξω από την ιδιοκτησία  κ. Γεωργίου Μιχελή, μετά από αίτησή του με δαπάνες του.
  16. Διάθεση ποσού για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς και της 25ης Μαρτίου.
  17. Απόφαση για το αίτημα του κ. Κυριάκου Ανδρομιδά.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Καρναβάλι της Βενετίας 2011

Μια πρώτη δόση από αντιπροσωπευτικά δείγματα των κοστουμιών του φετινού καρναβαλιού της βενετίας, με τα υπέροχα χρώματα και σχέδια....



















Από τους δήμους οι άδειες για περίπτερο

Οι δήμοι θα είναι πλέον υπεύθυνοι για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, που τονίζει ότι μετά τον "Καλλικράτη" υπήρξε πρόβλημα με την αρμοδιοτήτων αναφορικά με τις άδειες περιπτέρων.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ενημερώσει, με εγκύκλιό του, τους δήμους για το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν, ενώ έχει εκδοθεί και οδηγός από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους δήμους.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο πολιτιστικός Τουρισμός.


Πολύ ενδιαφέρουσες για τον τόπο μας πληροφορίες μας δίνει το άρθρο που μας έστειλε ο Δρ. Δημ. Τερζάκης, καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης  και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής μονάδας της Ελλάδας για τον αθλητικό Τουρισμό. Τον ευχαριστούμε θερμά.
Το νησί  μας, μπορεί να διεκδικήσει να πάρει το Σήμα Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος
Δρ. Δημήτρη Τερζάκη
Καθηγητή Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Ο πολιτιστικός τουρισμός ορίζεται ως η κυκλοφορία των ατόμων στα πολιτιστικά αξιοθέατα μακριά από τον τόπο κανονικής διαμονής, με την πρόθεση να συλλέξουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες για να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανάγκες. Αυτή η μορφή τουρισμού είναι όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο και επιβεβαιώνεται από μια έκθεση του ΟΟΣΑ το 2009, η οποία αναφέρεται στο ρόλο του πολιτιστικού τουρισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη διαφόρων περιοχών του κόσμου.

Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού δεν δημιουργεί μόνο μια αίσθηση γνώσης και υπερηφάνειας για την τοπική ιστορία και ταυτότητα αλλά βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε και στέλνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση την Πρόταση: ότι το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα απονέμεται σε μνημεία και φυσικούς, αρχαιολογικούς, αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα μπορεί να απονέμεται και σε τόπους μνήμης, καθώς και στην άυλη κληρονομιά ως συνδεόμενη με ένα τόπο, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ των στόχων αυτής της νομοθετικής πρότασης είναι η ενίσχυση των γνώσεων των νέων για την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά και η τόνωση της συνείδησης της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, καθώς και η προβολή των χώρων ως τουριστικών προορισμών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος των χώρων ή της περιοχής η οποία τους περιβάλλει.

Στη πρωτοβουλία αυτή θα συμμετάσχουν μόνο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δυνατότητα να προεπιλέξουν το πολύ δύο χώρους ανά διετία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέγει ένα χώρο ανά κράτος και επί πλέον δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να μπορούν να επιλέγουν χώρους από κοινού (διεθνικοί χώροι) στους οποίους θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Για την Ελλάδα το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία ενός Δικτύου Περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο εμπλουτιζόμενο με ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο Αθλητικός Τουρισμός, θα μπορέσει να αναπτύξει ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα συμβάλλει άμεσα στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος.

Η συνάντηση της επιτροπής διαχείρισης της Καποδιστριακής Στέγης.

Χθες η 4μελής επιτροπή διαχείρισης της Καποδιστριακής, ( στην οποία για πρώτη φορά, με  απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής, δεν συμμετέχει η αντιπολίτευση),είχε μια συνάντηση με διάφορους φορείς και συλλόγους που χρησιμοποιούν για διάφορες εκδηλώσεις τους την Καποδιστριακή.
Πρώτος μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Δαμδημόπουλος, που αναφέρθηκε πρώτα στο Φεστιβάλ κινηματογραφου, που έχει προγραμματιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή  και του οποίου εκκρεμεί η ημερομηνία πραγματοποίησης.Αυτή η εκκρεμότητα δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό των  εκδηλώσεων κυρίως του πολιτιστικού Συλλόγου που πρόκειται να ανεβάσει δυο θεατρικές παραστάσεις.
Μετά διάβασε μια απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που περιλάμβανε έναν τιμικατάλογο για διάφορες χρήσεις της Καποδιστριακής, τον οποίο προφανώς έθεσε προς συζήτησιν με σκοπό την τελική διαμόρφωσή του.
Η αντίδραση όλων των παρισταμένων ήταν άμεση κι έντονη κι όλοι εκφράσανε  την άποψη πως ο Δήμος οφείλει να παρέχει στους δημότες του τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, και μάλιστα να φροντίσει για τη σωστή λειτουργία , την τεχνική υποστήριξη και ττον εξοπλισμό της καποδιστριακής , διαθέτοντας για το σκοπό αυτό ένα ποσόν που θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του. Η όποια συνδρομή των φορέων και συλλόγων, που θα εκφράζεται με δωρεά εξοπλισμού ή με φροντίδα για την καθαριότητα και συντήρηση του χώρου, σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται πως απαλλάσσει το Δήμο από την υποχρέωση και τη μέριμνα για όλα αυτά.
Χρήματα μπορεί να βγάλει ο Δήμος από την παραχώρηση της Καποδιστριακής για εκδηλώσεις σε εκτός Σπετσών φορείς και ιδιώτες,  μπορεί δε να το διαφημίσει αυτό μέσα από το διαδίκτυο. Όμως αυτό θα μπορέσει να γίνει,μόνο  αν οργανωθεί πρώτα σωστά, ο χώρος  και μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες αυτών που θα τον χρησιμοποιήσουν , γιατί τώρα υπάρχουν πολλές ελλείψεις, πολλά συστήματα δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν, άλλα θέλουν αντικατάσταση κλπ.
Άλλωστε αυτός ο τιμοκατάλογος, προϋπέθετε την ύπαρξη της ΔΕΠΑΣ. Τώρα που δεν υπάρχει πλέον, πώς θα εκδίδει τιμολόγια ο Δήμος;
Ο κ. Λευτέρης Κεσσές, μέλος της 4μελούς επιτροπής, μίλησε  για την Ιστορία της Καποδιστριακής,  για την εποχή που ο πολιτιστικός Σύλλογος , το 1985,ανέλαβε με δικά του έξοδα να τη ζωντανέψει και να τη συντηρήσει, εγκατέστησε μηχανή κινηματογραφικής προβολής και ξεκίνησε προβολές , έφτιαξε τη σκηνή,  κατασκεύασε αυλαία,επισκεύασε τη στέγη , τα τζάμια,κλπ.
Μίλησε για την ευαισθησία που πρέπει ν'αναπτύξουμε και για τη συλλογική ευθύνη.
Όλοι συμφώνησαν σε αυτό και πρότειναν ,καθένας που την χρησιμοποιεί να την παραδίδει καθαρή όπως την παρέλαβε.
Ο κ. Δαμδημόπουλος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες αυτέςτις απόψεις .