Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης

Την περασμένη Τετάρτη 9 Μαρτίου  το απόγευμα "συνεδρίασε" η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Σπετσών.
 Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο , το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης περιλάμβανε τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής. Προφανώς αυτό αποτελούσε μια απάντηση στο επίμονο αίτημά μας να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η Τουριστική προβολή του νησιού. Φυσικά η δική μας πρόταση σκοπό είχε να άκουστούν και να δρομολογηθούν κάποια απλά μεν,  αλλά κατά τη γνώμη μας αποτελεσματικά μέτρα, που αν γίνονταν έγκαιρα-τότε που τα προτείναμε-θα μπορούσαμε να προλάβουμε τη φετινή τουριστική σεζόν, ειδικά σε θέματα που αφορούσαν το σχολικό τουρισμό.
Συζητήθηκε λοιπόν το θέμα της συγκρότησης αυτής της επιτροπής , κάτω από την πίεση της έντασης που είχε δημιουργηθεί σ'αυτό το επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο, με τη μείζονα αντιπολίτευση να έχει ήδη αποχωρήσει και να επικρατεί ένα κλίμα κάθε άλλο παρά ήρεμο.Φυσικά όλοι συμφωνήσαμε  να συγκροτηθεί η επιτροπή. Άλλωστε δε μπορούσαμε και να μη συμφωνήσουμε και δεν είχε καν νόημα αυτή η συζήτηση, αφού ο Καλλικράτης την επιβάλλει σε Δήμους τουριστικών περιοχών. Δε συζητήσαμε ούτε το πώς θα λειτουργεί, ούτε το ποιοι θα μετέχουν. Ακούστηκαν μόνον  κάποια ονόματα που προτάθηκαν και ως παράταξη δεσμευτήκαμε να ορίσουμε έναν εκπρόσωπό μας. Ορίσαμε τον ο κ. Γιώργο Νεοφώτιστο και  ενημερώσαμε γι αυτό την επομένη τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου .
 Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση έλεγε:
"Παρακαλούμε όπως προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα ...προσκομίζοντας και τις προτάσεις σας  με σκοπό τη διαβούλευση και σύνταξη εισηγήσεων προς το Δημοτικο Συμβούλιο Σπετσών επί των κάτωθι θεμάτων:
  1. Ανάληψη πρωτοβουλιών για επένδυση στο τουριστικό προϊόν του νησιού ενόψει μνημονίου
  2. προτάσεις για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τουριστική προβολή του νησιού
  3. Προώθηση του νησιού μας ως δημοφιλή τουριστικού προορισμού και διαχρονικού πόλου έλξης τουριστών
  4. προτάσεις για την χρηματική υποστήριξη των παραπάνω ενεργειών.
Ο πρόεδρος της επιτροπής
Παν. Πάτραλης "

Στην επιτροπή προήδευσε η κα  Μαρία Μπη. ( Γιατί άραγε, αφού πρόεδρος είναι ο κ. Πάτραλης;Μήπως επειδή έκανε μια επίσημη εισήγηση;  Γιατί  στο Δημ. Συμβούλιο, παρά τις αντιδράσεις μας επιμένει να είναι και εισηγητής και πρόεδρος ταυτόχρονα) .
Παρευρέθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, και δεν ξέραμε ποιος εκπροσωπεί ποιον φορέα, και  με ποια ιδιότητα μετέχει.Κάποιοι εκπρόσωποι απουσίαζαν (π.χ. θαλασσίων ταξί, κ.α.).
 Ακούστηκαν πολύ ωραίες άπόψεις κι έγιναν πολλοί καλές προτάσεις από τους μετέχοντες.
Καταλάβαμε όμως πως γίνεται μια ωραία κουβέντα, χωρίς δεσμεύσεις για να "προχωρήσει"κάποια από τις ιδέες και προτάσεις αυτές. Μάλιστα ο κ. Πάτραλης είπε, πως θα δημιουργηθεί μια 7μελής επιτροπή. Δεν καταλάβαμε τι ακριβώς θα είναι αυτή. Ποια θα είναι η κυρίως επιτροπή;Η 7μελής ή η 30μελης;
Κι αν είναι η 7μελής, γιατί δημιουργήθηκε η 30μελής; Αν πάλι θα είναι η 30μελής η επίσημη, η άλλη τί θα είναι; Υποεπιτροπή;

( Θα συνεχίσουμε σε επόμενη ανάρτηση για αποψεις που ακούστηκαν και την εισήγηση που διάβασε ο κ. Πάτραλης)



2 σχόλια:

  1. emena ws epixeirimatias kai ws neos politis autou tou topou 8a parw to 8arros na pw kapoies idees isws akoustoun,isws katakri8oun akomi kai isws sbistoun!emena dn me noiazei giati 8a exw pei thn gnwmi mou panw se ena 8ema pou me afora!san dimotiki arxi oxi mono thn torini alla kai tou k.Kontaxaki kai tis pio prin apo auton exete koitaxei tis ek8eseis pou uparxoun sto exoteriko gia na paei kapoia epitropi tou nisiou mas me kapoia paradosiaka gluka,mia ek8esi grameni se xarti kia se dvd gia proboli gia to prosferei to nisi mas,poio einai to nisi mas,poies einai oi Spetses?exete parei epixorigiseis gia na diafimistoume sto internet-touristika biblia kai touristika grafeia?exete proteinei kapoio tourristiko grafeio na er8ei sto nisi mas kai na feroume kosmo apo to exoteriko kai oxi mono bebaia opws ekane o k. Takis to 1988-1996?
    kai polla alla pou distixws mesa apo auto to meso dn legontai!euxaristw gia thn prosoxi sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να συμμετάσχεις στις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εκθέσεις και να έχεις πιθανότητες να προσελκύσεις τουρίστες από εκεί, δεν αρκεί να πλασάρεις τις φυσικές ομορφιές του τόπου σου και την παράδοσή του. Όχι πως αυτά δεν είναι καλά και ελκυστικά, αλλά το επόμενο βήμα, αφού τραβήξεις το ενδιαφέρον με αυτά θα είναι να ενδιαφερθούν να δουν τί "πακέτα" προσφέρεις. Δηλαδή τί παρεχόμενες υπηρεσίες και τί τιμές έχεις. Και εδώ θα κριθεί το αν θα επιλέξουν τον τόπο μας ως τουριστικό προορισμό ή όχι. Για να πάμε λοιπόν εκείθα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλα κράτη, (π.χ.Τουρκία, που έχει πολύ χαμηλές τιμές και δεν υστερεί ούτε σε φυσικές ομορφιές ούτε σε αρχαιολογικούς χώρους),αλλά και με άλλες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κρήτη που έχει χαμηλές τιμές , απ'ευθείας πτήσεις κλπ).Αυτό δεν σημαίνει πως παραιτούμαστε από το στόχο να προσελκύσουμε ξένους τουρίστες, αλλά πρώτα εξασφαλίζουμε ανταγωνιστικά "πακέτα"στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. ( Αυτή είναι μια μεγάλησυζήτηση που έχει πολλές παραμέτρους).
    Ένα σημαντικό θέμα είναι να απευθυνόμαστε στις πλησιέστερες τουριστικές αγορές, που είναι πιο εφικτό να προσελκύσουμε άμεσα.
    Ο Τάκης που αναφέρεις,την εποχή αυτή που λες και λίγο νωρίτερα, δούλεψε καλά, έκανε έξυπνες κινήσεις, αλλά πλέον δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, διότι και εμείς διαθέτουμε πλέον καλύτερες υποδομές,οπότε και απευθυνόμαστε σε άλλης ποιότητας τουρίστες και ο ανταγωνισμός είναι πλέον μεγαλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή