Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

8 Μαρτίου:Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε.




Έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε διότι  είμαστε η μόνη παράταξη στις Σπέτσες, που εκπροσωπείται  στο Δημοτικό Συμβούλιο και από Γυναίκες. Οι δυο εκλεγμένες δημοτικές Σύμβουλοι της παράταξής μας είναι οι μόνες  Γυναίκες δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σπετσών, σ'αυτή τη Δημοτική Αρχή.

Η 8η Μαρτίου ,επιλέχθηκε ως παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας,με αφορμή μια μεγάλη διαμαρτυρία γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ,όπου εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας με σειρά εκδηλώσεων από τις 3 μέχρι τις 8 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Οι εκδηλώσεις δεν αποτελούν μόνο εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών στην κοινωνία, αλλά και υπόμνηση των ανισοτήτων( σε ευκαιρίες για μόρφωση, εργασία, έκφραση), που παραμένουν, ώστε και στις μέρες μας η φτώχια να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, να υπάρχει  διαφορά στην αμοιβή σε σχέση με τους άντρες, δυσκολίες στην αγορά εργασίας και  έλλειψη  σωστής προστασίας της μητρότητας.
Μάλιστα από φέτος,  η επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκαινίασε διακοινοβουλευτική συνάντηση για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική. Η  Mary Robinson,  πρόεδρος της Ιρλανδίας από το 1990 μέχρι το 1997,και Ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το 1997 μέχρι το 2002 και από το 2002 ιδρύτρια και πρόεδρος του ιδρύματος "Ηθική στην Παγκοσμιοποίηση", είπε χαρακτηριστικά  "ήμουν πάντα βέβαιη ότι ως γυναίκα είχα κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για την κοινωνία και είμαι επίσης βέβαιη ότι και άλλες γυναίκες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά....Δεν είναι ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες αλλά ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένα πλεονεκτήματα των οποίων είχα ιδιαίτερη συνείδηση όταν εξελέγην."
Οι Σπετσιώτισσες είναι πρωτοπόρες στον τομέα της ισότητας.
Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καπετάνισσα, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που διακρίθηκε τόσο στον εμπορικό στίβο, διατηρώντας και επεκτείνοντας τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του άντρα της, όσο και στον πολεμικό, με την ηρωϊκή της δράση να γίνεται θρύλος σ'όλον τον κόσμο.
Δεύτερο σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η Ελένη Μπούκουρη- Αλταμούρα, που  για να πραγματοποιήσει το όνειρό της να σπουδάσει ζωγραφική σε μια από τις φημισμένες Σχολές Καλών Τεχνών της Ιταλίας , δεν δίστασε να μεταμφιεστεί σε άντρα και να υπερνικήσει έτσι τον αποκλεισμό που είχε ως γυναίκα και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος της μετεπαναστατικής Ελλάδας.
Ένα άλλο πιο σύγχρονο παράδειγμα αποτελεί η Ματθίλδη Καλογεροπούλου, που οδηγώντας ένα καΐκι στον πόλεμο, εφυγάδευσε στην Κρήτη μια ομάδα Νεοζηλανδών και Άγγλων στρατιωτών, πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης, ναυτολογήθηκε μέχρι το τέλος του πολέμου σε πλοίο που ανεφοδίαζε  με καύσιμα το συμμαχικό στόλο, και μετά ναυτολογήθηκε στο εμπορικό ναυτικό  και είναι η πρώτη ελληνίδα επίσημα ναυτολογημένη και συνταξιοδοτημένη από το ΝΑΤ.
Οι Σπετσιώτισσες γυναίκες, διακρίνονταν πάντα για το δυναμισμό τους και την αξιοσύνη τους.Πλούσιες ή φτωχές, αγράμματες ή μορφωμένες,  σε κάθε κοινωνικό στρώμα, ήταν αυτές που καθόριζαν άμεσα ή έμμεσα την ποιότητα της ζωής του τόπου μας. Έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε και να διεκδικούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου