Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η Ελληνική Εταιρεία μας ενημερώνει για την υπόθεση των μονοπατιών.

Η Ελληνική Εταιρεία, μας έστειλε μια ενημερωτική επιστολή σχετικά με την υπόθεση των μονοπατιών στις Σπέτσες.Την παραθέτουμε όπως μας εστάλη, με μόνη περικοπή το όνομα της ιστοσελίδας στην οποία αναφέρεται και χωρίς δικά μας σχόλια, πλέον του ότι η σελίδα αυτή στην οποία αναφέρεται δεν είναι η δική μας.



Αρ. Πρωτ. 382 /Ε.Ε. 


Προς:
Κυρία Μοιρούλα Κουμπή

Απάντηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας...
Πρόσφατα, στην ιστοσελίδα ... δημοσιεύθηκε κείμενο που αναφέρεται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού «Μονοπάτια Πολιτισμού». Το κείμενο περιέχει σημαντικές ανακρίβειες, ενώ ποτέ κανείς δεν επικοινώνησε με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ προς έλεγχο των πραγματικών γεγονότων, αν όχι προς απλή εξακρίβωση των πληροφοριών, ως είθισται. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ απάντησε στην ιστοσελίδα ...σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, με την παράκληση να δημοσιευθεί και η δική της πλευρά. Η ιστοσελίδα δημοσίευσε μόνο αποσπάσματα της επιστολής εκείνης της 12ης Μαΐου μαζί με επιπλέον ανακρίβειες. Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε όσους ενδιαφέρονται  για τις Σπέτσες προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων.

                        Στις 7 Ιανουαρίου 2011, τρία μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ συναντήθηκαν με τον νέο Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Λόγος της συνάντησης ήταν η παράδοση αντιγράφου της προμελέτης ΜΕΤΕΚ για το ζωτικό θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού στις Σπέτσες, διαδικασία στην οποία είχαν συνεργασθεί η τότε Τοπική Επιτροπή, το Συμβούλιο Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, και η ηγεσία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που είχε τότε συγκεντρώσει το αιτούμενο ποσό των  € 19.000.

            Η νέα Δημοτική Αρχή όχι απλώς επιβεβαίωσε την έντονη της επιθυμία να προωθηθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, αλλά ερώτησε με ποια άλλα Προγράμματα ασχολούμεθα. Αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα «Αειφόρο Σχολείο», στο πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» και στα «Μονοπάτια Πολιτισμού». Ο Δήμαρχος μας παρακάλεσε, παρά την αρχική μας τοποθέτηση ότι το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» δεν συμπεριείχε τις Σπέτσες, να τις συμπεριλάβουμε και μάλιστα να εκτελέσουμε κάποιο πρόγραμμα στις Σπέτσες μέχρι και το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που διαμορφώθηκε ως ολιστικό και πολύπλευρο το 2010 δεν έχει σχέση με μια πιο απλή πρόταση που είχε κάνει η τότε Τοπική Επιτροπή Σπετσών με την ΕΛΛΕΤ για τα μονοπάτια στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2005 και που απέρριψε το Ίδρυμα το 2006, δηλαδή πριν από πέντε χρόνια. Το μόνο κοινό σημείο είναι ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι από χρόνια πεπεισμένη ότι η καταγραφή και η ανάδειξη μονοπατιών είναι και περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμη για τις Τοπικές Κοινωνίες. Γι αυτόν τον λόγο ενθαρρύναμε την Τοπική Επιτροπή Σπετσών το 2005. Για τον ίδιο λόγο, αλλά με περισσότερη επιτυχία και με την βοήθεια πλέον ειδικευμένων συμβούλων έχουμε έκτοτε εκτελέσει προγράμματα στην Τήνο και τη Σκύρο, ενώ μελετούμε για φέτος «Μονοπάτια Πολιτισμού» στον Μαραθώνα και το Τατόι, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις από άλλους δήμους για συνεργασία. 

            Οι Σπέτσες ήταν τυχερές με την έννοια ότι λίγο μετά απ’ εκείνη την συνάντηση προσφέρθηκε ένας δωρητής από το εξωτερικό να δώσει τα πρώτα χρήματα για ανάδειξη μονοπατιών σε τρία νησιά. Έτσι μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε και τις Σπέτσες μεταξύ αυτών.

            Στη συνέχεια ένας από τους ειδικούς μας επιστήμονες για το θέμα των μονοπατιών, ο κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος, έκανε τέσσερα ταξίδια στο νησί. Είχε συναντήσεις με τους σχετικούς φορείς που του σύστησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος. Φαρδέλος, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του συλλόγου κυνηγών καθώς και του Γυμνασίου και Λυκείου Σπετσών. Όλοι έδειξαν σοβαρότατο ενδιαφέρον. Συνεργάστηκε επίσης με τον ιστορικό των Σπετσών, κο Άδωνη Κύρου, για την επισήμανση των πολιτιστικών στοιχείων. Πριν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του κάλεσε στις Σπέτσες και έναν άλλο έμπειρο ειδικό επιστήμονα να τον συμβουλεύσει για την πιο ευαίσθητη τοποθέτηση πινακίδων ώστε να μην διαταραχθεί το τοπίο.

Ο κ. Τσαραβόπουλος μίλησε και σε κάποιους μη ειδικούς. Μίλησε με τον κ....της ιστοσελίδας ...που τότε τουλάχιστον δεν εξέφρασε αντίρρηση ή ενδοιασμό. Μίλησε με τον τότε Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής, ο οποίος του είπε ότι δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί. Ασφαλώς αυτό ήταν αληθές. Άλλωστε το 2009 και το 2010, η Τ.Ε. είχε καταντήσει πλέον δυστυχώς ανενεργή, μη υποβάλλοντας στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κανένα από τα στοιχεία που είναι αναγκαία σύμφωνα με το Καταστατικό μας.

            Στην τελική του επίσκεψη πριν το Πάσχα, ο κ. Τσαραβόπουλος διαπίστωσε ότι εκπρόσωποι των κυνηγών ανησυχούσαν μήπως η δημιουργία σηματοδοτημένου πλέγματος μονοπατιών, οδηγήσει στην απαγόρευση του κυνηγιού. Τους εξήγησε ότι δεν γνώριζε να έχει συμβεί πουθενά κάτι τέτοιο, και ότι σίγουρα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι στις προθέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

            Ολοκληρώνοντας την ηλεκτρονική καταγραφή τριών μεγάλων κυκλικών διαδρομών, που μαζί με πολλές άλλες εναλλακτικές συνδεόμενες διαδρομές, καλύπτουν μεγάλο τμήμα του νησιού, ο κ. Τσαραβόπουλος πρότεινε, και έχει επιβεβαιωθεί τούτο από εμάς προς τις Δημοτικές Αρχές, να παρουσιάσει τις προτάσεις δημόσια στις Σπέτσες. Αυτή θα είναι η ευκαιρία για όλους τους Σπετσιώτες να θέσουν όποιο ερώτημα ή προβληματισμό επιθυμούν.

            Ασφαλώς, δεν θα προχωρήσει η υλοποίηση της δωρεάς εάν οι Δημοτικές Αρχές αποσύρουν την μέχρι στιγμής θερμή τους υποστήριξη. Γνώριζαν βέβαια από τις 7 Ιανουαρίου ότι το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ολιστικό, ότι δηλαδή απαιτείται η συμμετοχή του Δήμου, έστω με προσφορά σε είδος, ως επίσης η εθελοντική συμμετοχή των σχολείων, με κατάλληλη περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση ώστε οι νέοι πολίτες να θέλουν να φροντίζουν μελλοντικά τα μονοπάτια.

             Πρόταση μας είναι να γίνει η δημόσια παρουσίαση, ώστε να έχουν, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται, την αναγκαία ενημέρωση. Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι μία ευκαιρία να αποκτήσουν οι Σπέτσες ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μονοπατιών διεθνών προδιαγραφών, με δίγλωσση σηματοδότηση, υλικά ανακυκλώσιμα και αντοχής, με άρτιο και καλαίσθητο σχεδιασμό, με δίγλωσσο φυλλάδιο, και ιστοσελίδα με την οποία θα θελήσουν να συνδεθούν και διεθνείς ιστότοποι.

Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πρόσθετες αντιπαραθέσεις, όταν η χώρα μας γενικότερα διανύει πρωτοφανή κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και ηθική, ιδιαίτερα δε με εμφανή απροθυμία για την αναγκαία μεταξύ μας συνεννόηση. Παρόλα όσα γράφθηκαν και αναρτήθηκαν χωρίς διασταύρωση των πληροφοριών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ παραμένει πιστή στη μελέτη που πραγματοποιήσαμε μετά από παρότρυνση της Δημοτικής Αρχής, αλλά παραμένει επίσης ανοιχτή σε συζήτηση και συνεργασία. Χαίρεται δε, εάν οι προσπάθειες της είχαν ήδη το αποτέλεσμα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα μονοπάτια αρκετά πρόσωπα. Η προσπάθεια μας γίνεται για την επίτευξη ενός συλλογικού αγαθού και η συνεργασία με τους φορείς ενός τόπου υπήρξε εξ αρχής προϋπόθεση του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» για όλους τους τόπους με τους οποίους ασχολείται η θα ασχοληθεί.
           
                                                             Με εκτίμηση

                                                            Γιάννης Μιχαήλ
                                           Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
                                                  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.  

σχόλιο δικό μας:  Επειδή δεν πρόκειται για τη δική μας ιστοσελίδα, κι επειδή διαφαίνεται κάποια αντιπαράθεση της ιστοσελίδας αυτής με την ελληνική εταιρεία ,   δε θεωρούμε σωστό να την αναφέρουμε. Πιστεύουμε όμως πως κάθε άποψη πρέπει να ακούγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου