Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Μαγειρική "α λα σπετσιώτα'

Η Ευαγγελία Ρούκα -Βλεπάκη, μαγειρεύει για γνωστή εκπομή ψάρι "α λα σπετσιώτα" και προβάλλει τη σπετσιώτικη μαγειρική.  Μπράβο της.



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=309666&cid=131

5 σχόλια:

  1. Αν είναι αυτό α λα σπετσιώτα, τότε εγώ είμαι.....ά λλος Σπετσιώτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα δεν είναι αυτό που τα εστιατόρια σερβίρουν για "α λα σπετσιώτα", αλλά "α-λα-σπετσιώτα"είναι. Η γιαγιά μου έκανε έτσι τα μπαρμπούνια και νομίζω πως αυτή είναι από τις πιο απλές και νόστιμες συνταγές τους . Έψηνε στα κάρβουνα μαζί με τα ψάρια ώριμες τομάτες που ξεφλουδίζονταν με το ψησιμο και τις έκανε σάλτσα προσθέτοντας ωμό λάδι, αλάτι ,λίγη ζάχαρη και ρίγανη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συνταγή αναφέρεται και στα κείμενα του Γάλλου περιηγητή Jan Claude Madrecel από το 1799, λέγοντας μάλιστα ότι οι ψαράδες βούταγαν το ψημένο ψάρι στη γαλαζοπράσινα νερά των Σπετσών. Η Ευαγγελία Βλεπάκη εκτός από άριστη επαγγελματίας γνωρίζει όσο λίγοι τη γευστική λαογραφία του τόπου της και κοσμεί το νησί τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν μαγείρισα.
    Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν από τις καλύτερες που έχω κάνει και την ευχαριστώ για την παρουσία της.
    Όσο για το πικρόχολο σχόλιο του "ανώνυμου" φίλου του blog σας συμφωνώ μαζί του ότι μάλλον είναι τύπου Σπετσιώτης όπως λέμε βούτυρο τύπου Κερκύρας και του απαντάω επωνύμος.

    Ηλίας Σκουλάς
    Σεφ, συγγραφέας, δημοσιογράφος γεύσης
    Editor@nistikoarkoudi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον κ.Jan Claude Madrecel που μπορώ να τον βρώ? Στο
    Google και στην Wikipedia δεν υπάρχει.
    ''Μαγείρισσα'', ''επωνύμως'' η σωστή γραφή για τον συγγραφέα και δημοσιογράφο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευαγγελια Βλεπακη2 Ιουνίου 2011 στις 6:16 π.μ.

    Προς τον αγαπητο ανωνυμο.Σε αυτους τους δυσκολους καιρους το καλο φαγητο πρεπει να ειναι πηγη χαρας.Προτεινω λοιπον αντι να διαφωνουμε για λιγο ψαρι και 2 τοματες να βρεθουμε επωνυμως και αυτοπροσωπως να ακουσω και την δικη σας εκδοχη για το αλα Σπετσιωτα και ισως και κατι ακομα που γνωριζετε για την παραδοσιακη κουζινα του νησιου μας.Περιμενω τηλεφωνο σας στο 6974387512.

    ΑπάντησηΔιαγραφή