Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

25 Νοεμβρίου, διεθνής μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή

Το 1999 ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 25η Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών .
Το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών είναι αδιαμφισβήτητο. Η βία αυτή παίρνει διάφορες μορφές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τον ξυλοδαρμό και  το βιασμό, μέχρι τη μπούργκα και την κλειτοριδεκτομή κι από τον κοινωνικό αποκλεισμό με στέρρηση των ευκαιριών για μόρφωση, εργασία, έκφραση, μέχρι και την ωμή αγοραπωλησία, είτε με τη μορφή του "γάμου" στην Ανατολή κυρίως, είτε με τη μορφή της "εμπορίας λευκής σαρκός" και της πορνείας.
Τη μέρα αυτή τιμούμε και τη μνήμη μιας μεγάλης αγίας και μάρτυρος της Εκκλησίας, της Αγίας Αικατερίνης, που υπήρξε πολύ μορφωμένη ( είχε σπουδάσει όλες τις επιστήμες της εποχής της, μαθηματικά, αστρονομία, ρητορική, ιατρική κλπ και «εφίμωσε λαμπρώς τους κομψούς των ασεβών, του πνεύματος τη δυνάμει» κατά το απολυτίκιο της Αγίας ), δεν υπέκυψε και δεν φοβήθηκε όταν απειλήθηκε για να παραβιάσει τη συνείδησή της και την αυτοδιάθεσή της και υπέστη τη φρικτή βία με τη μορφή του μαρτυρίου.  Δέθηκε και πέρασε από τον τροχό,που αποτελείτο από  τέσσερες άξονες δεμένους σε μια περόνη με λεπίδια και ακίδες στις άκρες, έκοψαν τους μαστούς της και τελικά την αποκεφάλισαν με εντολή του αυτοκράτορα Μαξιμίνου.
Δεν χρειαζόμαστε καλύτερο σύμβολο για να διακηρύξουμε την αντίστασή μας στη βία κατά των γυναικών, από  τη μορφή της Αγίας Αικατερίνης που έτσι κι αλλιώς τιμά εδώ κι αιώνες τη μέρα αυτή η Εκκλησία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου