Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 10/11/2011

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Νοεμβρίου,
πρίν από τήν εξέταση των θεμάτων ο Δήμαρχος έκανε μια ενημέρωση για το θέμα της Ξυλοκέριζας στην οποία όπως είχε καταγγελθεί από την Αναργύρειο και από ιδιώτες έχουν γίνει εργασίες και έχει κλείσει ο δρόμος και εμποδιζεται η πρόσβαση στη θάλασσα. Είπε λοιπόν ο Δήμαρχος πως τον διαβεβαίωσε ο κ. Θυμαράς  πως α ξεκινήσει  από σήμερα κιόλας ή αύριο την αποκατάσταση ώστε να επαναφέρει το μή επίδικο κομμάτι στην αρχική του κατάσταση.

Ο κ. Καραμπίνας από το ακροατήριο ζήτησε το λόγο και αναφέρθηκε στο θέμα των καρνάγιων και στις διώξεις που υφίστανται. Είπε πως δεν αρκούν αυτά που γίνονται από τον πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου. να το δείτε σοβαρά είπε και να κάνετε ενεργειες.
Ο Δήμαρχος είπε πως μόνη λύση είναι να μαζέψουν κείμενα συμπαράστασης με υπογραφές από τους συλλόγους και στο τέλος  να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να κλείσουν το λιμάνι. Μάλιστα πρόβαλε το παράδειγμα του αγώνα των θαλασσίων ταξί.Ο κ. Νεκτάριος Κλείσας πήρε το λόγο κι είπε πως  οι καρναγιέρηδες δεν έχουν περιθώρια και ότι ήδη ήλθαν έγγραφα κατεδάφισης.
Δημιουργήθηκε μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον είναι ενωμένοι ή όχι οι καρναγιερηδες κλπ. Η δική μας πρόταση την οποία εκφράσαμε είναι να αναλάβει ο Δήμος τη νομική διαδικασία για τη  επίλυση του θέματος  και φυσικά να καλύψει το κόστος αυτής της υπόθεσης, διότι αναφέρθηκε και είναι απόλυτα κατανοητό πως το οικονομικό κόστος αυτού του αγώνα αναγκάζει τους ανθρώπους αυτούς να μην προχωρούν.Άλλωστε πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά το Δήμο, έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την παράδοσή μας  κλπ.Το κλείσιμο του λιμανιού είναι το έσχατο μέσον, το ακραίο , στο οποίο καταφεύγεις όταν έχεις εξαντλήσει όλα τα άλλα.
Από όλη αυτή την κουβέντα καμιά απόφαση δεν λήφθηκε.Ρωτήσαμε το Δήμαρχο τί έγινε εκείνος ο καθηγητής από τη Λάρισσα που είχε πει προεκλογικά πως θα έλυνε το θέμα των καρνάγιων;
Απάντησε " Κάθεσαι και θυμάσαι τί έλεγε ο καθένας προεκλογικά; Να θυμηθώ κι εγώ τί έλεγε ο καθένας; Εγώ ψάχνω να βρω του προκατόχου μου το νομικό..." . Του απαντήσαμε( Καλ. Κουμπή) " Του προκατόχου σου ήσουν αντιδήμαρχος, δεν ήσουν απέξω.Φυσικά και θυμάμαι. Κι έχω και καλή μνημη μάλιστα".
Κατόπιν διαβάστηκε από τον κ. Φαρδέλο επιστολή που είχε στείλει ο κ. Μαρκαντωνάτος πριν περίπου δυο μήνεςκι αναφερόταν σε διαμάχη του με γειτονικό προς το μαγαζί του κέντρο  .
Στη συνέχεια ο κ Κώστας Δαμδημόπουλος ζήτησε το λόγο και έθεσε  δημοσίως στο Δήμαρχο το ερώτημα αν από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας του μαζί του προεκλογικά, μέχρι και σήμερα και κατά το διάστημα που ασκούσε τα καθήκοντα του αντιδημάρχου , είχε κανενα παράπονο από αυτόν.
Ο Δήμαρχος του απάντησε πως για τα συγκεκριμένα θέματα τα έγραψε στη  απόφαση της ανάκλησης του αντιδημάρχου. Πέραν αυτών δεν έχει παράπονο.

Μετά ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων:
Το βασικότερο ζήτημα ήταν η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του 2012.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο κ. Τσάνας παρατήρησε πως το ποσόν των 65.000 Ευρώ για κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Σπετσών είναι υπερβολικό.Συμφώνησε πως χρειάζεται να γίνει μια τέτοια μελέτη ώστε να είναι νόμιμη η τοποθέτηση πινακίδων και η αστυνόμευση των μέτρων, αλλά όχι με το ποσόν αυτό.Εμείς είπαμε στο Δήμαρχος πως ο Δήμος Πόρου πριν κάποια χρόνια είχε κάνει μια πολύ φτηνή και καλή μελέτη. Πράγματι ο Δήμαρχος πήρε επί τόπου τηλ. τον κ. Σπυρίδωνα  ο οποίος του επιβεβαίωσε πως πριν 5 χρόνια είχαν κάνει μια τέτοια μελέτη που κόστισε 10.000 Ευρώ.
Για το θέμα του τεχνικού προγράμματος παρατηρήσαμε πως κανένα μεγάλο έργο δεν έχει περιληφθεί, πλην της μελέτης αυτής και πως όλα τα άλλα έργα που αναγράφονται είναι της περιφέρειας, όπως αυτό του βιολογικού κ.α. και πως αναγράφονται μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού. Πρατηρήσαμε επίσης πως στο θέμα της ανέγερσης του Λυκείου ο προϋπολογισμός είναι 1 Ευρώ, γεγονός που δείχνει πως δεν υπάρχει κάποια προοπτική για το άμεσο μέλλον.
Ρωτήσαμε να μας πουν σε   ποιο  κτήριο αναφέρονται; Σ' αυτό που θα κτιζόταν στο Καστέλλι κι είχε δρομολογηθεί, ή  στο άλλο που πέρσι έλεγαν πως θα κτιζόταν στην Αναργύρειο; ( Μάλιστα πέρσυ υποστήριζαν σθεναρά πως σε ένα χρόνο θα ήταν έτοιμο και θα λειτουργούσε, ενώ εμείς φωνάζαμε πως είναι αφέλεια να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο. Τέτοια έργα ένα χρόνο θέλουν μόνο για τα καλοριφέρ και τα τελειώματα.Αυτή η άποψή μας ,  τώρα επιβεβαιώνετα, εφόσον ακόμα ο ΟΣΚ , σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια λύση θα υιοθετήσει. Βέβαια υπάρχει μια φήμη πως για τον ΟΣΚ έχει λήξει το θέμα της Αναργυρείου και πως έχει ενημερωθεί ο Δήμος περί αυτού.Ο Δήμαρχος μας είπε πάντως πως περιμένει εκπροσώπους του ΟΣΚ να κάνουν αυτοψία).Το θέμα είναι πως χάθηκε ένας χρόνος ολόκληρος. Η υπόθεση της στέγασης του Λυκείου πήγε πίσω ένα χρόνο. Και μάλιστα με τις παρούσες συνθήκες αυτή η καθυστέρηση ίσως να είναι μοιραία.
Παρατηρήσαμε ακόμα πως υπάρχει ένα έργο" μελέτη δικτύου ύδρευσης αλλαγής αμιαντοσωλήνων" στο οποίο αναγράφεται δαπάνη 150.000 Ευρώ χωρίς να αναφέρεται ο χρηματοδότης. Απάντησαν πως δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται  αν ακόμα δεν έχει βρεθεί. Που σημαίνει πως κι αυτό στο χαρτί θα μείνει.Υπήρχε άλλωστε έτσι ακριβώς και στο τεχνικό προγραμμα του 2011. Άλλωστε στα περισσότερα σημεία, το τεχνικό πρόγραμμα του 2012  είναι αντίγραφο του τεχνικού προγράμματος των προηγούμενων χρόνων.
Το λόγο μετά έλαβε ο κ. Δαμδημόπουλος που πρότεινε να αλλάξει το ποσόν της προβλεπόμενης δαπάνης στην κυκλοφοριακή μελέτη και απο 65.000 να γίνει 35.000 , αλλά δεν ετέθη καν.Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε από όλους.

Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν την καθιερωμένη  προμήθεια ειδών διαβίωσης για τη διανομή τους  σε άπορους δημότες κατά τις εορτές, η έγκριση εκμίσθωσης του καταστήματος του Δήμου που ευρίσκεται κοντά στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, η αποδοχή του ποσού από τον ΟΣΚ που υπολοιπόταν για την επισκευή που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο και η τροποποίηση του προϋπολογισμού με άντληση ποσών από κάποιους κωδικούς και μεταφορά τους σε άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου