Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Το Λύκειο Σπετσών σε κατάληψη.


Από χθες το Λύκειο Σπετσών  " τελεί υπό κατάληψιν" .
 Σήμερα το πρωΐ επισκεφθήκαμε το Λύκειο,ως δημοτική παράταξη,μιλήσαμε με τα παιδιά και ακούσαμε τα αιτήματά τους. Τα παιδιά , τουλάχιστον όσα ήταν εκεί, μίλησαν πολύ λογικά και νηφάλια. Μας εξήγησαν πως εκτός από τα γνωστά αιτήματά τους για το κτηριακό, έχουν και ένα αίτημα σχετικά με τα βιβλία. Δεν έχουν βιβλία σε μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλήνιες. Δεν θα είχαν ούτε αυτά που έχουν, αν η δωρεά Νιάρχου δεν τους τα είχε εξασφαλίσει . Ένα άλλο αίτημά τους είναι και αυτό της καλύτερης αντιμετώπισής τους από τη Δ/νση του Σχολείου. Φαίνεται πως υπάρχει μια δυσαρμονία στις σχέσεις τους κι αυτή είναι μια αιτία αντίδρασης.Είπαμε στα παιδιά πως η κατάληψη είναι μια ακραία μορφή διεκδίκησης και πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να σκεφθούν πως οι συνέπειες από  μια κατάληψη κι ένα κλειστό σχολείο, πλήττουν τους ίδιους και κυρίως , κι αυτό είναι το χειρότερο, πλήττουν  τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν στα φροντιστήρια. Πάντως και όπως και να έχει, δεν  τους συμφέρει να παρατείνεται για πολύ.Μας διαβεβαίωσαν πως θα περιφρουρήσουν την κατάληψη ώστε να μη γίνουν ζημιές και καταστροφές , θα παραδώσουν το κτήριο όπως το παρέλαβαν και  θα προσέχουν τον εαυτό τους όσο είναι εκεί, για να μη κινδυνεύσει η ακεραιότητά τους.
Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με το δ/ντή του Λυκείου και είχαμε μια συζήτηση μαζί του...

Εκφράσαμε στα παιδιά την ειλικρινή  διάθεσή μας να βοηθήσουμε όπου κι όσο μπορούμε.Παρά το ότι  δεν τους είπαμε πράγματα που χαϊδεύουν τ' αυτιά τους, αλλά σε πολλά θέματα τους εκφράσαμε  την αντίθετη άποψη, διαπιστώσαμε μια πολύ καλή διάθεση διαλόγου από την πλευρά τους.
Μια κατάληψη, όσο δίκαια αιτήματα κι αν έχει , δημιουργεί εντάσεις κι ανασφάλειες όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στις οικογένειες των παιδιών. Πιστεύουμε ωστόσο ,πως, ακόμα κι αν  η κατάληψη αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας ,η βίαιη καταστολή της δεν βοηθάει σε τίποτα .Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργείται θετικό κλίμα στη σχολική κοινότητα, μέσα στο οποίο και μόνο, θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι παιδαγωγικοί στόχοι του σχολείου.Για την καλλιέργεια αυτού του θετικού κλίματος, πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου