Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. 
Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.. 
Κι αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ
 
Και για να το προσαρμόσουμε στα δικά μας σπετσιώτικα δεδομένα: Μπορείτε να το μαζεύετε σ' ένα δοχείο . Μια καλή ιδέα είναι να το κάνετε σαπούνι, όπως παλιά. Δεν είναι δύσκολο. Προσεχώς θα ανακοινώσουμε τόπο, ημέρα  κλπ, όπου κάποιος θα μας δείξει πώς γίνεται. Αν πάλι δεν θέλετε να μπείτε σ' αυτή τη διαδικασία, δώστε το λάδι σε κάποιον που κάνει σαπούνι, ή σε κάποιον που απλά συγκεντρώνει το λάδι για ανακύκλωση ( Αντώνης Ορλώφ).
Στις Σπέτσες που  έχουμε βόθρους απορροφητικούς, τα λάδια στις αποχετεύσεις φράζουν τους πόρους του χώματος , με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την απορροφητικότητά τους. Μέχρι να καταλήξουν εκεί όμως , φράζουν και τους σωλήνες της αποχέτευσης. Οπότε για πάρα πολλούς λόγους δεν πρέπει να ρίχνουμε τα λάδια στο νεροχύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου