Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου – Πάνω από 115 εκατ. παιδιά εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα


Το 7% των παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περισσότερα από 115 εκατ. παιδιά, απασχολούνται σε επικίνδυνα επαγγέλματα ή επαγγέλματα που απειλούν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Τα παιδιά αυτά εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες όπως μεταλλεία, ορυχεία, φάρμες, εργαστήρια κατασκευής παπουτσιών ή καλλιέργειας λουλουδιών.


Η ανακοίνωση και η έκθεση δημοσιοποιήθηκαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου.
Ένας ερευνητής του ΟΗΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του που επισυνάπτεται στην έκθεση ότι οι εργοδότες προτιμούν την παιδικά εργατικά χέρια ως φθηνότερα “και επειδή τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο υπάκουα και πειθαρχούν πιο εύκολα από τους ενήλικες, αλλά και πολύ φοβισμένα για να παραπονεθούν”.
Η ILO, που θεωρεί παιδί κάθε άνθρωπο κάτω από 18 ετών, αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους που εργάζονται ,απασχολούνται σε επικίνδυνες δουλειές, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής εργασίας καταγράφονται στην Ασία, όπου περισσότερα από 48 εκατ. παιδιά και νέοι ασκούν επικίνδυνα επαγγέλματα.
Στην Υποσαχάρεια Αφρική, περίπου 39 εκατ. παιδιά εργάζονται, αριθμός που αντιστοιχεί το 15% του συνόλου των παιδιών, ενώ στη Λατινική Αμερική 9,5 εκατ., δηλαδή το 6,7%.
Η ακραία φτώχεια είναι αυτή που οδηγεί τα παιδιά να απασχοληθούν σε ψυχολογικά και σωματικά επικίνδυνες δουλειές, ενώ κάποιες φορές οι παρενέργειες από τις τοξικές ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, δεν εμφανίζονται παρά αρκετά αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με την ILO.
Πολλά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών εργάζονται, αν και ο αριθμός των τόσο μικρών παιδιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των εκστρατειών ενημέρωσης.
Αντίθετα, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά των εφήβων 15 με 17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα.
Επίσης οι εκστρατείες έχουν μειώσει την τελευταία δεκαετία και τον αριθμό των κοριτσιών που εργάζονται κι έτσι τώρα το 60% των ανθρώπων που εργάζονται κάτω από την ηλικία των 18 ετών, είναι αγόρια.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=283485

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου