Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ανοίγει για το κοινό η έκθεση των ευρημάτων των Ιρίων στο Μουσείο των Σπετσών .

Στο Μουσείο των Σπετσών, στο χώρο που εκτίθενται τα ευρήματα του ναυαγίου των Ιρίων,με τον αρχαιολόγο και γραμματέα του Δ.Σ του ΙΕΝΑΕ κ. Χρήστο Αγουρίδη, που συμμετείχε ενεργά στην έρευνα και ανασκαφή του ναυαγίου των Ιριων , ως αναπληρωτής δ/ντης.
 Η φωτογραφία είναι   από τη διημερίδα που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών για τη Ναυτιλία των Σπετσών, τον Ιούλιο του 2010. Τότε ο κ. Αγουρίδης, που ήταν και εισηγητής , την τρίτη μέρα προσφέρθηκε να ξεναγήσει τους συνέδρους στην αίθουσα του ναυαγίου, προβάλλοντας μάλιστα και βίντεο από τις υποβρύχιες ανασκαφές.


Στο Ισόγειο του Μουσείου των Σπετσών υπάρχει από το Σεπτέμβριο του 1998 η έκθεση των ευρημάτων του ναυαγίου των Ιρίων. Πρόκειται για ένα ναυάγιο της ύστερης εποχής του χαλκού (1.200 π. Χ) και είναι το τρίτο κατά σειράν ναυάγιο αυτής της εποχής  που μελετήθηκε στο χώρο της Μεσογείου. τα κεραμικά του αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για το θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο τέλος του 13ου αιώνα π.Χ. Το εμπορικό πλοίο των Ιρίων ακολουθούσε ένα δρομολόγιο από την Κύπρο προς την Αργολίδα με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη. Εντοπίστηκε το 1962  κοντά στο ακρωτήριο των Ιρίων, στη νότια ακτή της Αργολίδας σε απόσταση 15 μέτρων από την ακτή  και σε βάθος 12-27 μέτρων. Ακολούθησαν αναγνωριστικές καταδύσεις από το 1971νως το 1990 και συστηματική έρευνα από το ΙΕΝΑΕ( Ινστιτούτο ενάλιας  αρχαιολογικής έρευνας) από το 1991 έως το 1994. Με βάση τα δεδομένα της ανασκαφής το φορτίο ανήκε σε πλοίο που το μήκος του δεν ξεπερνούσε τα 10 μέτρα. Η ναυπήγησή του θα είχε γίνει με την «κελυφική» τεχνική, σύμφωνα με την οποία πρώτα τοποθετούνταν οι σανίδες του κελύφους και μετά συμπληρωνόταν ο σκελετός του σκάφους. Το φορτίο του αποτελούσαν πήλινα αγγεία μικτής προέλευσης, όπως συμβαίνει στα περισσότερα αρχαία ναυάγια. Διατηρήθηκαν 25 από αυτά, που θα αποτελούσαν τον κύριο όγκο του φορτίου προερχόμενα από τρεις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου: πίθοι από την Κύπρο, αμφορείς από την Πελοπόννησο, καθώς και ψευδόστομοι αμφορείς από την Κρήτη, για την αποθήκευση και τη μεταφορά λαδιού και κρασιού. Τέσσαρα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θαλάσσιας έρευνας του ναυαγίου, ολοκληρώθηκε η μελέτη και αποκατάσταση των ευρημάτων, τα οποία τοποθετήθηκαν στο ισόγειο του Μουσείου των Σπετσών , πλην δεν ήταν επισκέψιμα για το ευρύ κοινό.
Οφείλουμε να διαφημίσουμε το Μουσείο μας και τα  σημαντικά αυτά εκθέματα , αλλά αξίζει και μεις οι Σπετσιώτες και Σπετσιώτισσες να τα επισκεφθούμε.
Το Μουσείο μπορεί κανείς να το επισκεφθεί κάθημερινά πλην Δευτέρας, από τις 8,30 π.μ. -14,30 μ.μ.


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου