Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Επιστολή Αϊβαλιώτη προς το Δήμαρχο με κοινοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την παραθέτουμε σε πρώτη φάση ασχολίαστη. Θα ακολουθήσουν σχόλιά μας και σχετική ενημέρωση για την υπόθεση.

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.  ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ
        Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ
Σπέτσες 22-06-2011
ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο Σπετσών
ΚΟΙΝ:   κ.κ.  Δημοτικούς Συμβούλους

     Με την με αριθμό 75/10-05-2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπετσών, ανετέθη στους Δικηγόρους κ.κ. Ηλία Αρβανιτόπουλο και Σπυρίδωνα Δημητρίου, η άσκηση προσθέτου παρεμβάσεως του Δήμου Σπετσών, υπέρ των αιτούντων κατοίκων του οικισμού Λιγονερίου και κατά του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, στην εκκρεμούσα ενώπιον του Ειρηνοδικείου Σπετσών δίκη Ασφαλιστικών Μέτρων σχετικά με το «μονοπάτι» που διήρχετο δια της ιδιοκτησίας Σαραντόπουλου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δύο άλλες προσβάσεις στην παραλία, εκ των οποίων η μία συντομότερη της παλαιάς.
      Επί της αποφάσεως και της υποθέσεως αυτής, παρατηρητέα τα εξής:
1.-  Στην απόφαση αυτή ενσωματώνεται προηγούμενη και άνευ ημερομηνίας, γνωμοδότηση του Δικηγόρου και κατοίκου του οικισμού Λιγονερίου, κ. Ηλία Αρβανιτόπουλου, ο οποίος ΔΕΝ ΕΊΧΕ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ως πληρεξούσιος Δικηγόρος του Δήμου επί της υποθέσεως, αφού αντικείμενο και βεβαίως ζητούμενο της συνεδριάσεως της Οικονομικής Επιτροπής της 10ης-05-2011 ήταν, ΕΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ και σε καταφατική περίπτωση ο διορισμός Δικηγόρου. Εμφανίζεται λοιπόν το παράδοξο, να γνωμοδοτεί Δικηγόρος που δεν έχει εντολή από τον Δήμο υπέρ της παρεμβάσεως και η γνωμοδότηση αυτή να αποτελεί μέρος – αιτιολογία της αποφάσεως.
2.-  Ο γνωμοδοτήσας Δικηγόρος, αρχίζει την γνωμοδότησή του ως εξής: « Όπως μας έχει ενημερώσει τηλεφωνικώς, υπάλληλος του Δασαρχείου Πόρου……». Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, φέρεται ο δικηγόρος που διορίσθηκε την 10η-05-2011, να έχει ενημερωθεί προηγουμένως από υπάλληλο του Δασαρχείου Πόρου, του οποίου βεβαίως το όνομα δεν αποκαλύπτεται. Γνώριζε δηλαδή ο υπάλληλος του Δασαρχείου Πόρου, ότι ένας συγκεκριμμένος Δικηγόρος, στον οποίο δεν είχε ανατεθεί η υπόθεση, θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει (χωρίς εντολή) και έσπευσε οικειοθελώς να τον βρει (είχε το τηλέφωνό του;)  και να τον ενημερώσει, παρακάμπτοντας τον Δήμο Σπετσών και βεβαίως εσάς κύριε Δήμαρχε; Και εάν εγνώριζε ο υπάλληλος – ποιος ήταν τέλος πάντων - εκ των προτέρων, ποίος τον είχε ενημερώσει; Εχει αυτό κάποια σχέση με το γεγονός ότι ο ενημερωθείς Δικηγόρος είναι κάτοικος του οικισμού Λιγονερίου; Γιατί δεν απευθύνθηκε σε σας κε Δήμαρχε;  Τα βρίσκετε αυτά φυσιολογικά; Δεν σας ενοχλούν; Δεν σας θίγουν; Διότι εμένα ως απλό Δημότη του Δήμου Σπετσών και με ενοχλούν και με θίγουν. 
3.-  Απλά επισημαίνω και δεν θέλω να σχολιάσω, το πραγματικό γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της γνωμοδοτήσεως, αποτελούν κατά λέξη αντιγραφή αντιστοίχων τμημάτων της ενώπιον του Ειρηνοδικείου Σπετσών αιτήσεως των κατοίκων του Λιγονερίου. Αυτό και το γεγονός ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος ως κάτοικος του οικισμού δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να έχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητος, δεν έπρεπε να σας καταστήσει λίγο πιο επιφυλακτικό;
4.-  Σεις ο ίδιος κε Δήμαρχε κατά την συνεδρίαση της Ο.Ε. της 10ης-05-2011, προτείνατε και υπαγορεύσατε το περιεχόμενο της αποφάσεως « Για την προστασία του δασικού χαρακτήρα, χωρίς ν΄αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία Σαραντόπουλου.» Περιλαμβάνεται κατά λέξη στην εμπεριεχομένη στην απόφαση πρότασή σας και μάλιστα με έντονους χαρακτήρες. Αυτό υπερψηφίσθηκε. Ωστόσο, στην απόφαση που στην συνέχεια δακτυλογραφήθηκε εμφιλοχώρησε (!!!) ο «κοινόχρηστος χαρακτήρας» - δηλαδή κάτι που σεις δεν είχατε πει ούτε προτείνει -  και που αντιστρατεύεται ευθέως την ιδιοκτησία Σαραντόπουλου, στην οποία σεις είχατε αναφερθεί και είχατε προτείνει και υπαγορεύσειτην μη αμφισβήτηση.   Τι συμβαίνει κύριε Δήμαρχε;
5.- Την 14η και 15η Ιουνίου 2011, δώσατε εντολή στους διορισθέντες πληρεξουσίους Δικηγόρους του Δήμου Σπετσών, όπως κατά την συζήτηση της υποθέσεως στο Ειρηνοδικείο Σπετσών την 16η-06-2011, ζητήσουν αναβολή, προκειμένου ο Δήμος να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και να συλλέξει στοιχεία. Αυτό μου το είπατε σεις ο ίδιος και δεν το αμφισβητώ. Ωστόσο ο παρασταθείς Δικηγόρος του Δήμου Σπετσών κ. Αρβανιτόπουλος, δεν υπέβαλε αίτημα αναβολής, παρά την δική σας ρητή εντολή. Ως παριστάμενος πληρεξούσιος Δικηγόρος του κ. Κων. Σαραντόπουλου, του παρατήρησα στο ακροατήριο, ότι δεν ακολουθεί την εντολή σας περί υποβολής αιτήματος αναβολής, για να δεχθώ την μετριόφρονα απάντησή του: Από την στιγμή που μου ανετέθη η εντολή ΕΓΩ θα κρίνω και θα αποφασίσω πως θα χειρισθώ την υπόθεση και δεν θα μου υποδείξει κανένας τι θα κάνω. Προφανώς ο κανένας  είσθε σεις κε Δήμαρχε.   
      Δεν έφθανε όμως αυτό. Κατά την μακρότατη διαδικασία, ο κ. πληρεξούσιος του Δήμου, συντασσόμενος πλήρως προς τους ισχυρισμούς των αιτούντων, ανεφέρθη επανειλημένως στην προσβολή της προσωπικότητος των αιτούντων και στην ανάγκη της προστασίας της (της προσωπικότητος). Του παρετήρησα ότι υπερβαίνει την εντολή που του δόθηκε με την απόφαση της Ο.Ε. και ότι δεν έχει εντολή να υπερασπισθεί την προσωπικότητα των αιτούντων, αλλά μόνο την προστασία του  δασικού χαρακτήρα, χωρίς να αμφισβητείται η ιδιοκτησία Σαραντόπουλου. Αφού πήρα και πάλι την ίδια παραπάνω απάντηση του ετόνισα ότι « …. Ο ίδιος ο Δήμαρχος υπαγόρευσε το κείμενο της αποφάσεως της Ο.Ε. και ήμουν παρών.» Τότε έκπληκτος άκουσα τον πληρεξούσιο Δικηγόρο του Δήμου Σπετσών να λέει: « Και τι ξέρει ο Δήμαρχος. Εμένα ρωτάει και ό,τι του πώ ΕΓΩ κάνει. » Αυτό το είπε μπροστά σε ακροατήριο και εις επήκοο τουλάχιστον 30 ατόμων……, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και ό,τι να συνεπάγεται, από πλευράς σχολίων και εντυπώσεων.
     Δεν ξέρω κύριε Δήμαρχε αν αυτό είναι αλήθεια. Αυτό είναι δικό σας θέμα και αφορά εσάς. Υπάρχουν όμως πράγματα που έστω και αν γίνονται δεν λέγονται. Αυτό το ξέρουν ή πρέπει να το ξέρουν όλοι.
      Όπως ξέρετε, έχω χειρισθεί κατά το παρελθόν επανειλημμένως υποθέσεις του Δήμου Σπετσών. Ποτέ όμως δεν διανοήθηκα να εκφέρω κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε και άλλοι εκλεκτοί και καταξιωμένοι συνάδελφοι που διετέλεσαν δικηγόροι του Δήμου, όπως ο αείμνηστος Γεράσιμος Βλάχος, ο κ. Παναγιώτης Πρωτοπαππάς, αλλά και οι νεώτεροι Μαρία Καλλιμάνη, Αγγελική Βλάχου και Βασίλειος Φρατζής. Ποτέ δεν άκουσα από κανένα, αλλά και από άλλους συναδέλφους άλλων Δήμων, κάτι τέτοιο.
       Δεν ξέρω κύριε Δήμαρχε, αν σεις δέχεσθε και ανέχεσθε να λέγεται κάτι τέτοιο για το πρόσωπό σας δημοσίως. Και δεν είναι ζήτημα μόνο προσωπικό, είναι και θεσμικό, διότι αφορά τον θεσμό του εκλεγμένου Δημάρχου, προς τον οποίο οφείλεται σεβασμός.  
        Εγώ ως δημότης Σπετσών δεν το δέχομαι και θεωρώ εαυτόν θιγόμενο και προσβαλλόμενο όταν δημοσίως γίνονται τέτοιες δηλώσεις, για τον Δήμαρχο και ως πρόσωπο και ως θεσμό, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται και σε οποιοδήποτε ειδικώτερο θέμα και αν αφορούν  
        Σας απηύθυνα την παρούσα, όχι για να ζητήσω κάτι. Απλά διότι συνειδητά πιστεύω ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα. Πρέπει να επισημαίνονται, τουλάχιστον για λόγους προληπτικούς. Για να μην επαναλαμβάνονται και δημιουργούν ανορθόδοξες πρακτικές.

 Με εκτίμηση

Χρήστος Αϊβαλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου