Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

κείμενο ανωνύμου: Ένα ακόμη μονοπάτι έκλεισε.

Ένας φίλος μας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του μας έστειλε το παρακάτω κείμενο για να το αναρτήσουμε. Το παραθέτουμε .

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ

Εδώ και καιρό παρακολουθώ τις εξελίξεις στο θέμα που έχει προκύψει με το μονοπάτι του Λιγονερίου.
Και ειλικρινά έχω απελπιστεί με το πνεύμα και τον τρόπο που διάφοροι έχουν χειριστεί τις καταστάσεις. Αγωγές, μηνύσεις, δικαστήρια.
Με το φτωχό μου το μυαλό θα διατυπώσω όπως βλέπω την κατάσταση.
Παρατηρείται το φαινόμενο εδώ και χρόνια στο νησί να κλείνουν μονοπάτια από περιπτώσεις όπως αυτή. Να κλείνουν παραλίες όπως τη διπλανή (ροζ βίλα) ή ακόμη πιο ξεδιάντροπα κάποιος με νεόκτιστο σπίτι να αποφασίζει ότι τα σκουπίδια, τα παρευρισκόμενα έξω από την αυλή του, πρέπει να μεταφερθούν γιατί κάπως του μυρίζουν και να βάζει τους έχοντες και τους κατέχοντες να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του, χωρίς να αποκλείουμε πολλές φορές και το φαινόμενο του χρηματισμού.
Οφείλει ο καθένας χτίζοντας ένα νέο σπίτι (ή επισκευάζοντάς το) να τηρεί τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου.
Το μονοπάτι αυτό έχει χαραχτεί εκεί (σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιών) εδώ και μια εκατονταετία. Εξυπηρετεί πολύ λόγω της μικρής κλίσης που έχει, τους ηλικιωμένους του Λιγονερίου, για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Ακόμη δε, στην αρχή του υπήρχε ένας χώρος ιδανικός για παρκάρισμα.
Θα κατανοήσω την περίπτωση εάν στο αναφερθέν σπίτι έμενε κάποιος μόνιμα ή εάν ήθελε να εκμεταλλευτεί την δασική έκταση, μιας και δικαιωματικά και με το νόμο του ανήκει.
Αλλά είναι και παράλογο από την πλευρά τη δική μας να εγείρουμε δικαστικούς αγώνες για κάποιο λάθος που πιστεύουμε ότι έπραξε ο συνάνθρωπός μας. Ας πλησιάσουμε ειρηνικά μεταξύ μας, και πολιτισμένα να βρούμε ένα συμβιβασμό.
Μια λύση είναι, το μονοπάτι να επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Με μια κατάλληλη διαμόρφωση ώστε η πρόσβαση στο σπίτι να είναι αδύνατη από τους περιπατητές αλλά και να διατηρηθεί η γραφικότητά του και η ευκολία της μικρής κλίσης που προσφέρει για τους ηλικιωμένους. Στην αρχή και στο τέλος του μονοπατιού για να εξασφαλισθούν και τα δικαιώματα του νόμιμου κατόχου να υπήρχε μια πινακίδα πληροφορώντας τους επισκέπτες:
«ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΔΕ ΤΑΔΕ»
και όλοι θα λέγαμε «επιτέλους να και κάποιος που σέβεται το νησί και τους συνανθρώπους του. Τον ευχαριστούμε πολύ».

Ας φωτίσει ο Θεός τις καρδιές μας να πράξουμε το σωστό ώστε να μην υπάρχουν έριδες μεταξύ μας. Οι ψυχές μας να είναι γαληνεμένες και η συμβίωσή μας να πορεύεται ειρηνικά, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου