Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Δωρεές για το χάρτη των Σπετσών.

Ο κ. Πέτρος Χαριτάτος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και το δημοσιεύουμε χωρίς δικά μας σχόλια.:

"Οι 3 σύλλογοι που φτιάχνουν το νεο χάρτη των Σπετσών αναφέρουν ότι άρχισαν να λαβαίνουν δωρεές απο τα μέλη και τους φίλους τους, για να φτιαχτεί και να εκδοθεί ο χάρτης των Σπετσών που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα:

Ο νέος χάρτης έχει σκοπό να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη και να ενθαρρύνει τον ποιοτικό τουρισμό. Προτείνει 12 πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές ενώ δείχνει αξιοθέατα, μονοπάτια, τοπωνύμια και άλλα ίχνη της ιστορίας του νησιού, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη και η ομορφιά για τις επόμενες γενεές. Τον χάρτη και τις προτάσεις του στηρίζει και το ίδρυμα Αναργύρου (ΑΚΣΣ), που καλύπτει τις περισσότερες διαδρομές.

Έτσι δεν έχει πια κανένα νόημα και περιεχόμενο η περιέργη πρωτοβουλία της ΕλλΕτ να πείσει το Δήμο Σπετσών να την χρίσει διαχειριστή για το θέμα ‘μονοπάτια’ του νησιού, που ωστόσο άνοιξε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που θα συνεχιστεί προσεχώς.

Ο χάρτης θα είναι λεπτομερής και ευανάγνωστος, σε κλίμακα 1:12.500 (ενώ οι άλλοι είναι σε 1:25.000). Τον φτιάχνει μια ομάδα χαρτογράφησης απο κατοίκους του νησιού που ξέρουν σε βάθος τον τόπο. Ο χάρτης θα ανήκει στους Συλλόγους που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία (Σύλλογος Κυνηγών, Λαογραφικό Εργαστήρι και Εμπορικός Σύλλογος) αλλά και στους άλλους Συλλόγους που στηρίζουν το έργο.

Η ομάδα χαρτογράφησης έχει σχεδόν τελειώσει το πρώτο και κυριότερο στάδιο, δηλαδή την ψηφιακή χαρτογραφική υποδομή μαζί με τη συλλογή και τον έλεγχο των στοιχείων, και ευχαριστεί θερμά όλους όσους έδωσαν πληροφορίες και υπέδειξαν διορθώσεις. Παράλληλα χτίζει την ιστοσελίδα Διαδρομές και μονοπάτια στις Σπέτσες που θα συμπληρώνει και θα προεκτείνει το χάρτη, όπου μπορείτε να δείτε ένα πρώτο δείγμα.

Κάποιος ρώτησε: “και τι θα γίνει αν μαζέψετε περισσότερα χρήματα απο όσα χρειάζονται για την έκδοση;” Έλαβε την εξής απάντηση, μήπως κι άλλοι έχουν την ίδια απορία: “Μακάρι να μαζέψουμε περισσότερα γιατί θα μάς διευκολύνει να διανοίξουν οι κυνηγοί κι άλλα μονοπάτια, να κάνουμε σηματοδότηση και να ετοιμάσουμε για το 2011 έναν όμορφο χάρτη της πόλης που θα δείχνει γιατί οι Σπέτσες είναι ένας τόσο μοναδικός τόπος.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου