Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2012.

Β. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό:
 Ο Δήμαρχος είπε: Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας , με την πίεση που μας ασκήθηκε καλούμαστε να ψηφίσουμε μέσα στα χρονικά αυτά όρια τον προϋπολογισμό, ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό φτιαγμένο πρόχειρα με πολλές αντιγραφές προηγούμενων.Πράγματι έτσι είναι. Συναισθανόμενοι κι εμείς αυτή τη δυσκολία τον ψηφίσαμε, όμως κάναμε τις παρατηρήσεις μας κι εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας σε συγκεκριμένα θέματα.
Μια παρατήρηση που κάναμε είναι πως ο προϋπολογισμός αυτός είναι χωρίς όραμα. Δεν φαίνεται να δρομολογούνται κάποια νέα έργα ('οπως φάνηκε  άλλωστε κι από το Τεχνικό πρόγραμμα και το επισημάναμε και με αυτή την αφορμή).
Αντίρρηση εκφράσαμε για το γεγονός ότι θα εισπραχθούν στο 2012 οι λογαριασμοί νερού από Ιούλιο μέχρι τέλος του 2011, γεγονός που θα προκαλέσει πολλά οικονομικά προβλήματα στους δημότες. Γιατί όπως να το κάνουμε αλλιώς είναι μέσα σε μια χρονιά, και τί χρονιά,  να καλείται ο δημότης να πληρώσει επιπλέον σχεδόν μισής χρονιάς ακόμη λογαριασμούς.
Επίσης οι αμοιβές γα υπαλλήλους ειδικών θέσεων και εκτελούντων υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία είναι μεγάλες για τις εποχές που διανύουμε.( 43.000 για υπαλλήλους ειδικών θέσεων , 80.271 για ελευθ. επαγγελματιών,17.000 για αμοιβές νομικών και συμβολαιογράφων( εδώ δεν εμπεριέχεται του ειδικού νομικού συμβούλου) ,18.000 για συμπληρωματικές εργασίες μηχανογράφησης ταμειακής υπηρεσίας).
Υπερβολικό είναι επίσης το ποσόν των 283.201. για μεταβιβάσεις εισοδημάτων σε τρίτους ( παραχωρήσεις ,δωρεές κλπ) , το ποσόν των 24.600 για συντήρηση λογισμικού, το ποσόν των 113.235 για μελέτες έρευνες πειραματικές εργασίες  και ειδικές δαπάνες.
Σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέτη, αυτό που προτείναμε, τη λύση που είχε υιοθετήσει ο Δήμος Πορου πριν λίγα χρόνια με ελάχιστο κόστος, διερευνήθηκε από το Δήμαρχο και είναι καλή με κόστος μόλις 10.000. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ξοδευτούν υπέρογκα ποσά;
παρατηρήσαμε  απουσία ποσού για επισκευή οχημάτων πυροπροστασίας και πολύ μικρό ποσόν για τη συντήρηση των παιδικών χαρών, μόλις 4.000.
Παρατηρήσαμε επίσης πως απουσιάζουν από τις οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών οι όποιες οφειλές προς υπαλλήλους (καθαριότητας κλπ).Ρωτήσαμε αν υπάρχουν τέτοιες οφειλές, και διαπιστώσασαμε πως υπάρχουν, οπότε θεωρούμε πως πρέπει να φαίνονται κάπου.
Ο κ. Μέξης έκανε μια παρατήρηση για το αποθεματικό που ενώ είναι 11.000 περίπου, φαινόταν 31,000 περίπου. Αυτό το είχαμε επισημάνει και στην Οικονομική επιτροπή, αλλά δικαιολογήθηκε το γεγονός από το ότι άλλαξαν σειρά κάποια θέματα και συζητήθηκε τελευταίο όχι αυτό που θα έπρεπε αλλά προηγούμενο από το οποίο δεν είχε αφαιρεθεί ακόμα ποσόν.
Ο κ. Δαμδημόπουλος ζήτησε να διορθωθεί επι τόπου. Η υπάλληλος ζήτησε διάλειμμα για να επιβεβαιώσει το ποσόν, διαπιστώθηκε πως έτσι ήταν (11.000 περίπου ) και συνεχίσαμε.
Ο κ. Κώστας Δαμδημόπουλος επεσήμανε τη μη έγκαιρη ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων. Δεν ψήφισε τα ποσά που αντιστοιχούν σε υπερωριακή εργασία της ταμειακής Υπηρεσίας και τα κονδύλια για τους εξωτερικούς συνεργάτες της.Επίσης τα κονδύλια που αφορούν τη μελέτη του κυκλοφοριακού στο ποσόν που είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό και εμμένει στο ποσόν που είχε προτείνει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

3 σχόλια:

  1. Με διάθεση ενημέρωσης των Δημοτών σφαιρικά και όχι την διάθεση αντιπαράθεσης με την κα Κουμπή θα ήθελα να εκφράσω τις παρακάτω σκέψεις και απορίες :
    Όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας , κατάσταση η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά των Δήμων .Αυτό αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο .
    Για τους λογαριασμούς του νερού το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα κληθεί ο δημότης να πληρώσει συσσωρεμένους τους λογαριασμούς του νερού λόγω της υπαγωγής του στο καθεστώς του ΦΠΑ . Απλώς θα έρθουν ετεροχρονισμένοι για πληρωμή .
    Όσον αφορά το ποσό για τους ειδικούς συνεργάτες θα αναφέρω ενημερωτικά ότι το ποσό που λαμβάνει ετησίως ο επι νομικών θεμάτων σύμβουλος αφορά όχι μόνο την εκπροσώπηση του Δήμου σε δίκες αλλά και μία καθημερινή ενασχόληση του με θέματα που αφορούν την σωστή λειτουργία όλων των υπηρεσιών στις οποίες ( λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη και του καθεστώτος του προληπτικού ελέγχου δαπανών που εφαρμόζεται από 1/1/2011) δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα νομικής και διοικητικής φύσεως .Χαρακτηριστικά θα μπορούσα να αναφέρω πάμπολλες περιπτώσεις όπου με την σωστή καθοδήγηση του έχουν υπερσκελιστεί αρκετά εμπόδια για την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες , αλλά δεν είναι του παρόντος.
    Όσον αφορά τις 80.271 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες , η απορία μου είναι αν θα πρέπει να μην πληρώσουμε τον λογιστή που υποστηρίζει τον Δήμο , τον ορκωτό εκκαθαριστή της ΔΕΠΑΣ , τον ορκωτό της απογραφής , τον ορκωτό του ελέγχου του ισολογισμού του 2011 , ή τον ειδικό της μηχανογράφησης των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου .
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι υπερβολικό το ποσό των 283.201 ευρώ για μεταβιβάσεις σε τρίτους όταν από αυτά , τα 33.363 ευρώ αφορούν λειτουργικές δαπάνες των σχολείων μας , τα 136.000 αφορούν την λειτουργία του παιδικού σταθμού μας , τα 50.000 την λειτουργία των προγραμμάτων πολιτισμού και άθλησης όλων των ηλικιών , τα 10.000 βοηθήματα για άπορους δημότες μας , και τα 20.000 επιχορηγήσεις σε σωματεία αθλητικά και πολιτιστικά .
    Είναι υπερβολικό το ποσό το ποσόν των 113.235 ευρώ για μελέτες όταν τα 30.566 από αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να τα αποδώσουμε διότι αφορούν μελέτη της πρώην δημοτικής αρχής , τα 17.670 την μελέτη της ανάπλασης της πλατείας των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων και τα υπόλοιπα 65.000 την μελέτη για το κυκλοφοριακό η οποία όφειλε ο Δήμος να την έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια για να βάλει επιτέλους μία τάξη σε αυτό το φλέγον θέμα ? Μακάρι λέω μακάρι να μας στοιχίσει πολύ λιγότερα και να διαθέσουμε το υπόλοιπο των χρημάτων σε άλλο σκοπό .
    Για τις υπερωρίες των εργατών καθαριότητας δεν θα σταθώ στο τυπικό του αν φαίνονται ή δεν φαίνονται ( που φαίνονται) αλλά θα σταθώ στο ότι θα λάβουν ότι προβλέπεται από τον νόμο , πράγμα που το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι έχουν μειωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό όπως δυστυχώς και οι μισθοί τους και δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ από αυτά που δικαιούνται .
    Πλέον με την οικονομική συγκυρία που επικρατεί παντού πετυχημένες Δημοτικές Αρχές για τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτές οι οποίες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα οικονομικά των Δήμων τους σε υγιή κατάσταση χωρίς παθητικά . Ότι έργα θα γίνουν θα γίνουν μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ

    Φιλικά
    Πάνος Πάτραλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τους λογαριασμούς του νερού λέμε το ίδιο πράγμα :ότι το 2012 οι δημότες θα πληρώσουν και τους λογαριασμούς από Ιούλιο του 2011.
    Φυσικά και πρέπει να πληρωθούν όσοι χρησιμοποιούνται από το Δήμο και σε βαθμό ανάλογο με τις υπηρεσίες που προσφέρουν αν και εφ'όσον τις προσφέρουν σωστά και έγκαιρα.Για τη μελέτη του κυκλοφοριακού είναι πασιφανές πως πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσόν. Ο ίδιος ο Δήμαρχος το ομολόγησε.
    Για τους εργάτες καθαριότητας , έκανα ειδική ερώτηση και έλαβα απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν φαίνονται τα ποσά.Περιορίζομαι να πω αυτό μὀνον. ΄Μη χρησιμοποιειτε τον παιδικό σταθμὀ για δημιουργία εντυπώσεων. έχουμε παλιότερα εκφράσει την άποψη πως όχι μόνον δεν πρεπεινα μειωθούν , αλλά και να αυξηθούν τα ποσά. Το θέμα είναι πως κάποια ποσά θα κοπούν . Ποια θα είναι αυτά; Ο Δήμαρχος ζήτησε ποσον και για δεύτερο ειδικό συνεργάτη του για το 2012. Το ότι ο Καλλικράτης δίνει το δικαίωμα δεν σημαίνει πως μπορεί ο Δήμος ν'ανταποκριθεί. Και στην αντιπολίτευση δίνει δικαίωμα χρήσης γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης και όμως υποστηρίζετε πως αυτό δεν είναι εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι οφειλές παρελθόντων ετών γενικά, αλλά και ειδικότερα προς υπαλλήλους για υπερωρίες, για να εμφανίζονται στον προϋπολογισμό πρέπει να είναι ποσοτικά προσδιορισμένες και με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμού οργάνου, δηλαδή του Δήμαρχου, κάτι το οποίο δεν υφίσταται.
    Ο κ. Μέξης έκανε μια σωστή παρατήρηση και τον ευχαριστούμε, γιατί οι σωστές παρατηρήσεις μας κάνουν πιο προσεκτικούς και στη δουλειά μας. Διευκρινίζουμε , όμως ότι το αποθεματικό που αναφέρετε εσείς αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 και όχι του 2012 που ανέρχεται στα €131.981,88. Το γεγονός ότι δεν ήταν καταχωρημένο το σωστό αποθεματικό στη στήλη του 2011 είχε να κάνει με το ότι η καταχώρηση της τελευταίας τροποποίησης προϋπολογισμού του 2011 έγινε μετά από τη μεταφορά υπολοίπων στη νέα χρήση, κάτι το οποίο εξήγησα μετά το διάλειμμα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πρόκειται μάλλον για ασήμαντο λάθος, διότι δεν προκαλεί αλλοιώσεις και αλλαγές στα ποσά στον προϋπολογισμό του 2012, όπου και θα επικεντρωθεί ο έλεγχος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

    Σιώρα Κατερίνα
    Υπάλληλος Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Σπετσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή