Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Το μνημόσυνο των ευεργετών , η ομιλία του κ. Πετρακόπουλου.

Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Με μικρή σχετικά συμμετοχή τελέστηκε και φέτος το μνημόσυνο του Σωτ. Αναργύρου και του Μαρ. Κοργιαλένιου στον Άγιο Αντώνιο. Ακολούθησε τρισάγιο και στη συνέχεια ο καφές προσφέρθηκε στο Ποσειδώνιο.
Ο κ. Πέτρος Πετρακόπουλος( που ουσιαστικά είναι Σπετσιώτης αφού είναι σύζυγος της Τέμης Φίλ. Βώκου , έχει σπίτι στις Σπέτσες κι έρχεται εδώ κα πολλά χρόνια) ήταν ο μόνος που παραβρέθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ιδρύματος, αφού ο πρόεδρος καθηγητής κ. Δάσιος αυτή την εποχή διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έλαχε λοιπόν στον κ. Πετρακόπουλο να καλύψει και αυτή την υποχρέωση και να μιλήσει , όπως έγινε και πέρσι. Πέρσι βέβαια ήταν εντελώς διαφορετικό το σκηνικό, ήταν παρών ο πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, οι οποίοι ανέπτυξαν στο κοινό το όραμα για τη δημιουργία του Μαθηματικού κέντρου , του κέντρου "Καραθεοδωρή"ὀπως είχαν πει.
Ο κ. Πετρακόπουλος λοιπόν, που καλείται να βγάζει όλα τα κάστανα από τη φωτιά,μίλησε με τη συνοδεία μιας προβολής pps,κι αναφέρθηκε στους τομείς δράσης έως τώρα της Εκτελεστικής Επιτροπής και στο όραμα για το αύριο.
Στον πρώτο τομέα ανέφερε τη συνεργασία με τη ντόπια κοινωνία, και ενέργειες που έχουν αντίκτυπο σ'αυτήν , ὀπως την ενοικίαση του χώρου για τη δημιουργία συστήματος βιολογικού καθαρισμού, την κατ'αρχήν  παραχώρηση του παραρτήματος προκειμένου να γίνει Λύκειο,τη συνεργασία με το 15μελές και το Σύλλογο Γονέων του Λυκείου, τή συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες και τη μίσθωση χώρου για τη λειτουργία του καταστήματος "καΐκι"και του κυλικείου της Σχολής, ανταπόκριση στο αίτημα της ομάδας χαρτογράφησης των Σπετσών για την αξιοποίηση των μονοπατιών,συμμετοχή στην "Αρμάτα 2011" με έκθεση ζωγραφικής ντόπιων καλλιτεχνών και με τη φιλοξενία που παρεχώρησε σε συγκροτήματα καλλιτεχνικά κλπ, για την Αρμάτα 2011 αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο χορηγό της εκδήλωσης.Μίλησε για τις καταπατήσεις των εκτάσεων της ΑΚΣΣ από ιδιώτες , για τις οποίες καταπατήσεις έχουν κάνει και νομικές και πρακτικές  ενέργειες.
Ευχαρίστησε το δήμαρχο και είπε πως αρχικά είχαν κάποιες διαφωνίες, αλλά ο δήμαρχος ήθελε να επέμβει στον κατάλληλο καιρό,γίνανε κάποιες επεμβάσεις, δεν αποκαταστάθηκε η κατάσταση εκεί που ήταν , αλλά εν πάσει περιπτώσει τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα.
Είπε πως έφτιαξαν κανονισμό λειτουργίας του ιδρύματος χάριν της διαφάνειας. Μίλησε για την καταγγελία από το Δημόσιο της σύμβασης με τα ΤΕΙ που ήταν ένα πλήγμα οικονομικό για τη Σχολή αλλά και για τον εμπορικό κόσμο του νησιού.
Συνεχίζοντας με το δεύτερο μέρος, είπε πως όταν απουσιάζει το όραμα τα πάντα είναι καταδικασμένα και ανέπτυξε το όραμα της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Αναργύρειο που περιλαμβάνει εξωτερική αποκατάσταση όλων των κτηρίων, ( στων οποίων τις ταράτσες θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα είναι αθέατα από κάτω επειδή θα καλύπτονται από το στηθαίο),τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, τη δημιουργία του κέντρου μαθηματικών, του κέντρου Μοριακής Βιολογίας, ενώ κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο εφάμιλλο του Χάρβαρντ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.Έδειξε εικόνες από τις μακέτες του ανακαινισμένου συγκροτήματος της Αναργυρείου, αναπτύσσοντας μέχρι και λεπτομέρειες ,ακόμα  και το γεγονός πως η βλάστηση θα κάνει αθέατο το νέο κτίσμα που θα προστεθεί, ώστε να μην αλλοιωθεί η όψη του συγκροτήματος.Είπε πως γίνεται προσπάθεια να συμμαζευτούν τα οικονομικά της Σχολής και πως στο προσεχές μέλλον που θα συνταξιοδοτηθούν δυο υπάλληλοι θα περιοριστεί το προσωπικό.
Μίλησε για το αρχοντικό Αναργύρου και είπε πως το καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άνοιξε τις πόρτες του( στον κήπο) στο κοινό και μάλιστα έγιναν κι εκδηλώσεις και θα γίνουν ξανά. Εκείνο που προς το παρόν έχουν εξασφαλίσει είναι πως δεν προχωράει η φθορά. Φυσικά τα 2.000.000 Ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση δεν τα έχει η Αναργύρειος, εκτός κι αν βρεθεί δωρητής, χορηγός. Μίλησε για την αποκατάσταση του παλαιού ελαιοτριβείου και κάλεσε τους Σπετσιώτες να αναλάβουν δράση( έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες και από την Νεωτέρων μνημείων) και να το κτίσουν εθελοντικά. Είπε μάλιστα πως ελπίζει στην Κούλα Θυμαρά, που ήταν παρούσα , που τη θεωρεί ενσάρκωση του εθελοντισμού, να μαζέψει κόσμο και να ξεκινήσει την προσπάθεια.
Τελειώνοντας το λόγο ζήτησε και πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Φαρδέλλος που αφ'ενός συγχάρηκε την Εκτελεστική Επιτροπή για τα θετικά, αφ'ετέρου είπε πως είναι απαράδεκτο το γεγονός πως οι υπάλληλοι της Σχολής είναι 6 μήνες απλήρωτοι και μάλιστα εν όψει των αγίων ημερών που έρχονται.
Ο κ. Πετρακόπουλος απάντησε πως δεν απέκρυψε τα οικονομικά προβλήματα, πως κάνουν ό,τι μπορούν για το θέμα,και πως ενώ για την αποκατάσταση ενός κτηρίου μπορεί να βρεθεί χορηγός, για την πληρωμή των υπαλλήλων κανείς δεν δίνει.
Τέλος ευχαρίστησε Συλλόγους και πολίτες που με κάποιον τρόπο ο καθένας έχει βοηθήσει και έτσι έκλεισε η ομιλία του.

3 σχόλια:

  1. Από την ομιλία του κ Πετρακόπουλου βγαίνουν πολλά συμπεράσματα, δυστυχώς πολύ δυσάρεστα για το μέλλον της σχολής. Το βασικότερο ότι δεν έχουν χρήματα για τίποτα και ούτε ξέρουν από που θα τα βρουν. Με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, μάλλον το ίδρυμα πτώχευσε και δεν το ομολογεί, όπως άλλωστε και η χώρα μας. Οι, κατά πάντα συμπαθείς απλήρωτοι εργαζόμενοι, θα ακολουθήσουν την τύχη χιλιάδων άλλων (πρώην) εργαζομένων που είναι απλήρωτοι ή απολυμένοι. Θα προστεθούν δυστυχώς και αυτοί στα θύματα της ανόητης εδώ και 30 περίπου χρόνια οικονομικής--κομματικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, τις οποίες όλοι μας, υποθέτω και αυτοί, ψηφίζαμε (μερικοί με φανατισμό). Πέρα όμως απ' όλα αυτά που ισχύουν λίγο πολύ για όλους τους Έλληνες, στην περίπτωση της Αναργυρείου, έγιναν εσχάτως και λάθος πολιτικές με οικονομικό κόστος. Ξοδεύτηκαν χρήματα σε δίκες φανατισμού και εκδίκησης, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Αν δεν είχαν γίνει, η Σχολή θα είχε τώρα 110 χιλιάδες ευρώ που στοίχισαν οι πρόσφατες άσκοπες δίκες, και θα πλήρωνε τους εργαζομένους. Επισημάνθηκε σήμερα ότι ήταν απόντες οι απόφοιτοι της σχολής. Έχουν και αυτοί μεγάλη ευθύνη, γιατί πολέμησαν την εγκατάσταση των ΤΕΙ στη Σχολή με δίκες και αγωγές. Τώρα που τα ΤΕΙ "αναχώρησαν" και άδειασαν τη σχολή και χάθηκε το ενοίκιο των 100χιλ ευρω τον χρόνο, οι εργαζόμενοι που έμειναν απλήρωτοι, ας μπουν στο κόπο να σκεφτούν τι ενέργειες έκαναν τότε. Διαμαρτυρήθηκαν ποτέ για τις κινήσεις των αποφοίτων; Μάζεψαν υπογραφές συμπαράστασης στην τότε Εκτελεστική επιτροπή, που ξόδευε μεν τα χρήματα της Σχολής αλλά για να αντιμετωπίζει τους αποφοίτους και να παραμείνουν τα ΤΕΙ; Το ίδιο ισχύει και για όσους σήμερα χύνουν δάκρυα για τους απλήρωτους υπαλλήλους. Ας πουν τι έκαναν τότε. Πως έδειξαν την αντίθεσή τους με τις απερίσκεπτες κινήσεις των αποφοίτων; Όσο για τα σχέδια του κατά πάντα συμπαθούς κ. Πετρακόπουλου, νομίζω ότι όλοι πιστεύουν, ότι αν θα υπάρξει συνέχεια, θα είναι μόνο επί της ... οθόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέτρος Πετρακόπουλος22 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:49 π.μ.

    Αγαπητή κ. Κουμπή,
    Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για τα καλά λόγια στις αναφορές σας για το πρόσωπό μου, επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά πράγματα, τόσο για τα αναφερόμενα στο κείμενό σας, όσο και για το σχόλιο του «ανωνύμου» (ευπρόσδεκτα πάντα τα σχόλια που με κόσμιο τρόπο οδηγούν σε διάλογο).
    Όσον αφορά στο κείμενό σας:
    1. Δεν «βγάζω τα κάστανα από τη φωτιά». Η ΕΕ είναι πολύ συμπαγής και αρραγής και διαπνέεται από μεγάλο πνεύμα ομόνοιας. Σε μένα έλαχε ο ρόλος του «ενδιάμεσου», του εκπροσώπου στις Σπέτσες και αυτόν υπηρετώ όσο καλύτερα μπορώ. Δεν ασχολούμαι όμως π.χ. με τα οικονομικά, που είναι αρμοδιότητα του κ. Ψαράκη, ο οποίος μοχθεί καθημερινά για την τακτοποίηση των μεγάλων προβλημάτων, αλλά η δουλειά του δεν φαίνεται. Το ίδιο ισχύει και για μέλη τα οποία προσφέρουν πολλά, πάρα πολλά, σε άλλα «μετερίζια», αλλά το κάνουν αφανώς. Υπενθυμίζω και την αναφορά μου στην απόκτηση σημαντικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού χάρις στις ενέργειες της κ. Δεσποτοπούλου. Όσο για τον Προέδρο κ. Δάσιο, θεωρώ τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί του και να με τιμά με τη φιλία του. Και θα επαναλάβω, ο λόγος της απουσίας του, που ήταν η πρόκλησή του για διδασκαλία στο Cambridge (!), μας τιμά όλους. Νομίζω ότι η κίνηση της κεφαλής του πατέρα Ανδρέα, επίσης εκλεκτού μαθηματικού, στο συγκεκριμένο άκουσμα τα λέει όλα.
    2. Το όραμά μας δεν είναι η ανακαίνιση των κτιρίων, αυτό είναι το μέσον. Το όραμα είναι η δημιουργία ενός διεπιστημονικού κέντρου με συνεδριακές δράσεις, με αιχμή τα μαθηματικά και τη μοριακή βιολογία. Το αμφιθέατρο που προσπαθούμε να αποκτήσουμε είναι το βασικό στοιχείο που λείπει για το όραμα αυτό, αλλά και από μόνο του, όπως είπα, θα είναι σημαντικότατο για την οικονομία του νησιού, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο κλπ.
    3. Η αναφορά στην «κατ'αρχήν» παραχώρηση του παραρτήματος προκειμένου να γίνει Λύκειο γίνεται για να είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός (πράγμα που δεν θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό), το παράρτημα δεν θα παραχωρηθεί στο Δήμο για κάποια άλλη δραστηριότητα.
    4. Ο κανονισμός λειτουργίας δεν άφορά μόνο στη διαφάνεια, αλλά και στη συνέχεια των πρακτικών και των δράσεων, όπως είπα. Γιατί, όπως προκύπτει και από το ανώνυμο σχόλιο, ένα μείζον πρόβλημα του Ιδρύματος είναι η ασυνέχεια λόγω της συχνής αλλαγής των Ε.Ε.
    5. Τέλος, νομίζω ότι η διατύπωση του σχολίου του φίλου κ. Αντιδημάρχου ήταν το λιγότερο ατυχής, αφού, κατ’ αρχήν δεν ήταν ακριβής η αναφορά του για τη μη πληρωμή προ των εορτών (οι υπάλληλοι εισέπραξαν κάποια ποσά, και μάλιστα με κοινωνικά κριτήρια), αλλά και ο ίδιος ο Δήμος επωφελήθηκε οικονομικά από το Ίδρυμα (Αρμάτα κλπ.). Αυτό βέβαια δεν αλλοιώνει την αναγνώριση της θετικής του διάθεσης για το Ίδρυμα, που έχει επανειλημμένα αποδείξει, ούτε τη πρόθεσή μας για καλή συνεργασία με το Δήμο.

    Πέτρος Πετρακόπουλος
    Γραμματέας Ιδρύματος ΑΚΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέτρος Πετρακόπουλος22 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:50 π.μ.

    (συνέχεια)

    Όσον αφορά στο ανώνυμο σχόλιο:
    1. Η αναφορά στο ότι δεν γνωρίζουμε που θα βρούμε χρήματα είναι ατυχής και ελλιπής, αφού στην παρουσίασή μου αναφέρθηκα με ξεχωριστό slight σχετικά (ΕΣΑΠ, Ιδρύματα, ΕΤΕ κλπ.). Γνωρίζουμε πολύ καλά που ψάχνουμε, έχουμε εξαιρετικούς συμβούλους κι έχουμε μεγάλη βοήθεια, τόσο από μέλη της Ε.Ε., όσο κι από επιφανείς Σπετσιώτες (ενδεικτικά αναφέρω την κ. Τσαλδάρη και την οικογένεια Βορδώνη). Δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρουμε, ειδικά λόγω τρεχούσης περιόδου, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε τουλάχιστον προσπαθήσει, όσο πιο καλά μπορούσαμε.
    2. Συμφωνώ απόλυτα με την αναφορά περί θυμάτων της ανόητης εδώ και 30 περίπου χρόνια οικονομικής-κομματικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, η οποία είχε κατά την άποψή μου, εφαρμογή και στην ΑΚΣΣ, σε πολλές πτυχές της. Εξάλλου κι εγώ έκανα σχετική αναφορά.
    3. Για το θέμα του μαζέματος υπογραφών από το προσωπικό θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ριζικά, έστω κι αν πρόκειται για την υπεράσπιση μιας θετικής ενέργειας. Τυχόν μάζεμα υπογραφών από το προσωπικό υπερ ή εναντίον μιας Ε.Ε. είναι casus belli. Οι εργαζόμενοι έχουν τη προσωπικότητά τους και μπορούν και πρέπει να έχουν τις απόψεις τους και .. ας τις διαρρέουν και στη Ντάπια. Υπογραφές όμως υπέρ ή κατά των πράξεων της Ε.Ε. μπορεί να κάνει όλη η κοινωνία του νησιού εκτός από αυτούς. Ας μην προβαίνουμε σε απόψεις, που είναι δυστυχώς απόλυτα συμβατές με αυτά που κατηγορήσατε στη προηγούμενη αναφορά και αυτά πού όλοι σήμερα βλέπουμε ότι μας οδήγησαν εκεί που είμαστε. Η κατάλυση των αξιών και των δομών είναι πολύ επικίνδυνη.
    4. Τέλος για τα σχέδια, δεν είναι δικά μου (ευχαριστώ για τους θετικούς χαρακτηρισμούς) αλλά όλης της Ε.Ε. (εκτός αν εννοείτε τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία εν μέρει είναι δικά μου). Όσο για το αν θα μείνουν επί της οθόνης, αυτό είναι τουλάχιστον κατά μία έννοια λανθασμένο, αφού θα μείνουν οπωσδήποτε στο Ίδρυμα, ως σημαντικό κεφάλαιο και παρακαταθήκη για το μέλλον, αν δεν έχουμε καταφέρει να τα υλοποιήσουμε. Και πάλι όμως λέω, ότι θα έχουμε προσπαθήσει. Γιατί αν δεν προσπαθεί κανείς δεν μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Dum spiro spero!!!

    Πέτρος Πετρακόπουλος
    Γραμματέας Ιδρύματος ΑΚΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή