Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Θα απαγορεύονται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας μπαίνει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα Παναγιώτη Μπεχράκη υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει η πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών εξετάζουν αύξηση 20% στα τσιγάρα.
Οι αυξήσεις θα αφορούν και στην πώληση των στριφτών τσιγάρων, τα οποία έχουν και την μεγαλύτερη κατανάλωση, καθώς κοστίζουν φθηνότερα από ένα πακέτο τσιγάρα.

Απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους και πώλησης σε ανηλίκους – σύντομα και σε μία περιοχή δίπλα μας…
Οταν οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης της χρήσης προϊόντων καπνού, προ ετών, θεωρούσαν ότι είχαν νικήσει στη μάχη για την απεξάρτηση της κοινωνίας από τη νικοτίνη, η αγορά είχε ήδη βρει τρόπους να συνεχίσει να την διανέμει φτηνά και έξυπνα, και πάλι αρχίζοντας από τις μικρότερες ηλικίες.
Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά των παραδοσιακών καπνιστών οδήγησαν στην ευρύτατη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία και δεν αντιμετώπισαν καμία ρύθμιση στην πώλησή τους. Ετσι, πολύ σύντομα έγιναν και αυτά «παγίδα» για τους ανήλικους, λόγω τόσο της χαμηλής τους τιμής, όσο και της ποικιλίας γεύσεων που προσφέρουν.
Πλέον, ξεκινώντας -από πού αλλού; από την Αμερική, έχει αρχίσει η προσπάθεια περιορισμού της χρήσης τους, καθώς ο εθισμός στην εισπνεόμενη νικοτίνη κάνει θραύση στις μικρές ηλικίες.
Στη Βοστώνη η αρμόδια υγειονομική επιτροπή υπερψήφισε την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, αλλά και της πώλησής τους σε ανηλίκους. Παράλληλα, θα χρειάζεται ειδική άδεια για την πώληση συναφών προϊόντων.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε μία ολόκληρη γενιά να ξεκινήσει τη ζωή της με χρήση προϊόντων καπνού και νικοτίνης. Τα φτηνά τσιγάρα δεν θα είναι πλέον φτηνά και τα ανεξέλεγκτα προϊόντα νικοτίνης δεν θα πωλούνται σε παιδιά», υποσχέθηκε η επικεφαλής της επιτροπής Μάργκαρετ Ράιντ μετά την ψηφοφορία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων εμποδίστηκε πρόσφατα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να επιβάλλει ρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων, έτσι «απάντησε» με την αντιμετώπισή τους όπως τα προϊόντα καπνού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται επιβλαβές για την υγεία, καθώς περιέχει νικοτίνη σε καθαρή μορφή. Θα επιτραπεί η κυκλοφορία μόνον όσων προϊόντων δεν περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία είναι άκρως εθιστική. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
«Εως τα Χριστούγεννα, θα υπάρξει απόφαση για το θέμα», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος. Επικαλούμενος γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), είπε ότι το προϊόν δεν μπορεί να διατίθεται στους καπνιστές και προανήγγειλε έναρξη εντατικών ελέγχων στην αγορά, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγἠ :www.troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου