από http://www.prionokordela.gr/
Με την παροχή νερού που υπάρχει περισσότερο στην κατεχόμενη Κύπρο επιζητά να λυθεί το θέμα των κατεχομένων περιουσιών ( περιουσιακό ζήτημα) προτείνει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο  τουρκικός τύπος σχεδόν στο σύνολό του  αναφέρει ότι η Τουρκία πρότεινε για να λυθεί το περιουσιακό ζήτημα στην Κύπρο να χορηγεί υδάτινους πόρους στους κατοίκους της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σχετικά γίνεται επίκληση αναφοράς της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»  ότι τούρκοι διπλωμάτες  σε πρόσφατες επαφές τους με ξένους αξιωματούχους πρότειναν την παραπάνω λύση και ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι την λύση αυτή υποστηρίζει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν. Επ αυτού ο Φιλελευθερος έγραψε οτι  η νέα θέση που προωθεί η Άγκυρα την τελευταία περίοδο είναι δωρεάν νερό από την Τουρκία έναντι των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Η Τουρκία θεωρεί πως έτσι θα «λυθεί» ένα ακανθώδες ζήτημα στο Κυπριακό, το περιουσιακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», τη θέση αυτή παρουσιάζουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε ξένους συνομιλητές τους, θέλοντας να προτάξουν μια νέα δήθεν προσέγγιση στο Κυπριακό με την υποβολή ιδεών. Ιδεών, οι οποίες παρουσιάζονται με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για «αμοιβαία οφέλη».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, στις αρχές Νοεμβρίου στην Τουρκία, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 20χρονα από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκαν και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους. Στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κερίμ Ουράς, που είναι αρμόδιος για το Κυπριακό στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και σύντομα θα τοποθετηθεί πρέσβης στην Αθήνα, τέθηκε και το ζήτημα αυτό.
Ο κ. Κερίμ Ουράς ανέφερε στους Ελληνοαμερικανούς ότι η Τουρκία προτίθεται να μεταφέρει με αγωγούς νερό στα κατεχόμενα για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο ψευδοκράτος. Θα μπορούσε, είπε στους συνομιλητές του, να λυθεί με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα σε ολόκληρο το νησί. Είπε δε επί τούτου, ότι θα μπορούσε να προσφέρει η Τουρκία δωρεάν νερό στους Ελληνοκύπριους για μια μακρά χρονική περίοδο (έκανε λόγο για δεκαετίες) ως αντάλλαγμα για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα και οι οποίες «θα αποζημιωθούν από την Τουρκία».