Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Video – ΣOK με τους αστέγους της Αθήνας .


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=432527&cid=4

Της Μαριάννας Μαρμαρά

Άνθρωποι που ακόμη και στην απόλυτη ανέχεια επιχειρούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους. Συμπολίτες που σπεύδουν να διασφαλίσουν ένα πιάτο ζεστό φαΐ σε λαϊκά συσσίτια, διότι απλά έχασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν.
Στην Ελλάδα του 2011, η επίσημη ανεργία εκτιμάται στο 17,5%. Η ανεπίσημη έχει ξεπεράσει το 20%. Η καταμετρημένη ανεργία στους νέους ανθρώπους έφθασε το 45%. Ένας στους δύο νέους δεν έχει δουλειά. Η χώρα διανύει τον πέμπτο χρόνο οικονομικής ύφεσης.

Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επιχειρεί ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πρωτεύουσας. Το αποτέλεσμα προκαλεί σοκ σε όσους δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν την αλήθεια με το όνομά της. Στην Ελλάδα, στο κέντρο της Αθήνας εκτυλίσσονται σκηνές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που όλοι θα επιθυμούσαν να ξεχαστούν για πάντα ή και σε άλλες χώρες μακρινές όπου η πείνα και η δυστυχία αποτελούν καθημερινότητα. Αυτήν την Ελλάδα της κρίσης περιγράφει το τετράλεπτο τηλεοπτικό οδοιπορικό του αμερικανικού δικτύου το οποίο προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Δύο λέξεις έρχονται στο νου παρακολουθώντας τις εικόνες και τις εξομολογήσεις των πολιτών. Αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Δύο λέξεις που είχαν εξαφανιστεί από το καθημερινό λεξιλόγιο κατά την διάρκεια της επίπλαστης και «δανεικής» ευημερίας που έζησε η χώρα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Δύο λέξεις, το νόημα των οποίων πρέπει να προσεγγίσει εκ νέου η κοινωνία αν δεν θέλει να αυτοκτονήσει.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της Ελίντα Λαμπροπούλου με τίτλο «Η κρίση οδηγεί τους Έλληνες στους δρόμους» που μεταδόθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου έτσι… χωρίς ανάσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου