Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η Ναυμαχία της Έλλης, το Θωρηκτό Αβέρωφ και η επαναλειτουργία του ασυρμάτου του.

Στις 3 Δεκεμβρίου ήταν η επέτειος της Ναυμαχίας της Έλλης, της κορυφαίας Ναυμαχίας των Βαλκανικών πολέμων (3/16 Δεκεμβρίου 1912) που έλαβε χώρα στα στενά του Ελλήσποντου μεταξύ του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού υπό την διοίκηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου  και του Οθωμανικού στόλου υπό την διοίκηση του Τούρκου ναυάρχου Ραμίζ Μπέη. Πριν από τη ναυμαχία κι όσο ο τουρκικός στόλος ήταν προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων , ο Ελληνικός στόλος ελευθέρωσε ένα ένα τα νησιά του Αιγαίου και αναμένοντας την έξοδο των τουρκικών πλοίων από τα Στενά. Αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Αγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Μετά την απελευθέρωση της Τενέδου στις 24 Οκτωβρίου/6 Νοεμβρίου ο ναύαρχος Κουντουριώτης έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο αρχηγό του στόλου με το μήνυμα "Σας περιμένομεν".  Η μάχη που ακολούθησε  έφερε μια μεγάλη νίκη στον Ελληνικό στόλο ενώ ο τούρκος ναύαρχος Ραμίζ μπέης παραπέμφθηκε  στο ναυτοδικείο για υποχώρηση από την ναυμαχία, όπου απολογούμενος είπε ότι, αν δεν έστρεφε για να απομακρυνθεί, θα βρισκόταν μεταξύ δύο πυρών από τον Ελληνικό στόλο που θα τον εκμηδένιζαν. Ο Τούρκος ναύαρχος αθωώθηκε, καθόσον ο προϊστάμενός του υπουργός τον είχε διατάξει εγγράφως να μην εκθέσει το στόλο σε θανατηφόρα πυρά.
 ΄Το θωρηκτό Αβέρωφ που για χρόνια ήταν ως παροπλισμένο αγκυροβολημένο στον Πόρο, τώρα ευρίσκεται στο ναυτικό πάρκο , στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου.Λειτουργεί ως μουσείο , φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια του ( 1911-2011) και μάλιστα πρόσφατα επαναλειτούργησε ο ασύρματος του πλοίου.
Διαβάζουμε πως : " Εκπέμπει ξανά ο ασύρματος του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ!Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, με την ευκαιρία εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγ. Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), θα πραγματοποιήσει ραδιοερασιτεχνικές εκπομπές παγκόσμιας εμβέλειας από τον χώρο ασυρμάτου του Πολεμικού Ναυτικού Μουσείου «Θωρηκτό  Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στο Παλαιό Φάληρο, από 2 έως 4 Δεκεμβρίου 2011.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής  ξεκινά και η επανεργοποίηση  του χώρου ασυρμάτου του ΑΒΕΡΩΦ καθώς και μίας εκ των παλαιών συσκευών του, με την ευγενή συνεισφορά των μελών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών."

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου