Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το θέμα με τη νομιμοποίηση των αιθαιρέτων στις Σπέτσες έθεσε η παράταξή μας χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξή μας πρό ημερήσιας διάταξης έθεσε το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων στις Σπέτσες.Πιο συγκεκριμένα: Ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα τα αυθαίρετα κτίσματα στην Ελλάδα να νομιμοποιηθούν αν δηλωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ( πιστεύουμε πως θα δοθεί παράταση), αφού βέβαια οι ιδιοκτήτες πληρώσουν κάποια παράβολα και  την αμοιβή του μηχανικού που θα αναλάβει την υπόθεση και με την υποχρέωση να εκδώσουν άδεια οικοδομής εντός δυο χρόνων, από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί κλπ.
Δηλαδή σύμφωνα με το νόμο στις Σπέτσες δεν δικαιούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυθαίρετα κτίσματα. Αυτό είναι σοβαρό δεδομένου ότι πλέον για να μεταβιβάσει κανείς κτίσμα ( να πουλήσει , να μεταβιβάσει στο παιδί του κλπ.) πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από μηχανικό πως δεν έχει αυθαιρεσίες. Αν έχει δεν θα μπορεί πλέον να γίνει τίποτα.
Ο Δήμος Ύδρας , από τις 4 Αυγούστου,πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος,πήρε μια απόφαση Δημ. Συμβουλίου, να ζητήσει να εξαιρεθεί από την εξαίρεση του νόμου, ώστε να μπορούν και στην Ύδρα όπως  σ'όλη την Ελλάδα να νομιμοποιήσουν τ'αυθαίρετά τους. Στη συνέχεια προώθησε την απόφαση αυτή. Δεν γνωρίζουμε αν έφερε αποτέλεσμα, αλλά έστω έκαναν κάτι. Το παλεύουν. Προτείναμε λοιπόν να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο για τις Σπέτσες και μάλιστα επειγόντως διότι τα περιθώρια στενεύουν. Στην αρχή μας απάντησε ο κ. Γιώργος Λυράκης πως όπως με τους ημιυπαίθριους βγήκε διευκρινιστική εγκύκλιος και ίσχυε και για τις Σπέτσες έτσι θα γίνει. Είπαμε πως αυτό το γεγονός δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι στην τύχη του αλλά ίσα ίσα να επικαλεστούμε αυτή την  περίπτωση των ημιυπαιθρίων για να ενισχύσουμε το επιχείρημά μας υπέρ του αιτήματός μας.
Τελικά από σήμερα που η πραγματικότητα μας δικαίωσε, αφού μηχανικοί των Σπετσών μας διαβεβαίωσαν πως επίσημα  ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν για τις Σπέτσες  αίτημα νομιμοποίησης, και θέσαμε εκ νέου στο Δήμαρχο το θέμα, ο οποίος ήταν θετικός στο να προχωρήσουμε, είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία σύνταξης υπομνήματος που θα ψηφιστεί από το Δημ. Συμβούλιο με τη διαδικασία του επείγοντος.
 Τώρα θα πει κάποιος:Πόσα αυθαίρετα υπάρχουν στις Σπέτσες; Δεν κινδυνεύουνμόνο τα αυθαίρετα, αυτά που δεν έχουν άδεια ανοικοδόμησης   , αλλά και αυτά που έχουν και εν μέρει αυθαιρεσίες, όπως προσθήκες κτισμάτων,αλλαγές χρήσης κλπ, φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλη έκταση.Αυτές μάλιστα οι τελευταίες περιπτώσεις, δεν απαιτούν μετά και άδεια ανοικοδόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου