Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ο σοσιαλιστής βουλευτής Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έφερε για πρώτη φορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.

Η τουρκική κατοχή της Κύπρου στην τουρκική βουλή



“Δεν ξέρουμε πώς να αποσύρουμε τον στρατό μας από τη νήσο. Ο λαός της Κύπρου δεν επιθυμεί τον τουρκικό στρατό στη νήσο. Αλλάξτε τη στάση σας”. Με αυτή την ιστορική τοποθέτηση ο σοσιαλιστής βουλευτής Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έφερε για πρώτη φορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.
Μιλώντας από το βήμα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας,
στα πλαίσια των συζητήσεων για τον νέο προϋπολογισμό της Τουρκίας, ο κ. Κιουρκτσιού κατέκρινε τη χώρα του για τη στάση της στο Κυπριακό και έκανε λόγο για στρατιωτική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.
Τα λόγια του σοσιαλιστή βουλευτή προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στον κ. Κιουρκτσού και επιχείρησε να δικαιολογήσει την τουρκική κατοχή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ακίφ Χαμζάτσεμπι, ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο για να τερματίσει το αιματοκύλισμα.
Απαντώντας από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου, ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, συμμερίστηκε την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτέθηκε στον κ. Κιουρκτσού. Ο κ. Μπαγίς έκανε λόγο για “ειρηνευτική επέμβαση της Τουρκίας στη νήσο το 1974” και τόνισε ότι το Κυπριακό είναι η “εθνική υπόθεση” της Κύπρου.
Ο κ. Κιουρκτσού είναι ένας από τους τρεις σοσιαλιστές βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου. Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ο κ. Κιουρκτσού εκλέχθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο με την υποστήριξη των σοσιαλιστικών δυνάμεων και των Κούρδων της Τουρκίας. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ο κ. Κιουρκτσού υπήρξε μέλος διαφόρων σοσιαλιστικών οργανώσεων και παρέμεινε φυλακισμένος για πολλά χρόνια.
Με την ιστορική τοποθέτηση του σοσιαλιστή βουλευτή, η τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου μπαίνει για πρώτη φορά στα επίσημα πρακτικά του τουρκικού κοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη απασχολεί το μεσημέρι της Τρίτης τα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου