Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Οι Ελληνόφωνοι της Κάτω Ιταλίας είναι Έλληνες στην καταγωγή , που βρέθηκαν εκεί με την αποικιστική δραστηριότητα των Ελλήνων τον 6ο π.Χ αιώνα. Είναι οι λεγόμενοι " Γκρεκάνοι" που διατηρούν ένα Ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα και συνείδηση της Ελληνικής καταγωγής τους.
Τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας είναι εννέα (Γκαλλιτσανό, Αμεντολέα ή Αμυγδαλέα, Κοντοφούρι, Ροχούδι, Χωρίο Ροχούδι, Βουνί ή Ροκκαφόρτε ντελ Γκρέκο, Χωρίο Βουνίου, Βούα ή Βονά (Μπόβα) και Γυαλός του Βούα – Bova Marina ή Φούντακας), αλλά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του βουνού Ασπρομόντε υπάρχουν αρκετά ακόμη με ελληνικά ονόματα (Βασιλικό, Στύλος, Πενταδάκτυλο, Καταφόριο, Ιέραξ (Τζεράτσε), Πολύστενα κ.ά.). Σε απόσταση 600 χλμ., στην περιοχή της Απουλίας (Σαλέντο), νοτίως του Λέτσε (Lecce, το οποίο ήταν γνωστό ως «Φλωρεντία του Νότου» ή «Αθήνα της Απουλίας») υπάρχουν άλλα εννέα ελληνόφωνα χωριά (Καλημέρα, Μαρτάνο, Μαρτινιανο, Κοριλιάνο ντ’ Οτράντο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Τζολίνο, Σολέτο, Στερνατία και Μελπινιάνο) με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από γεωφυσική και οικονομική άποψη και με ελάχιστες επαφές και ανταλλαγές με τα χωριά της Καλαβρίας. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των δύο περιοχών είναι αυτή η μοναδική και ιδιόρρυθμη γλώσσα, η οποία επέζησε 27 ολόκληρους αιώνες μέσα από τα τοπωνύμια, τα τραγούδια, τις παραδόσεις και τα έθιμα των κατοίκων τους.

 
«Είσαι Γκρίκο; Έμπα στο σπίτι μον να μπει ο ήλιος».
Μ’ αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, υποδέχονται σήμερα τους Έλληνες. Ταυτόχρονα απευθύνουν μια δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδια αρχή της μητέρας Ελλάδας, η οποία φαίνεται συχνά να αγνοεί ακόμη και την ύπαρξή τους. Όμως, οι Γκρεκάνοι φωνάζουν γεμάτοι υπερηφάνεια με όλη τους την ψυχή:«Είμαστε Γκρέτσοι, γιατί έχομε το ίντιο αίμα τσε την ίδια γκλώσσα».Ποιος έχει δικαίωμα να μείνει αδιάφορος αντιμετωπίζοντας αυτό το αγωνιώδες μήνυμα;
Αυτοί λοιπόν οι Γκρεκάνοι, κάνουν έκκληση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα:
Συγκινητική έκκληση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας προς το Ευρωκοινοβούλιο!
Εμείς, οι Έλληνες της Ιταλικής Καλαβρίας, που ήρθαμε εδώ από την Ελλλάδα πριν χιλιάδες χρόνια, απευθυνόμαστε σ’ Εσάς Ευρωπαίοι και Σας λέμε:
ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αν σήμερα η Ελλάδα είναι στο χείλος της αβύσσου, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στα εδάφη και τη θάλασσα ζουν σήμερα μόνον 10 εκατομμύρια Έλληνες και δεν κατορθώνουν να παράγουν τόσα όσα απαιτούν οι κανόνες της πλούσιας Ευρώπης.
Αυτοί είναι απόγονοι ενός πολιτισμού, του πιο πολύτιμου του κόσμου.

Ας βοηθήσουμε τους Έλληνες πριν εξαφανιστούν μέσω φυγής στη διασπορά από την υπέροχη πατρίδα τους.
Να τους βοηθήσουμε ΤΩΡΑ!
Για το Circolo Apodiafazzi
Καθηγητής Franco Mosino-Filelleno
Δόκτωρ Carmelo Giuseppe Nucera
Για την Υπεράσπιση και Διάδοση της Γλώσσας και του Πολιτισμού Ελλήνων καλαβρίας
Via Vescovado 89033 Bova- Reggio Calabria – Italia


APPELLO DEI GRECI D’ITALIA AL PARLAMENTO EUROPEO
Noi, Greci della Penisola Calabrese dell’Italia, qui da millenni venuti dalla Grecia,ci rivolgiamo a Voi. Uomini d’Europa, e Vi diciamo:
SALVATE LA GRECIA!
Se oggi la Grecia è sull’orlo dell’abisso, ciò è dovuto al fatto che su di un territorio e su un mare sconfinato vivono oggi soltanto dieci milioni di abitanti, e non ce la fanno a produrre tanto da poter obbedire alle norme dell’Europa ricca…..
Essi sono gli eredi della civiltà più qualificata e più degna di lode del mondo.
Aiutiamo i Greci, prima che essi scompaiano travolti nella fuga e nella diaspora dalla loro meravigliosa Patria.
AIUTIAMOLI PRESTO!
Per Il Circolo Apodiafazzi
Prof. Franco Mosino-Filelleno
Dott. Carmelo Giuseppe Nucera
Per la Difesa e la Valorizzazione
della Lingua e Cultura Greco-Calabra
BIBLIOTECA F.MOSINO –FILELLENO-BOVA
Via Vescovado 89033 Bova- Reggio Calabria – Italia
www.apodiafazzi.it apodiafazzi@alice.it 00393452542506 Fax 0030096545990 carmelogiusnucer
Mέσω “letteradaatene“

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου