Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τί σημαίνει να εξεγερθούμε;

Της Καλομοίρας Αργυρίου- Κουμπή.
Δεν περιμέναμε να μας το πει ο Χάρρυ Κλυν. Όχι πως κάνει άσχημα που τα λέει, αλλά αυτό το συζητάμε καιρό τώρα στις παρέες και τα " πηγαδάκια" . Αυτές τις παρέες και τα "πηγαδάκια" της κρίσης. Που δημιουργούνται δηλαδή από το πουθενά, μεταξύ αγνώστων κι ετεροκλήτων, με μοναδικό κοινό την οργή και την ανησυχία για την κατάσταση. Που δημιουργούνται στα πιο απίθανα μέρη: Στους σταθμούς των μετρό στις πόλεις, στις ουρές των ιατρείων,στα σινεμά,  στις λαϊκές αγορές, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, παντού .
Όλοι απορούμε για ένα πράγμα: Γιατί δεν αντιδρούμε ουσιαστικά και δυναμικά;
Τώρα θα πει κάποιος : Αντιδρούμε. Η πλατεία ήταν γεμάτη.
Κι έπειτα η πλατεία ήτανε άδεια.....
Έγινε κι η επανάσταση του καρότου. Αυτή των αγροτών που μοιράζανε πατάτες και καρότα στην Ομόνοια και νάαααα ο κόσμος, ουρά.
Και το βράδυ όλοι οι επαναστάτες, γυρίζουμε σπίτι μας κι από επαναστάτες της πλατείας και του καρότου γινόμαστε επαναστάτες του τηλεκοντρόλ.
Αλλάζουμε κανάλια και αποκλείουμε όσους κρύβουν την αλήθεια. Ή, οι πιο συνειδητοποιημένοι , έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως άλλος λίγο άλλος πολύ, όλοι σιωπούν, οπότε τους κλείνουμε όλους.
Στο διαδίκτυο η είδηση είναι πιο ζωντανή και πιο ελεύθερη. Γι' αυτό και πιο τρομακτική. Δεν είναι δηλαδή η είδηση τρομακτική, η αλήθεια είναι τρομακτική .
Μας πουλήσανε, μας ξεπουλήσανε και μας ξεπουλάνε στα παζάρια του κόσμου.Ξεπουλάνε την εθνική και προσωπική μας αξιοπρέπεια, την ίδια μας την επιβίωση ως πρόσωπα και ως έθνος.
Τα περήφανα γηρατειά, σέρνουν την ταλαιπωρία τους στα παγκάκια και στα συσίτια στην καλύτερη περίπτωση .
Όσο για τα νιάτα, δε μιλάμε πλέον μόνο για έλλειψη ελπίδας για το αύριο, αλλά για αδυναμία για σπουδές για δημιουργία οικογένειας κι επαγγελματική αποκατάσταση στο σήμερα.Μέσα στην ανέχεια, την αβεβαιότητα, την εξαθλίωση και την απελπισία. Οι πιο τυχεροί κάνουν όνειρα: να μπορέσουν να φύγουν έξω. Ξαναγυρνάμε στις εποχές που τραγούδησε ο Καζαντζίδης και που πιστέψαμε κάποια στιγμή όλοι πως ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Να μερικοί τίτλοι και κάποια αποσπάσματα από σημερινές ειδήσεις:

"  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ: H Γερμανία πιέζει να παραχωρήσει η Ελλάδα την κυριαρχία της για να πάρει το δεύτερο πακέτο βοήθειας!
Στήνουν σκηνικό απόλυτης κηδεμονίας – Δείτε το αποκαλυπτικό έγγραφο
Σχέδιο πλήρους εκχώρησης της ελληνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας σε αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως Επίτροπος της ευρωζώνης επί της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισεκατομμυρίων εξυφαίνει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που ήδη προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.
Η έκδοση της εφημερίδας που επισυνάπτει το αντίγραφο της εισήγησης, η πατρότητα της οποίας χρεώνεται στη Γερμανία, αναφέρει ότι ο προτεινόμενος Επίτροπος, σε μία θεαματική επέκταση του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ενός κράτους – μέλους της, θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εάν αυτές δεν εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς δανειστές....

«Η τήρηση του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί κάτω από ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και επιτήρησης», αναφέρει η γερμανική πρόταση που προσθέτει τα εξής: «Δεδομένης των μέχρι τούδε απογοητευτικών επιπέδων συμμόρφωσης, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό όργανο για εύθετο χρονικό διάστημα».


(Ετσι) «εάν μία από τις δόσεις δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά αντιθέτως θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές δαπανών ως τη μόνη δυνατή αντίδραση σε μία ενδεχόμενη μη εκταμίευση» δόσης, αναφέρεται στο έγγραφο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ – ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES
Χρειάζονται άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από όλους και κυρίως από τον Πρωθυπουργό Παπαδήμο: Υπάρχει τέτοια πρόταση; Εάν είναι αλήθεια, ποια είναι η θέση του; Το είπε στους Πολιτικούς Αρχηγούς; Γιατί άλλο η τεχνογνωσία και άλλο η εκχώρηση τέτοιας κυριαρχίας"


Αυτά......
Και  άλλα πολλά ....πάααρα πολλά,που μας κάνουν να θέλουμε να εξεγερθούμε.
 Το θέμα είναι τί σημαίνει να εξεγερθούμε;
Εξεγέρθηκαν οι Έλληνες το 1821. Αλλά για την εξέγερση αυτή ήταν αποφασισμένοι για θάνατο.
Μάζεψαν όπλα. Οργανώθηκαν. Όσοι είχανε, βάλανε το χέρι βαθειά στην τσέπη.

Υπάρχουν αναίμακτες επαναστάσεις κι εξεγέρσεις;  Ο Γκάντι που  ξεκίνησε στην Ινδία την επανάστασή του με σύνθημα " μη βία" , προσπάθησε να αφυπνίσει τους Ινδούς να αποκτήσουν αυτάρκεια ώστε να μην έχουν ανάγκη τους Άγγλους και στήριξε στον ειρηνικό αυτό τρόπο την προσπάθειά του. Και στην περίπτωση αυτή  όμως , αυτή η ειρηνική εξέγερσή του , βάφτηκε με αίμα στην προσπάθεια καταστολής της.
Εξέγερση σημαίνει αιματοκύλισμα.Όλες τις άλλες μορφές αντίδρασης δεν τις υπολογίζουν οι διαχειριστές της εξουσίας, ακριβώς γι' αυτό: Γιατί είναι ανώδυνες. Κι όχι μόνο δεν τις φοβούνται, αλλά  τις έχουν συμμάχους, διότι λειτουργούν ως βαλβίδες ασφαλείας κι εκτονώνουν την κατάσταση.

Κατά κοινή διαπιστωση, είμαστε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Και δεν εννοώ την οικονομική, που θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη σε κάποιο βάθος χρόνου όχι μεγάλου απαραίτητα κάτω από προϋποθέσεις. Εννοώ το εθνικό ξεπούλημα  που είναι μη αναστρέψιμο.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πόσα βήματα πριν την εξέγερση είμαστε;
Ή μάλλον, είμαστε ; Ή λέμε λόγια για κατανάλωση;
Πολλοί από μας ονειρευόμαστε πως ένα πρωΐ θα ξυπνήσουμε και κάποιοι άλλοι , όχι εμείς, ούτε τα δικά μας παιδιά, κάποιοι άγνωστοι  γενναίοι, θα έχουν βάλει φρένο σ' όλα αυτά. Κι εμείς θα τους βλέπουμε στις τηλεοράσεις, πίνοντας τον καφέ μας , χαρούμενοι που η Ελλάδα θα επιβιώσει για μια ακόμα φορά  και θα σωθεί ως εκ θαύματος την τελευταία στιγμή....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου