Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αγναντεύοντας το τσουνάμι της χρεωκοπίας.



της Καλομοιρας Αργυρίου-Κουμπή.
Διαβάζουμε πως οι Financial Times,μιλούν για αναπόφευκτη χρεωκοπία της Ελλάδας και θεωρούν πως το αν και το πότε δεν αποτελούν  καν ερωτήματα πλέον, αλλά το πώς  θα οδηγηθούμε εκεί. Διάφορα ξένα δημοσιεύματα επίσης προσδιορίζουν το πότε θα γίνει αυτό, και μιλούν για διάστημα 70 ημερών και για κατάσταση σοκ που θα δημιουργηθεί από  την ισοτιμία ευρώ-δραχμής , που θα φτάσει τις 1530 δραχμές ανά Ευρώ.
Δηλαδή: Όσοι έχουν χρήματα στα χέρια τους τότε, με τη μετατροπή θα έχουν αγοραστική δύναμη.
Το θέμα είναι ότι με την κατάσταση που σταδιακά διαμορφώνεται, ο μέσος Έλληνας, όχι μόνον δεν έχει χρηματικό απόθεμα, αλλά είναι ήδη εξαθλιωμένος σε μεγάλο ποσοστό.
Με τις μειώσεις μισθών, με τα χαράτσια, με την ανεργία, με τις μειώσεις κοινωνικών παροχών, μας έχουν ήδη στραγγίξει, οπότε φτάνοντας η πτώχευση αυτή θα μας βρει εντελώς αδύναμους.
Τα σενάρια αυτά δεν ακούγονται τώρα για πρώτη φορά. Πάνε  τουλάχιστον δυο χρόνια που συζητιέται αυτό το θέμα. Στην αρχή όμως ήταν άλλοι οι προβληματισμοί :Αν και κατά πόσον έπρεπε να αφήσουμε τα λεφτά μας στην Τράπεζα, ή να τα έχουμε αλλού. Σ'αυτή τη φάση, κάποιοι  μεγαλοκαταθέτες, μεταξύ αυτών, αδιακρίτως, τίμιοι αποταμιευτές και νεόπλουτα κρατικοδίαιτα "λαμόγια" , έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.
Ο μέσος Έλληνας, μέρα με τη μέρα απαλλάχτηκε από το δίλημμα αυτό , αφού οι όποιες αποταμιεύσεις του εξαφανίστηκαν , πήγαν σε φόρους, πήγαν σε αναδουλειές και σε τέτοια ώσπου το ταμείον του καθενός έγινε μείον, σαν το κρατικό.Τόσο που για κάποιους η πτώχευση έχει ήδη ελθει. Μικρή σημασία έχει για τον άνεργο που δεν έχει στήριξη οικονομική από πουθενά, που δεν έχει να πληρώσει ενοίκιο ή  δάνειο, που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του,το αν , το πότε , το πώς  θα χρεωκοπήσει επίσημα η Ελλάδα. Ίσως υποσυνείδητα αυτή η προοπτική να είναι και παρήγορη, αφού η πενία θα γενικευτεί , τουλάχιστον στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Διότι , όπως και να το κάνουμε , άλλη η οπτική ενός ανέργου π.χ. του Περάματοςή  και των Σπετσών πλέον,  κι άλλη του οικονομικού αναλυτή των Financial Times.
Το θέμα είναι τί θα ακολουθήσει τη χρεωκοπία , στο  επίπεδο των συνεπειών στην καθημερινή μας ζωή.
Είναι φανερό, πως αυτοί που στην τωρινή φάση δεν έχουν πληγεί από την "Οικονομική κρίση", αυτοί που έχουν χρήματα εδώ ή στο εξωτερικό,θα μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια , τις περιουσίες, τα πάντα , από τους άνεργους, τους χρεωμένους, τους "ταπί και ψύχραιμους"του σήμερα κι εξαθλιωμένους εντελώς του αύριο.
Όμως αυτό δεν θα συμβεί μόνον από τους Έλληνες που τότε θα έχουν "τον τρόπο τους". Θα συμβεί κυρίως από τους ξένους. Ήδη πάλι ξένα δημοσιεύματα, προτρέπουν για επενδύσεις στην Ελλάδα με το σύνθημα "Αγοράστε με Ευρώ, ξεπληρώστε με δραχμή". Θα έλθουν λοιπόν οι ξένοι και θα μας αγοράσουν "μπιρ παρά".

Το μόνο που μας μένει είναι να αυτοοργανωθούμε, ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε σ'αυτό το τσουνάμι που βλέπουμε να έρχεται. Και φυσικά στο μέτρο του δυνατού και του αδύνατου να αντισταθούμε όσο είναι καιρός στο ξεπούλημα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου