Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε «Το Μέλλον των Δασών» από τη WWF Ελλάς.

 από το http://www.wwf.gr/

Επιτόπια έρευνα σε 11 καμένες περιοχές της Ελλάδας, χαρτογράφηση 278.862 km2 μέσω δορυφόρου, παρακολούθηση 868 απειλούμενων ζώων, εκπαίδευση 11.530 μαθητών, υποστήριξη 84 εθελοντικών ομάδων, συστράτευση 102 φορέων: αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του 3ετούς προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
Η δράση του WWF στην Ελλάδα ξεκίνησε με την αναδάσωση του Υμηττού το 1969. Η 20η επέτειος από την ίδρυση του ελληνικού γραφείου συμπίπτει με την ολοκλήρωση
 όχι μόνο του μεγαλύτερου προγράμματος που έχει υλοποιήσει ποτέ η οργάνωση, αλλά και μιας πρωτοφανούς συστράτευσης ομάδων σε έναν κοινό στόχο: την προστασία των ελληνικών δασών. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού € 2.474.000, ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση τριών κοινωφελών ιδρυμάτων, Ιωάννη Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη, και τη στήριξη επτά επιστημονικών ομάδων. Ωστόσο, για την ολοκλήρωσή του συνεργάστηκαν 102 διαφορετικοί φορείς, ανάμεσά τους πανεπιστήμια, υπηρεσίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι.
«Το Μέλλον των Δασών υπήρξε η δυναμική και συντεταγμένη απάντηση του WWF Ελλάς στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και στην κοινωνική εγρήγορση που ακολούθησε. Στόχος ήταν η συμβολή στην άμεση καταγραφή των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, και την αποτελεσματική διατύπωση και προώθηση προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς σε πρόσφατη εκδήλωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέσα σε τρία χρόνια αποτυπώθηκαν δορυφορικά οι καμένες εκτάσεις σε 11 περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν από πυρκαγιές το διάστημα 2007-2011, και χαρτογραφήθηκαν οι καλύψεις γης της Ελλάδας και οι αλλαγές τους την τελευταία 20ετία (1987-2007). Μέσα από την ανάλυση 38.085 πυρκαγιών, που σημειώθηκαν στη χώρα κατά την 25ετία 1982-2008, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τα αίτιά τους και τη διαχρονική τους εξέλιξη, που παρουσιάζονται στη διαδικτυακή βάση δεδομένων «Πυροσκόπιο» http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/ . Σειρά εξειδικευμένων ερευνητικών εργασιών απάντησαν σε καίρια ερωτήματα για τις ανάγκες διαχείρισης του περιβάλλοντος στη χώρα μας, ενώ δημιουργήθηκε και η πρωτοποριακή χαρτογραφική εφαρμογή «Οικοσκόπιο» http://www.oikoskopio.gr/, που απεικονίζει περιβαλλοντικές πληροφορίες για ολόκληρη την επικράτεια. Παράλληλα, ενισχύθηκε η δράση της κοινωνίας των πολιτών μέσα από τη διατύπωση προτάσεων για την αξιοποίηση εθελοντών στη δασοπροστασία, τη στήριξή τους, την εκπαίδευσή τους, αλλά και τη συμμετοχή τους σε πρότυπα προγράμματα εθελοντικής δασοπυροπροστασίας. Με την εκπαίδευση και κατάρτιση χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, τις εκατοντάδες καλύψεις στον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και με τις παρουσίες σε δημόσιες συζητήσεις η προστασία των δασών διατηρήθηκε στην αιχμή του δημόσιου διαλόγου και της κοινωνικής προσοχής.
«H μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος ήταν η πρωτοφανής συνάντηση, συστράτευση και συνεργασία μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τοπικών φορέων, υπηρεσιών και ενεργών πολιτών. Όλες αυτές οι δυνάμεις, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ετερόκλητες, δούλεψαν με έναν κοινό στόχο και όραμα: την προστασία των δασών της χώρας», δήλωσε ο Γιώργος Βλάχος, Πρόεδρος του WWF Ελλάς.
Στο τέλος του 2011 η οργάνωση ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον «Άτλαντα αποτύπωσης των αλλαγών κάλυψης γης» που καλύπτει την εικοσαετία 1987-2007 μια μεγάλη εκδοτική προσπάθεια, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Στόχος του Άτλαντα, όπως και όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι η διαρκής άσκηση πίεσης προς την Ελληνική Πολιτεία, για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία των δασών της χώρας μας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων, 210-3314893, 698 2471720, c.liarikos@wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου