Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

1-2-2011.Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η αγόρευση του τ. Δημάρχου κ. Κονταξάκη

http://www.youtube.com/watch?v=ya7mwGGc-3I
Κάνοντας κλικ  στον παραπάνω σύνδεσμο, θα  ακούσετε την ομιλία.


Στη Συνεδρίαση της 1-2-2011, πριν τεθούν τα "προς συζήτησιν" θέματα, ζήτησε κι έλαβε το λόγο ο επί κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τ. Δήμαρχος κ. Κονταξάκης. Αρχικά, ευχήθηκε "στη συμπολίτευση καλή πορεία και στην αντιπολίτευση το ρόλο της κι όλοι μαζί για το καλό του τόπου".
Μετά, αναφέρθηκε σε συνεντεύξεις Δημ. Συμβούλων της πλειοψηφίας στο site του κ. Χαριτάτου, στις οποίες ανεφέροντο στο θέμα τως αρχείων του Δήμου και είπε πως το θέμα τελείωσε, ήλθε και λύθηκε το θέμα , κι όσον αφορά  ένα έγγραφο που έλειπε τους εξήγησε.   ( Εμείς γιατί δεν ενημερωθήκαμε από τον κ. Δήμαρχο και την πλειοψηφία για το ότι συναντήθηκαν και λύθηκε αυτό το ζήτημα; Είχαμε μείνει με την εντύπωση πως εκκρεμεί. ) Στη συνέχεια είπε, πως τότε που ήλθε, είδε μια ενέργεια  και μια δραστηριότητα από το Δήμαρχο , τους αντιδημάρχους κλπ και θάθελε να του απαντήσουν  κι αν δεν μπορούν τώρα, στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο, τι ενέργειες έχουν κάνει και ποιες επαφές,στο μικρό μεν διάστημα που έχουν αναλάβει, πλήν όμως  είναι άμεσα αυτά που πρέπει να γίνουν, γιατί υπάρχουν εξελίξεις, για τα εξής θέματα:
  1. Για την ανάπλαση της παραλιακής οδού, που ήδη έχει περάσει από την "Αρχαιολογία".Τι επαφές έχουν γίνει,  από πού θα καλυφθεί δημοσιονομικά, ποιοί φορείς θα αναλάβουν τη διαδικαστική νομιμότητα  κλπ;
  2. Για τη μελέτη του λιμανιού. Η υπόθεση έχει φθάσει στο Συμβούλιο μνημείων  Αττικής. Δεν ξέρει  αν έχει βγει η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.Η μελέτη που του ζήτησαν( η πλειοψηφία) δεν είναι δική μας, είναι της Νομαρχίας, κόστισε 350.000 και την έχει η Νομαρχία. Είναι σημαντικό να μάθουμε τι έγινε με την απόφαση του Συμβουλίου, που είναι κομβικό σημείο.
  3. Για την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό, έχει βγει η έγκριση περιβαλοντικών όρων, αναμένει η επικαιροποίηση της μελέτης και η εισαγωγή στη δημοσιονομική διευθέτηση του ΕΠΕΡΑ.
  4. Για τα σκουπίδια. Τα απορριματοφόρα  ήλθαν, είναι αραγμένα, τις πινακίδες έχει αναλάβει να τις βγάλει ο Δήμαρχος Πόρου κι απομένει η διαδικασία επάνδρωσής τους μέσω ΑΣΕΠ.
  5. Για το θέμα του Λυκείου. Ξεκινήσατε είπε, ένα θέμα  με την Αναργύρειο. Είναι δύσκολο να καλυφθεί δημοσιονομικά και το ένα και το άλλο.  Πρέπει να συνεχίσουμε  τις ενέργειες  που έχουν γίνει εδώ κι 7 χρόνια για το Λύκειο, διότι αλλιώς δε θάχει ποτέ ο Δήμος Λύκειο.Σας ενημέρωνα όλους και ξέρετε καλά, (είπε απευθυνόμενος στον κ. Πάτραλη πρώτιστα και στους άλλους Συμβούλους που μετείχαν στο  Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής).Η διαδικασία έχει φτάσει στο παρά 5΄.  Θέλω να μου πείτε αν έγινε η μεταγραφήτου χώρου στο υποθηκοφυλακείο , από την κα Σκαλτσά.Αν έγινε αίτηση στο πρωτοδικείο, για τον καθορισμό τιμής μονάδος .Υπάρχει διαδικασία που τελειώνει και καλό είναι να συνεχιστεί.
  6. Για το  στάδιο που  βρίσκεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αγίου Ανδριανού-Αγίων Αναργύρων, είπε:"είχαμε  ξεκινήσει και βρισκόμαστε στο Συμβούλιο Επικρατείας.Συμβουλευτείτε τον κ. Φραντζή.Εγράφησαν στο site  σε κάποια συνέντευξη  του κ. Πάτραλη κάποια πράγματα  για τις  δικογραφίες.Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε να συνεχίσει ο κ. Φραντζής, πήγε στο γραφείο του και είδε τη ντουλάπα με τη δικογραφία...Του είπε ο κ. Φραντζής , αν θέλετε να τις πάρετε πολύ ευχαρίστως.Αλλά απαιτούνται άμεσες ενέργειες και είναι κρίμα  να πάρει ένας άνθρωπος μια ντουλάπα δικογραφίες να διαβάζει ένα χρόνο  για να προετοιμάσει ενέργειες που πρέπει να γίνουν σ'ένα μήνα και είπατε να τις συνεχίσει και σωστά είπατε".
  7.  Για  το θέμα της Αρμάτας. Επειδή, παράλληλα με την ένδικη αστική διαφορά, οι νεόι ιδιοκτήτες είχαν κάνει ένσταση  στην τροποποίηση  ρυμοτομικού."Πείτε στην κα Σιδέρη που έχει αυτές τις ενστάσεις", ειπε, "να τις  εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη δικαιοδοτική κρίση του Συμβουλίου, είτε αρνήσεως , είτε αποδοχής". Αναφέρθηκε  και στην παμψηφεί αθώωσή του ελλείψει πράξεως ,για την έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ, που όπως είπε  αποτελεί  δέσμια αρμοδιότητα του Δημάρχου.
  8. Για το θέμα του Μπαρδάκου(κάτω από το παλιό Λιμεναρχείο)  που δεν έχουν καταβληθεί τα μισθώματα και σταμάτησε  στην εξώδικη όχληση. Ρώτησε τί παραπάνω έγινε για τη σύννομη πορεία της συμβατικής μισθωτικής σχέσης.
  9. Για το θέμα του Προφύρη( μαγαζί Αγ. Παρασκευής), που είναι αμαρτία να μείνει έτσι στην τουριστική σεζόν που έρχεται.Στο εστιατόριο αυτό γκρέμισε ο Δήμος το τσιμέντο, προκειμένου  να μην επιβάλλεται 30.000 Ευρώ πρόστιμο το χρόνο στο Δήμο. Είχαμε κάνει, είπε , ένα χαρτί στο Δασαρχείο να μισθώσει αυτό τον χώρο και μας είπαν όχι.Πρέπει ν'αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε τη συμβατική σχέση , διότι η λειτουργία του οφελεί τουριστικά τον τόπο.
Ο κ. Κονταξάκης, αναφέρθηκε και στην απουσία του από τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια κι είπε πως προσπαθεί ν'ανασυντάξει τη ζωή του και να δει τι θα κάνει,πού θα προσφέρει κλπ. Είπε πως έπρεπε "να πενθήσουμε την ήττα μας . Σε κάθε  τι που αποτυγχάνεις , στην προσωπική, στην επαγγελματική κλπ ζωή πενθείς με αυτοκριτική κι αυτό δείχνει υπευθυνότητα".

Σε κάποιο άλλο σημείο παρέδωσε σε μας,( ελάσσων μειοψηφία), κάποιες εκθέσεις με στοιχεία για την πορεία των έργων, γιατί , όπως είπε , η πλειοψηφία τα έχει. Τον ευχαριστήσαμε, του είπαμε πως τη θέλουμε την ενημέρωση και προσπαθούμε να την αξιοποιούμε όσο μπορούμε καλύτερα, στο μέτρο που μας αναλογεί.

Προσπαθήσαμε παραπάνω να παρουσιάσουμε, μεταφέροντας  όσο πιο πιστά μπορούσαμε, τα όσα λέχθηκαν.

Τα δικά μας σχόλια :
Θεωρούμε γενναίο το σχόλιό του περί ήττας.Είναι από αυτά που σοκάρουν τον ακροατή και τον αφοπλίζουν εντελώς. Αυτοσαρκασμό και τέτοιες ομολογίες μόνον πολύ ευφυείς άνθρωποι μπορούν να κάνουν και για την ευφυΐα του κ. Κονταξάκη κανείς δεν αμφέβαλε  ποτέ.
Η συμπολίτευση έχει "εργασία για το σπίτι"μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς , με αφορμή τα ερωτήματα αυτά, περιμένουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλειοψηφία, στα θέματα που τέθηκαν. Προτίθεται να τα συνεχίσει; Ή θεωρεί πως πρέπει ν'αναζητήσουμε  άλλες λύσεις;  και ποιες; Το "στρίβειν διά του αρραβώνος"δε μπορεί να εφαρμόζεται στις πολιτικές επιλογές. Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δεν είναι προεκλογικά μπαλκόνια που ο "απέναντι" σε ακούει , χωρίς να έχει άμεσα τη  δυνατότητα  αντίλογου. 
Είναι απόλυτα σεβαστά όσα είπε ο κ. Κονταξάκης για την πορεία της ζωής του, αλλά νομίζουμε πως, όταν κάποιος εκπροσωπεί  ένα σημαντικό ποσοστό δημοτών, οφείλει να τους εκπροσωπεί μέχρι τέλους της τριετίας.
Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα αναφερθούμε αναλυτικά και σε καθένα από τα θέματα που περιλάμβανε το Δημ. Συμβούλιο αυτό,  εντός κι εκτός ημερήσιας διάταξης.

1 σχόλιο:

  1. Μετά απο όσα άκουσα στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρώ οτι ο κ.Κονταξάκης πρέπει να συμπεριλάβει στην "ανασύνταξη ζωής" του και χρόνο για όλα τα Δ.Σ του 2011,τουλάχιστον.Είναι απαραίτητος και αυτό είναι σαφές.

    Ο τρόπος που λειτούργησε η αντιπολίτευση, στο συνολο της, ήταν, πραγματικά, υποδειγματική. Όλες οι παρατηρήσεις στόχευαν στην βελτίωση των ενεργειών της νέας Δημοτικής αρχής και αυτό αξίζει να αναφερθεί.
    Εδώ για να είμαι δίκαιος πρέπει να αναγνωρίσω και την πρωτοβουλία του κ.Λυράκη να αναβάλλει την υπόθεση με τα περίπτερα για να εξετάσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.Ηταν μια ,επι της ουσίας, δημοκρατική κίνηση.

    Επίσης για όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση, καλοπροαίρετα,(και δεν πιανονταν απο λέξεις με σκοπό να βγάλουν εμπάθεια) διαπιστώσαμε ότι, τελικά, υπάρχουν και μερικά σοβαρά έργα εν εξελίξη...δεν είναι μονο μακέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή