Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Οι πλατείες, το πράσινο και η χρήση τους.















Οι πλατείες μας ονειρευόμαστε να γίνουν χώροι πράσινου, οάσεις για να μπορούν να πάιζουν τα παιδιά και να ξεκουράζεται το μάτι μας.
Εμείς θέλουμε κάθε πλατεία καθαρή, ελεύθερη και πράσινη.
Πριν από λίγε μέρες στην πλατεία  , εκεί που παλιά ήταν supermarket , είδαμε να έχουν ανοίξει θεμέλια. Σήμερα είδαμε να φυτεύονται πυκνά δαφνούλες. Πολύ καλό αυτό. Αλλά εμείς δεν είχαμε "ιδέαν".Τηλεφωνήσαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και στο δήμαρχο και ρωτήσαμε γιατί δε μας ενημέρωσαν,γιατί  δεν τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα , αλλά εν τέλει δεν τους πείσαμε πως απαιτείτο κάτι τέτοιο.
Το σκεπτικό ότι πρόκειται για κάτι καλό, για το οποίο εμείς δεν διαφωνούμε, δεν δικαιολογεί την παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό διότι:
Όπως είπαμε θέλουμε όλες τις πλατείες πράσινες. Αυτό όμως δε φαίνεται να σχεδιάζεται προς το παρόν. Ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια και γιατί δεν αποφασίζουμε όλοι μαζί, ποια πλατεία έχει προτεραιότητα έναντι των άλλων; Υπάρχουν πλατείες που η απάιτηση δημοτών για τη δενδροφύτευσή τους και τον εξωραϊσμό τους έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με το Δήμο.Με ποιο σκεπτικό λοιπόν προτιμήθηκε και προηγήθηκε αυτή;
Έπειτα υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό, που "κρατάει" το Δήμο από το να το εφαρμόσει αυτό σε όλες τις πλατείες. Το θέμα αυτό είναι το πού θα αράζουν τα φορτηγά που ξεφορτώνουν.
Καθιερώνοντας μια πλατεία ως χώρο πράσινου, είναι σα να σπρώχνεις και τα φορτηγά που άραζαν εκεί σε μια άλλη πλατεία. Είναι σα να σκουπίζεις ένα σπίτι και να σπρώχνεις τα σκουπίδια στην πόρτα του γείτονα. Εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το θέμα αυτό, το πού θα αράζουν τα φορτηγά να ξεφορτώνουν , ώστε να ελευθερωθούν οι πλατείες. Δε μπορεί κάποιες να ελευθερώνονται και να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο άλλες. Και εν πάσει περιπτώσει οι επιλογές αυτές δε μπορεί να αποτελούν  αποφάσεις ενός ή δύο  ή κάποιων, έτσι πρόχειρα.
Υπάρχουν κι άλλα επι μέρους θέματα: Αισθητικά, και εργονομικά, με ποια κριτήρια και ποιο σχεδιασμό επιλέχθηκε αυτό το είδος πράσινου κι όχι άλλο;
Το δημοσιονομικό κόστος,( εργάτες,φυτά κλπ) γιατί δεν εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο μικρά κι αν είναι;
Εμείς , όχι μόνον αντίθετοι δεν είμαστε στις δενδροφυτεύσεις, αλλά θεωρούμε πως πρέπει να πρασινίσουν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι. Όχι όμως άναρχα. Με σχεδιασμό και με τις καλύτερες δυνατές επιλογές κατά περίπτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου