Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο

Έγινε σήμερα η έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα θέματα ήταν :
  • Η εγκριση της μελέτης για τη σύμβαση για την προμήθεια νερού  ( μόνο για την προμήθεια και όχι για τη μεταφορά. Για τη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του ιδιοκτήτη της πηγής). Η μελέτη αυτή θεωρήθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία τεχνικής Υποστήριξης.
  • Η έγκριση και παραλαβή της μελέτης "αναθεώρηση μελέτης αποχέτευσης ,χωροθέτηση και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Δήμου Σπετσών".Η μελέτη αυτή θεωρήθηκε επίσης από την αρμόδια Υπηρεσία τεχνικής Υποστήριξης.
Και τα δυο θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα από το δημοτικό Συμβούλιο.Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα με το νερό,  (έχει λήξει ήδη η σύμβαση με τον ιδιοκτήτη της πηγής), και για το βιολογικό καθαρισμό  όλοι περιμένουμε να εγκατασταθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες , με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις γύρω στο 2017).
Πέρα από την αυτονόητη έγκρισή μας  στα παραπάνω  , συζητήσαμε και κάποια επί μέρους θέματα. Ο κ. Πέτρος Τσάνας ρώτησε το Δήμαρχο, αν έχει συζητήσει με τον ιδιοκτήτητης πηγής , τον κ. Κουλεντιανό, κι αν συμφωνεί με το ποσόν που προβλέπει  η μελέτη  και είναι 0,40 Ευρώ ανά κυβικό.Ο Δήμαρχος απάντησε θετικά και είπε πως έχει συμφωνήσει.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης  ήθελε έστω και κατά τι περισσότερο, θα υπήρχε ασυμφωνία μεταξύ μελέτης που εγκρίνουμε και απαίτησης.Πράγμα που θα σήμαινε πως θα χρειαζόταν να υποβάλλουμε εξ αρχής  τη νέα μελέτη  να εγκριθεί κλπ.
Εμείς ( Καλομοίρα Κουμπή), είπαμε πως πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα  , επειδή πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο αγαθό, το νερό,απαραίτητο για την επιβίωσή μας κι έχουμε ευθύνη να το διασφαλίσουμε. Ρωτήσαμε ποια είναι τα  βήματα που θα ακολουθήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική διαδικασία που θα καταλήξει στη σύμβαση . Μας είπαν απλά πως θα την ξαναστείλουν στην ίδια Υπηρεσία. Υποδείξαμε πως είναι απαράιτητο βήμα, σύμφωνα με το άρθρο 278 του Καλλικράτη να κινηθεί διαδικασία για προληπτικό έλεγχο της σύμβασης, από τον πάρεδρο του ελεγκτικού Συνεδρίου,εφ'όσον το ποσόν υπερβαίνει τις 100.000 Ευρώ ( είναι 266.400).
Ρωτήσαμε αν  θα γίνει ανάθεση ή διαγωνισμός. Ο Δήμαρχος είπε πως θα γίνει ανάθεση και του είπαμε πως σύμφωνα με τον Καλλικράτη αυτό δε γίνεται. Πρέπει, έστω κι αν δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, να προκηρυχθεί διαγωνισμός  κι αν  κηρυχτεί άγονος αν δεν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος , ή εμφανιστεί μόνον ένας ,  να υπογραφεί τελικά η σύμβαση. Και τίθεται ένα θέμα :Μήπως υπάρξει άρνηση για την αναδρομική  ισχύ της σύμβασης, εφ'όσον μέρος της έχει ήδη εκτελεστεί; Δηλαδή πιο απλά αν δε μας εγκρίνουν τα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης ,( διότι ναι μεν έχει λήξει η σύμβαση, αλλά εμείς προμηθευόμαστε νερό και δε μπορούμε να μην προμηθευόμαστε.) τι θα κάνουμε; Η μόνη "εντός θέματος"απάντηση που πήραμε ήταν από τον κ. Τζιάμο, που είπε πως θα εγκριθεί συνολικά το έργο και δε θα εξετάσουν αν ήδη εκτελείται μέρος του.
Τουλάχιστον, όπως μας διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος, έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία  του κ. Κουλεντιανού στην τιμή των 0,40 ανά κυβικό, οπότε δε θα υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις από κει.
Στο δεύτερο θέμα πάλι, του βιολογικού καθαρισμού, θέσαμε το εξής ερώτημα: Σίγουρα θα πάρει χρόνια η υλοποίησή του, κι αυτό διότι όταν φτάσει στο στάδιο της ανάθεσης του έργου, με δεδομένο ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ένα τέτοιο έργο από μεγάλες εταιρείες, θα υπάρξουν ενστάσεις και θα καθυστερήσει η όλη πορεία.Για όλα αυτά τα χρόνια, που αποτελούν μεταβατικό στάδιο μεταξύ της τωρινής κατάστασης και της εγκατάστασης του βιολογικού, έχει  κάποιο σχέδιο η πλειοψηφία  για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ώστε να μην εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα;
Ο Δήμαρχος απάντησε πως υπάρχει μια πρόταση για ένα "μίνι βιολογικό"που όμως  προϋποθέτει τις ίδιες χρονοβόρες διαδικασίες με τον κανονικό, διότι απαιτεί εγκρίσεις από τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, εκτός κι αν βρούμε δωρητή να μας τον αγοράσει  και τον εγκαταστήσουμε πραξικοπηματικά.
Πριν ξεκινήσει η Συνεδρίαση καταθέσαμε μια αίτηση για σύγκληση Δημ. Συμβουλίου, με εναλλακτική πρόταση να συζητηθούν τα θέματα που προτείναμε εκτός ημερησίας στο σημερινό Δημ. Συμβούλιο.Τελικά προτίμησαν να συγκληθεί Δημοτ. Συμβούλιο εντός έξι ημερών , όπως προβλέπει ο νόμος.Τα θέματα που προτείναμε και που θεωρούμε επείγοντα είναι η τουριστική προβολή του νησιού εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και τα μέτρα πυρασφάλειας ,  το θέμα της εγκατάστασης πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί.Ο κ. Γιώργος Λυράκης σχολίασε με έντονο τρόπο την αίτησή μας αυτή,εκδηλώνοντας  ενόχληση, και ρώτησε:"Τώρα αυτό θα γίνεται;θα μας καταθέτετε αιτήσεις με 6 υπογραφές για να συζητάμε θέματα;" και μεις του απαντήσαμε πως αφού αυτό αποτελεί νόμιμο δικαίωμά μας γιατί όχι; Περιμέναμε να φέρει η πλειοψηφία τα θέματα αυτά για συζήτηση , αλλά τα θεωρούμε επέιγοντα. Οι μειοψηφίες έχουν ένα θεσμικό ρόλο ,είτε αρέσει είτε όχι στην πλειοψηφία και μεις είμαστε αποφασισμένοι αυτό το ρόλο να τον πάιξουμε σωστά κι υπεύθυνα μέχρι τέλους.
Ο Δήμαρχος επενέβη κι είπε :"εμένα πάντως μου αρέσει που υπάρχετε εδώ κλπ "και τον ευχαριστήσαμε γι αυτό.Η αλήθεια είναι, για να είμαστε δίκαιοι, πως όποτε επικοινωνήσαμε με το δήμαρχο άμεσα, χωρίς την παρέμβαση τρίτων από το περιβάλλον του,η επικοινωνία μας ήταν καλή κι έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Δεν ευθύνεται ο ίδιος για τη φόρτιση του κλίματος.

1 σχόλιο:

  1. Πιστεύω πως ο κ.Γιώργος Λυράκης παρεξήγησε τις προθέσεις της αντιπολίτευσης.Ισως,νόμιζε πως πρόκειται για μια πράξη -δημιουργίας εντυπώσεων-.
    Με μια τέτοια ερμηνεία του αιτήματος,βέβαια, θα διαφωνήσουν όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.Καθώς,επίσης, θα αναγνωρίσουν και την χρονική στιγμή που αυτό κατατέθηκε.Δεν είναι Μάιος, υπάρχει χρόνος να γίνουν κάποιες σοβαρές συζητήσεις.
    Προσωπικά θεωρώ την πρωτοβουλία "των 6 υπογραφών" μια κίνηση που φανερώνει ότι ,επιτέλους, έχουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση.

    ***Δυστυχώς,όμως, κανένας δεν φρόντισε όλα αυτα τα χρόνια να διαπαιδαγωγήσει πολιτικά το ακροατήριο των Δ.Σ.(εκμεταλευόμαστε επί χρόνια την βία του λόγου τους και την αβάσταχτη ελαφρότητα της μπούρδας)Συμφέρει ,βλέπετε, κατα καιρούς, γιατί έχει την δύναμη να ανεβοκατεβάζει Δημάρχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή