Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η επιστολή-απάντηση στο αίτημά μας , από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου, καταθέσαμε στον κ. Πάτραλη, τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου  την παρακάτω αίτηση :
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Σπετσών
ΘΕΜΑ: Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου



     Σας ζητούμε  να συγκαλέσετε το Δημοτικό Συμβούλιο, εντός έξι (6) ημερών ,σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 3463/06, και το 67 του Ν. 3852/10, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

·         Τουριστική προβολή του νησιού, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.
·         Ίδρυση Πυροσβεστικού κλιμακίου στις Σπέτσες, μέτρα πυρασφάλειας .
Εναλλακτικά προτείνουμε  να συμπεριλάβετε ως επέιγοντα εκτός ημερήσιας διάταξης στο  Δημ. Συμβούλιο της 11ης  Φεβρουαρίου 2011 τα θέματα αυτά.

                                                  Σπέτσες 11-2-2011

Καλ. Κουμπ                               Καλομοίρα Κουμπη, Πέτρος Τσάνας, Νικος Μέξης  ,
Νίκ. Μέξης,                              Κονδυλία Τομπαζιάδη, Νεκτ. Ζουμπουλάκης, Γ. Νεοφώτιστος

Προχθές  μας τηλεφώνησε και μας ρώτησε , αν δεχόμαστε να γίνει τη Δευτέρα το Δ.Σ. έξω από το όριο των 6 ημερών, ώστε να είναι παρών κι ο Δήμαρχος που από χθες και μέχρι την Παρασκευή θα απουσιάζει. Τους απαντήσαμε θετικά, παρότι θα απουσιάζει ο ένας από τους τρεις της παράταξής μας σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, κι αυτό διότι θεωρούμε σημαντική την παρουσία του Δημάρχου σε δυο τόσο σοβαρά ζητήματα.
 Σήμερα λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον πρόεδρο:

" Σας ενημερώνω ότι δεν θα συγκαλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο υπό τους όρους  που μου ζητήσατε  με την υπ’αριθ. πρωτοκόλλου  559/14/02/2011 αίτησή σας , διότι-όπως γνωρίζετε  αφού σας το είχα ανακοινώσει και προφορικώς  στην προηγούμενη συνεδρίαση Δ.Σ. –έχω προγραμματίσει  σύγκληση του Δ.Σ. του Δήμου μας την 23η Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Τετάρτη.


Όπως γνωρίζετε, τα δημοτικά Συμβούλια  συνεδριάζουν επί των θεμάτων  ημερησίας διατάξεως  τα οποία εκάστοτε προκρίνει ο Πρόεδρος του δημοτικού  συμβουλίου,αξιολογώντας  την αναγκαιότητά τους και τον επείγοντα χαρακτήρα τους , τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του Δήμου και βεβαίως το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της  δημοτικής αρχής που έχει λάβει εντολή να διοικήσει το Δήμο.
Το δικαίωμα των συμβούλων της μειοψηφίας ή του ενός τρίτου του δημοτικού συμβουλίου να ζητούν με τη διαδικασία του άρθρου  67 παρ. 2 του Ν.3852/10 τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου ή την εκτός ΗΔ συζήτηση θεμάτων με τη διαδικασία της παρ. 7, πρέπει να ασκείται με φειδώ, εντός των ορίων που προδιαγράφονται από τις αρχἐς της δράσης , της αποτελεσματικότητας  και της συνεχούς και απρόσκοπτης  λειτουργίας των διοικητικών οργάνων, χωρίς να οδηγεί σε καταστρατήγηση του ρόλου του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίως δηλαδή σε περιπτώσεις επέιγουσες  ή όταν  ο πρόεδρος του Δ.Σ. αδικαιολόγητα  δεν συγκαλεί τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο.Η επιλογή σας να ζητάτε  σύγκληση Δ.Σ για τα συγκεκριμένα δύο θέματα κάνοντας χρήση του δικαιώματος του άρθρου 67 από τις πρώτες 45  ημέρες της θητείας  του δημοτικού συμβουλίου ( που έχει ήδη συνεδριάσει  4 φορές) , φανερώνει ότι ζητάτε το δημοτικό συμβούλιο περισσότερο για δημιουργία εντυπώσεων. Άλλωστε οι περισσότεροι από εσάς ήσασταν δημοτικοί σύμβουλοι και σε προηγούμενες  δημοτικές περιόδους( κάποιοι μάλιστα εξ υμών διατελέσατε και αντιδήμαρχοι), δίχως ποτέ να ασχοληθείτε ή να ζητήσετε -αν και είχατε το σχετικό δικαίωμα-σύγκληση συμβουλίου για τα θέματα αυτά. Η δημοτική αρχή έχει εγκατασταθεί μόλις προ 45 ημερών και δεν θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε αυτές τις  45 ημέρες να φέρει στο συμβούλιο προς συζήτηση όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί.
Επίσης σας ενημερώνω αγαπητοί συνάδελφοι ότι αμφότερα τα θέματα (πυρασφάλεια και τουριστική προβολή του νησιού) συμπεριλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, και δεν επιδέχονται πρόχειρων και  βιαστικών συζητήσεων και αποφάσεων χωρίς μελέτες, διαβούλευση και εισηγήσεις των δημοτικών υπηρεσιών, όπως το ζητάτε εσείς. προτού εισαχθούν προς συζήτηση στο συμβούλιο, θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση από τις υπηρεσίες του δήμου και διαβούλευση με τους δημότες , κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού, ώστε τα θέματα να είναι ώριμα και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Μάλιστα  ειδικώς το ζήτημα της πυρασφάλειας απαιτεί και μελέτη.
Γι αυτό άλλωστε τον λόγο ο νομοθέτης προέβλεψε την συγκρότηση επιτροπών του Δήμου όπου μετέχουν κατά κύριο λόγο φορείς και πολίτες εξειδικευμένοι σε ανάλογα θέματα όπως του τουρισμού.
Αν παρ΄όλα αυτά εμμένετε στο αίτημά σας για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με τα συγκεκριμένα θέματα, είστε ελεύθεροι να προχωρήσετε όπως ορίζει ο νόμος και θα αποφανθεί σχετικώς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Σπετσών
Παναγιώτης Β. Πάτραλης.
Τα δικά μας σχόλια
  • Μια μέρα πριν συμφωνήσαμε για τη Δευτέρα. Πέρα από όλους τους προγραμματισμούς  ( του προέδρου, μια που χρησιμοποιεί κατά κόρον πρώτο ενικό πρόσωπο),  υπάρχει αυτό που στην απλή γλώσσα λεγεται «μπέσα» , και στην  ακόμα  πιο απλή:«σέβομαι τα παντελόνια που φοράω».
  • Κανείς μας δεν έχει διάθεση να καταστρατηγήσει το ρόλο του προέδρου, ούτε χρειάζεται να το κάνει .. Κι αυτό γιατί  ο ίδιος καταστρατηγεί  βάναυσα το ρόλο του.
  • Σίγουρα  σε 45 μέρες δεν ειναι δυνατόν να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί. Όπως δεν είναι δυνατόν να μη συζητηθούν αυτά που "καίνε" περισσότερο το νησί.Και κυρίως αυτά που δεν επιδέχονται αναβολής από τη φύση τους .
  • Οι τρεις είναι οι μισοί των έξι, όχι οι περισσότεροι. Οι μισοί λοιπόν  ήταν ξανά δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ. Το επιχείρημα πως τότε δεν είχαν συγκαλέσει Δημ. Συμβούλιο για τα θέματα αυτά είναι μάλλον ατυχές. Και επικίνδυνο να δημιουργήσει συνειρμούς του τύπου: Η αντιπολίτευση πώς λειτουργούσε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή; Εμείς πάντως ενδώσαμε στον πειρασμό να απαντήσουμε μέσα μας.
  • Ευτυχώς που εμπέδωσαν  τις προτροπές μας να μην αντιμετωπίζουν πρόχειρα τα ζητήματα. Ευτυχώς που θυμήθηκαν  πως πρέπει να προηγούνται μελέτες, εισηγήσεις κλπ. Γιατί μας είχαν οδηγήσει σε έσχατη απελπισία φέρνοντας με τη διαδικασία του επείγοντος εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της στέγασης του Λυκείου, χωρίς να προσκομίσουν  ούτε ένα χαρτί, ούτε μια εισήγηση ,ούτε μια επιστολή. Τότε που αγνόησαν κάθε επιτροπή. Εμείς δε λειτουργούμε έτσι. Μελέτη υπάρχει για το θέμα της πυρασφάλειας και θα την παρουσιάσουμε. Πιστέψαμε πως έχουν έτοιμες προτάσεις. Και δεν το πιστέψαμε αυθαίρετα, αλλά   βασιστήκαμε στο προεκλογικό τους πρόγραμμα ,που αναφέρει μεταξύ των πολλών και σπουδαίων εξαγγελιών για τον τουρισμό, πως "Ο Συνδιασμός "Σπέτσες ενεργοί πολίτες "αφού κατέγραψε  με κάθε λεπτομέρεια τις ελλείψεις , τις προλήψεις και τους λόγους που οδήγησαν  τον κλάδο του τουρισμού στο σημερινό αδιέξοδο καταθέτει ένα πλήρες, εμπεριστατωμένο και επαρκώς τεκμηριωμένο επιχειρησιακό πλάνο το οποίο είναι εφικτό και ρεαλιστικό και εμφανίζει  οικονομικό αποτέλεσμα από τον πρώτο κιόλας χρόνο της εφαρμογής του". Δεν δικαιολογούνται λοιπόν να επικαλούνται περίοδο  "λοχείας". Με τέτοια προετοιμασία, όχι 45 αλλά και 5  μέρες πρέπει να τους είναι αρκετές.
  •  Καλό το κοσκίνισμα , αλλά  αν παρατείνεται.....πάει το ζύμωμα.

 Θα επανέλθουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου