Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο εορτασμός των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων











Γιορτάστηκε χθες  η μνήμη των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου, που μαρτύρησαν το 1822 στη Χίο.
Την παραμονή έγινε πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο σεβ. Μητροπ. κ.Εφραίμ και συμμετείχαν αρκετοί κληρικοί που είχαν έλθει για το σκοπό αυτό από άλλες περιοχές της μητρόπολής μας κι όχι μόνο. Ιδιαίτερη ευλογία ήταν η παρουσία της δεξιάς χειρός του αγίου Νεκταρίου, που ήταν ,τοποθετημένη μέσα σε λειψανοθήκη, στο κέντρο του Ναού και την ασπάζονταν οι πιστοί.Ανήμερα της εορτής έγινε πανηγυρική θεία λειτουργία και στο τέλος  δοξολογία. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος και δημοτικοί Σύμβουλοι, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπυρ. Σπυρίδων που είχε έλθει και την παραμονή στον εσπερινό, κι ο βουλευτής κ. Καρύδης. Η λιτανεία της εικόνας δεν έγινε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ακολούθησε μικρή δεξίωση ( καφές), στο αρχοναρίκι του αγίου Νικολάου.
Στο κήρυγμα που έκανε κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης, τόνισε τον πνευματικό χαρακτήρα των μυστηρίων και της λατρείας τον οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε. Πρέπει είπε να βλέπουμε τη βάπτιση πχ. ως  κορυφαία στιγμή συνάντησης με το Χριστό , στην οποία δεν έχουν καμιά θέση τα μπαλόνια και οι περιττοί στολισμοί που μετατρέπουν το μυστήριο σε απλό κοινωνικό γεγονός. Είπε μάλιστα πως προτίθεται να απαγορεύσει όλα αυτά .









Με λαμπρότητα γιορτάστηκε, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη των αγίων μας και από την ένωση Σπετσιωτών, στο ναό του αγίου Νικολάου στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου