Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η απάντηση όλης της μειοψηφίας στην επιστολή του προέδρου

Μετά την καταχρηστική άρνηση του προέδρου να συγκαλέσει το Δ.Σ. ως όφειλε, συναντηθήκαμε με τη μείζονα μειοψηφία ( στα καφενεία, αφού η στέγαση των παρατάξεων που ο νόμος μας παρέχει δε μας δίδεται από την πλειοψηφία) ,και συζητήσαμε για τα δυο αυτά θέματα . Η δική μας πλευρά έχει  να εισηγηθεί μέτρα για την τουριστική προβολή, κυρίως απλά πράγματα που  πρέπει  να γίνουν άμεσα ώστε να μη χάσουμε το τρένο της φετινής σεζόν, πρόταση για υλοποίηση και ολοκλήρωση της μελέτης για εγκατάσταση μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί και κάποια μέτρα οργάνωσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς. Ο κ. Πέτρος Τσάνας από τη μείζονα μειοψηφία, έχει κάποιες σημαντικές  προτάσεις για την πυροπροστασία του δάσους που είναι αναγκαίο να γινουν άμεσα και δεν επιδέχονται αναβολής. Συμφωνησαμε όλοι πως πρέπει οπωσδήποτε αυτά να γίνουν άμεσα.
Η απάντηση ολόκληρης της μειοψηφίας στην επιστολή του προέδρου του Δ.Σ. κ. Πάτραλη , την οποία καταθέσαμε σήμερα το πρωί είναι η εξής:

Κύριε Πρόεδρε
Απαντώντας  στην από 16-2-2011 επιστολή σας, σας  λέμε ότι:

 
1.      Το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητά «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση, δεν προϋποθέτει την ύπαρξη επείγοντος ζητήματος. Αντίθετα, αποσκοπεί στη συμμετοχή της στα δημοτικά πράγματα, σε αυτονόητο κλίμα συνεργασίας, ώστε να υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να μην περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση.Άλλωστε ο ρόλος που αναλάβαμε είναι να είμαστε χρήσιμοι στους δημότες μας κι όχι αρεστοί σε σας.

2.      Με την από 14.02.2011 επιστολή μας, ζητήσαμε τη συζήτηση των 2 θεμάτων (τουριστική προβολή  & πυροσβεστικός σταθμός) είτε στο Δ.Σ. της 11.02.2010, είτε σε επόμενο (τακτικό ή έκτακτο). Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα διατάραξης της ομαλής λειτουργίας αυτού, ή παρακώλυσης του έργου της δημοτικής αρχής. Και τα δυο αυτά θέματα επείγει να συζητηθούν κατ’αυτή τη χρονική περίοδο καθόσον οι επιπτώσεις τους και τα αποτελέσματά τους θα είναι εντός τουλάχιστον τριών μηνών άμεσα ορατά για την οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία του νησιού μας. Ως εκ τούτου εισάγονται εγκαίρως ενώπιον του Δ.Σ. χωρίς όμως να υπάρχουν  περιθώρια καθυστέρησης. Ειδικά ο σχολικός τουρισμός  ξεκινάει από το Μάρτιο, κι αν κάνουμε συντονισμένες κινήσεις που περιέχονται στην εισήγηση (Καλ. Κουμπή), μπορούμε να προλάβουμε και να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

3.      Ως προς το θέμα του πυροσβεστικού κλιμακίου, σημειώνεται ότι υφίσταται μελέτη και απομένει η εξεύρεση χρηματοδότησης. Στη σχετική εισήγησή μας προτείνουμε την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ. Δεδομένου του βραδέος ρυθμού λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων, θεωρούμε επιτακτική την άμεση εκκίνηση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη έναρξη της κατασκευής του έργου. Παράλληλα συνηγορούμε και με την άμεση προετοιμασία και ανάληψη εκ μέρους της Δ. Αρχής των προτεινομένων από το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Πέτρο Τσάνα μέτρων πυρασφάλειας για την προσεχή αντιπυρική περίοδο, η μη τήρηση των οποίων θα θέσει σε κίνδυνο το νησί κι εσάς προ των ευθυνών σας.
4.      Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του Δ.Σ.. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι «θα αποφανθεί σχετικά το Δ.Σ.» στερείται νομικής βάσης και η υποχρέωση του Προέδρου να φέρει τα θέματα προς συζήτηση παραμένει. Τυχόν άρνησή του, συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Η έως τώρα στάση μας, τόσο σε ουσιαστικά όσο και σε τυπικά-διαδικαστικά ζητήματα αποσκοπούσε στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας, προς όφελος του νησιού. Ωστόσο, η συνεργασία δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας (τόσο ως προς το ουσιαστικό όσο και ως προς το τυπικό σκέλος) αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής και ο έλεγχος της τήρησής της συνιστά δικαίωμα και καθήκον της αντιπολίτευσης (σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας).
Να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον οι κατά νόμον προσφυγές μας στα διοικητικά, δημοσιονομικά  και ποινικά όργανα της πολιτείας, θα λάβουν σάρκα και οστά  σε περιπτώσεις που κατά την άποψή μας θίγεται η διαδικαστική νομιμότητα , προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, καθώς έχουμε εκ του νόμου υποχρέωση.
Κατόπιν όλων αυτών τελούμε σε θεμιτή προσδοκία εισαγωγής των κρινομένων θεμάτων στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου